Norja painii ampumahiihdossa omassa sarjassaan – Oberhofin takaa-ajoissa muille maille jäi vain murusia

Norjan voittoisa kolmikko: Johannes Dale, Sturla Holm Lägreid ja Tarjei Boe. AFP / LEHTIKUVA

STT

Norjan ylivoimaa maastohiihdossa on taivasteltu vuosia, ja sama tahti on tällä kaudella jatkunut kansainvälisessä ampumahiihdossa. Norja vie, muut maat vikisevät.

Poikkeusta säännöstä ei maailmancupissa nähty Saksan Oberhofissakaan, jossa lauantain takaa-ajokisoissa voittovuorossa olivat naisten 10 kilometrillä Tiril Eckhoff ja miesten 12,5 kilometrillä Sturla Holm Lägreid.

Naisten kisassa Norjan menestyksen täydensi puolella sekunnilla Eckhoffille hävinnyt maailmancupia johtava Marte Olsbu Röiseland. Miesten puolella maailmancupia hallitseva Johannes Thingnes Bö ampui pystypaikalta huteja, mutta Norjalle kolmoisvoiton varmistivat kisan kakkonen Johannes Dale ja kolmanneksi sijoittunut vanhempi veli Tarjei Bö.

– Norja oli viime kaudella naisissa jo viesteissä hyvä, ja nyt siellä on kaksi urheilijaa, jotka voivat vuorotellen voittaa kisoja. Miehissä Norjan ylivoima on vielä murskaavampaa, lauantain takaa-ajossa 34:nneksi noussut Suomen Mari Eder hämmästeli Oberhofista STT:lle.

Miesten maailmancupin kokonaiskisassa Norjalla on neloisjohto.

Ampumisessa valonpilkahdus

Epävarmasti kauden aikana ampunut Eder suoriutui takaa-ajosta kahdella sakkokierroksella. Hän kipusi pikakilpailun 55. sijan jälkeen maailmancupin pisteille.

– Pääsin ammunnassa lähemmäs samanlaista tekemistä kuin harjoituksissa. Ensimmäisellä makuupaikalla aseeseen tuli syöttöhäiriö, enkä päässyt takaisin ampumarytmiin, latuvauhdissa puolisen minuuttia kärjelle hävinnyt Eder muisteli.

Toisena suomalaisena takaa-ajoon selviytynyt Erika Jänkä oli 55:s. Sunnuntaina Oberhofin ohjelmassa on 4x6 kilometrin sekaviesti, jossa Ederille on luvassa aloitusosuus.

– Tarkoitus on pohjustaa joukkueelle hyvät asemat, Eder suunnitteli.

Miesten takaa-ajossa Seppälä nosti sijoitustaan viidellä pykälällä 41:nneksi. Tuomas Harjula oli 50:s. Seppälä selvisi neljällä sakolla, mutta esimerkiksi Johannes Thingnes Bö pummasi peräti seitsemän kertaa.

Runsaasti ohilaukauksia

Varsinkin miesten kisassa ohilaukauksia tuli solkenaan

– Kova ja raskas rata, hidas keli. Se varmaan vaikutti, Eder arveli.

– Hiihtopuoli oli tasaisen varmaa, siitä ei ollut tänäänkään menestys kiinni. Makuupaikat vesittivät kisan, makuulta kolme hutia laukonut Seppälä kertoi Ampumahiihtoliiton tiedotteessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut