Kiekkopomo kritisoi voimakkaasti lapsiin ja nuoriin kohdistuvia koronarajoituksia: "Analyyttisyys tai luottamus omaan kompetenssiin ei riitä"

Janne Mellin näkee koronapandemian vaikutuksia myös työssään kahden tuusulalaisen alakoulun rehtorina. Arkisto / Heikki Löfman

Heikki Löfman

KJT Hockeyn puheenjohtaja Janne Mellin kritisoi blogikirjoituksessaan voimakkaasti kuntien päätöksiä lasten ja nuorten harrastustoiminnan keskeyttämisestä.

Keusote päätti vuodenvaihteessa suosittaa sisätiloissa tapahtuvan harrastustoiminnan keskeyttämisen jatkamista 31.1. saakka. Mellin kritisoi sitä, että osa Uudenmaan kunnista päätti välittömästi ja suodattamatta seurata näitä suosituksia.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että kovin paikallisina päätöksiä ei juurikaan tehdä, vaan esimerkiksi koko Uusimaa piirtää samaa kuvaa rajoituksia määriteltäessä, vaikka pääkaupunkiseudun tilanne eroaa muun Uudenmaan tilanteesta paikoitellen ilmaantuvuuden näkökulmasta huomattavasti.

– Henkilökohtainen, virkamieshallinnon ja päätöksenteon prosessien tuntemukseen perustuva näkemykseni on, että tällä hetkellä kuntia johtavien virkamiesten sekä päätöksentekoon osallistuvien poliittisten luottamushenkilöiden analyyttisyys tai luottamus omaan kompetenssiin ei riitä terveysviranomaisten isolla pensselillä maalattujen suositusten yksityiskohtaisempaan soveltamiseen – tai sitten heidän käytössään ei jostain syystä ole riittävän yksityiskohtaista tilastotietoa paikallisista tilanteista tai toteutetuista varotoimenpiteistä käytössä olevilla harjoituspaikoilla, Mellin kirjoittaa jatkaen, että "päätöksenteon kokonaisvaltaisen tietopohjan arvioinnin puutteesta maksavat tällä hetkellä harrastuksistaan pakkolomalla olevat lapset ja nuoret, joiden mahdollisuus harrastaa evätään kieltämällä kaikki, mikä vain suinkin on kuntatason päättäjien toimivallassa".

KJT Hockeyn puheenjohtajuuden lisäksi Mellin on Tuusulan kunnanvaltuutettu (kok.) ja kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja sekä kahden tuusulalaisen alakoulun rehtori.

Mellin kokee, että rajoituksista päättävien tulisi kokonaisvaltaisemmin arvioida asetettujen rajoitusten kokonaisvaikutuksia. Hän kirjoittaa, että lasten ja nuorten parissa tapahtuneissa joukkoaltistumisissa – niin kouluissa kuin harrastuksissa – jatkotartuntoja on ilmennyt toiminnan laajuuteen nähden todella vähän.

On vaikea perustella nykyisten toimintakieltojen laajuutta.

– Yksittäisiä tapauksia kollektiivisista ryppäistä on ollut, mutta kun ne suhteutetaan harrastustoiminnan määrään, on vaikea perustella nykyisten toimintakieltojen laajuutta. Lisäksi on voitu kouluissa tapahtuneiden altistumisten perusteella päätellä, että tartuttavuus lapsilla näyttäisi olevan huomattavasti aikuisia pienempää.

Mellin kertoo, että KJT Hockeyn edustaman seurayhteisön juniorijoukkueiden (kiekkokoulu–U22-ikäluokka) toiminnassa tietoon tulleita tartuntoja koko epidemian aikana on ilmennyt kaksi – nekin jo pian kesän jälkeen elo-syyskuun vaihteessa.

Seuran ohjattuja tapahtumia eli potentiaalisia altistumistilanteita kesäkuun alusta marraskuun loppupuolelle oli karkeasti arvioiden noin 1 200. Seurayhteisössä junioriharrastajia on kaikkiaan noin 800 ja harjoitusryhmät ovat olleet 20–40 harrastajan suuruisia.

Mellin näkee, että asetetut rajoitukset ovat olleet pääosin perusteltuja ja hyvin ajoitettujakin. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan keskeyttämisen perusteita hän ei kuitenkaan pysty tunnistamaan.

– Toivon päätöksiä tekeviltä viranomaisilta ja viranhaltijoilta rohkeutta arvioida riskejä ja todennäköisyyksiä jatkossa entistä yksityiskohtaisemmin ja analyyttisemmin...Mikäli keskeytystä päätetään edelleen jatkaa, peräänkuulutan päätöksen oheen lasten ja nuorten tartuntatilanteeseen liittyviä lukuja ja laskelmia todellisen riskin todentamiseksi. Muutoin päätöstä on vaikea mukisematta niellä.

Mellinin kirjoituksen löydät kokonaisuudessaan täältä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut