Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Levillä kisataan koronahaasteiden keskellä – "Täytyy muistaa ottaa aina pari ylimääräistä maskia mukaan"

Maailmanlaajuinen koronaviruspandemia näkyy voimakkaasti Levin maailmancupin kisoissa. Kittilän Levillä lasketaan viikonloppuna kaksi alppihiihdon naisten pujottelukilpailua.

– Lähinnä vain hotellia ja rinnettä. Maski päällä ja varovasti voimme käydä ulkona kävelyllä sekä tehdä joitain harjoitteita, alppihiihtotähti Mikaela Shiffrin kertoi tunnelmistaan Levillä.

Urheilijat eivät kuitenkaan valita.

– Jokainen urheilija on varmasti tyytyväinen siihen, että kilpailut voidaan ylipäätään järjestää. Kaikki on ollut toistaiseksi ok. En tylsisty helposti, yhdysvaltalainen Shiffrin naurahti.

Suomen Kia-Emilia Hakala on samoilla linjoilla.

– Koronatilanteen takia on vähän enemmän muistamista. Täytyy muistaa ottaa aina pari ylimääräistä maskia mukaan, kun lähtee huoneesta. Kaikki joukkueet ovat täällä samassa tilanteessa.

Ruotsalaislaskijoita ei Levin kisoissa nähdä, sillä joukkueesta on paljastunut kaksi koronatapausta. Positiivisista tuloksista jälkimmäinen tuli uusintatesteissä ja ensimmäinen maahantulotarkastuksessa. Uusintatestin koronatapauksesta kertoi perjantaina Yle .

– Positiivisen tuloksen antaneet ovat eristyksissä ja loput joukkueesta karanteenissa, Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas vahvisti STT:lle.

Ruotsin hiihtoliitto tiedotti perjantaina, että joukkue on saanut luvan palata kotimaahansa lauantaina.

Yleisöä normaalia vähemmän

Koronarajoitukset vaikuttavat katsojamääriin. Leville voidaan ottaa päivittäin 3 500 katsojaa ennakkolipuilla.

– Lukema asettuu suunnilleen tuhanteen, tapahtumajohtaja Satu Pesonen sanoi yleisöluvusta.

Levin lauantain ja sunnuntain kilpailut aloittavat naisten pujottelucupin. Samalla nähdään kaksinkertaisen olympiavoittajan ja viisinkertaisen maailmanmestarin Shiffrinin paluu maailmancupiin pitkän tauon jälkeen.

Korona-ajan epätietoisuus on tuonut järjestäjille haasteita.

– Oikeastaan kaikki päätöksemme on tehty miettien hyvin tiukkaa turvallisuussuunnitelmaamme. Se on aiheuttanut työtä ja on ollut haaste, jonka olemme hyväksyneet, kisojen pääsihteeri Iiro Kaukoniemi tiivisti.

Kilpailujen oheistapahtumia ja palveluita on karsittu. Esimerkiksi urheilijat, tiedotusvälineiden edustajat, katsojat ja tapahtuman työntekijät pyritään pitämään toisistaan erillään.

Yhteensä 180 urheilijaa ja huoltoryhmien jäsentä saapui Kittilään keskiviikkona charter-lennolla Zürichistä. Heille tehdyt maahantulotestit olivat negatiivisia.

Rinne kuntoon lumivarastoilla

Oman haasteensa on tuonut leuto ja vähäluminen marraskuu. Perjantaina Kittilän maisemia valkaisi hento lumipeite. Säilötyn lumen ansiosta kisarinteen pitäisi olla hyvässä kunnossa.

– Sää näyttää pysyvän kylmänä loppuviikon, joten rinteen ei pitäisi olla huolena, Kaukoniemi vakuutti.

Suomalaisurheilijoista Levillä nähdään Hakalan lisäksi Riikka Honkanen, Rosa Pohjolainen ja Julia Toiviainen.