Kuohuttava muutos – Ratsastuskeskus Ainon isosta maneesista tulee sisäpeliareena: "Käyttöaste on yksinkertaisesti ollut liian pieni"

Erkki Siltala sanoo, että sisäpeliareenan on tarkoitus olla valmis ensi vuoden elokuussa. Heikki Löfman
Heikki Löfman

Heikki Löfman

Järvenpäässä sijaitsevan Ratsastuskeskus Ainon iso maneesi muuntuu sisäpeliareenaksi. Asian vahvistaa Keski-Uusimaalle Ainon omistaja Erkki Siltala.

Ainon isoa maneesia on tarkoitus laajentaa niin, että tilaan mahtuu jatkossa kaksi täysimittaista salibandykenttää, mikä ei tarkoita sitä, että uusi sisäpeliareena olisi tulevaisuudessa ainoastaan salibandyväen käytössä.

– Areena on tarkoitettu kaikkeen sisäliikuntaan, kuten esimerkiksi salibandyyn, futsaliin, sulkapalloon...Kaikki ovat tervetulleita – päivisin ja viikonloppuisin tulee esimerkiksi olemaan hyvin tilaa.

– Areenaan tulee betonilattia, jonka päälle asennutamme laadukkaan urheilumaton, joka soveltuu monen eri lajin tarpeisiin, Siltala sanoo kertoen samalla, että on jo keskustellut arki-iltavuorojen vuokraamisesta paikallisen ison salibandyseuran kanssa.

Tavoitteena on, että sisäpeliareena olisi eri harrastajien käytössä ensi vuoden elokuun alussa. Isoimmat muutostyöt sisältäen muiden muassa ravintola-, pukuhuone- ja katsomotilojen uusimista ovat edessä ensi keväänä ja kesänä.

Siltala pyrkii luonnollisesti keskusteluihin lukuisien tiloja mahdollisesti vuokraavien tahojen kanssa – myös Järvenpään kaupungin.

Suomessa ratsastus on brändätty liian ylös – pitäisi olla kukkahattu päässä ja sitä sun tätä.

Erkki Siltala

– Erilaisten syiden takia kaupungin sisäliikuntapaikat ovat vähissä. Me haluaisimme palvella sitäkin puolta ja rakentaa tästä ylipäätään laajemman kuvion, jossa palvelemme sekä ratsastusta että sisäliikuntaa. Totta kai kaupunki kiinnostaa – esimerkiksi päivävuorojen suhteen.

Siltala sanoo, että urheilun lisäksi uudella sisäpeliareenalla on mahdollisuus järjestää muitakin tapahtumia, kuten pieniä messuja.

– Urheilu on kuitenkin ykkösjuttu, sitä haluamme tukea. Haluamme tukea tyttöjen ja naisten urheilua, ja sen takia heillä onkin mahdollisuus saada alennusta vuoroilleen. Toivomme, että urheilun ympärillä käydään keskustelua tasavertaisesta urheilun tukemisesta. Tällä hetkellä miesvaltaiset lajit näyttävät saavan suurimmat tuet, Siltala puntaroi.

Ainon ratsastustoiminta painottuu jatkossa vahvemmin ulkokauden kilpailutoimintaan ja pienempään maneesiin, jonne myös Ainon ratsastuskoulun toiminta siirtyy.

– Tulemme laajentamaan myös pienempää maneesia, jotta ratsastustoiminta mahtuu sinne paremmin. Esimerkiksi ratsastuskoulun asiakkaita haluamme palvella jatkossakin hyvin. Samalla uskomme, että samoissa tiloissa järjestettävä ohjattu ryhmäliikunta voi tuoda lisäarvoa ratsastajillekin. Niin kuin se voi tuoda myös muuta lajien välistä synergiaa.

– Kaikki säilyy, mutta tuomme rinnalle lisää, Siltala niputtaa.

Mies löytää nopeasti pari syytä, jotka johtivat muutokseen.

– Käyttöaste on yksinkertaisesti ollut liian pieni – toinen maneesi on tyhjänä liian usein. Kilpailuissa olemme tarvinneet kahta maneesia yhtä aikaa noin 14 päivänä vuodessa. Käänteisesti se tarkoittaa sitä, että toinen maneesi on vuodessa 351 päivää tyhjänä. Jatkossakin voimme muuntaa ison maneesin ratsastuskäyttöön silloin, kun isojen kisojen järjestäminen sitä vaatii – hiekat sisään ja sitä rataa. Käytännössä tämä tarkoittaa noin neljää kertaa vuodessa.

Siltalan mainitsema toinen ongelma on vieläkin perustavampaa laatua.

– Suomessa ratsastus on brändätty liian ylös – pitäisi olla kukkahattu päässä ja sitä sun tätä. Laji on Suomessa pieni, olemme kaukana kaikesta ja silti lajista on tehty niin hieno, että monet ajattelevat, etteivät voi sitä harrastaa. Se on perusongelma kaiken takana.

Aino

Ratsastuskeskus Aino on täyden palvelun ratsastus- ja tapahtumakeskus Järvenpäässä.

Ratsastuskeskus tunnettiin aikaisemmin Senaatti-kiinteistön omistamana Navetanmäkenä. Uusi omistaja Erkki Siltala halusi kuitenkin korostaa paikan kulttuurihistoriallista sijaintia ja nimesi paikan Jean Sibeliuksen kodin Ainolan mukaan Ratsastuskeskus Ainoksi.

Ainon rakentaminen aloitettiin keväällä 2014 saneeraamalla vanhoihin aiv-altaisiin kymmenen hevosen talli ja satulahuoneet. Samalla rakennukset saneerattiin alkuperäistä rakennustyyliä kunnioittaen.

Kilpamaneesin, tallien ja ravintolatilojen rakentaminen aloitettiin keväällä 2015.

Ainosta löytyy tällä hetkellä saman katon alta ratsastuskoulu, kaksi lämmitettyä maneesia, 1 200 hengen katsomo, kokoustilat, ratsastustarvikemyymälä ja ravintola.

Ainossa on ollut tapahtumia lähes joka viikonloppu. Moni muistaa esimerkiksi Nations Cup -kisat kesältä 2019.

Lähde: ratsastuskeskusaino.fi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut