Ringettevaikuttaja kokee koronarajoitusten ajaneen joukkueensa eriarvoiseen asemaan: "Ei tunnu reilulta" – kaupunginjohtaja ja palvelualuejohtaja vastaavat

Järvenpään jäähallissa ei ole nähty viime aikoina turvavälein kuin ämpäreitä, kun hallin katto on vuotanut.

Heikki Löfman

Järvenpään Haukkojen ringeten lajipäällikkö ja seuran edustusjoukkueen päävalmentaja Tommi Tuominiemi kokee joukkueensa olevan eriarvoisessa asemassa muihin saman sarjatason joukkueisiin nähden. Tuominiemeä askarruttaa myös se, ovatko lajit ja sukupuolet samalla viivalla Järvenpäässä.

– Järvenpään kaupunki pitää jäähalleja kiinni. Eli emme pääse harjoittelemaan omassa kotikaupungissamme, kun samaan aikaan Blue Rings harjoittelee Hyrylässä, Seven Ringettes Klaukkalassa ja Kiekko-Espoo Espoossa. Myös Helsinki Ringette on saanut joitain vuoroja Helsingissä, tammikuun lopussa tällä tietoa alkavaan SM-karsintasarjaan parhaillaan valmistautuvan Haukka-nipun käskijä sanoo.

Suomen Ringetteliiton liittohallitus päätti hiljattain, että ringeten naisten kilpailutoiminnassa otetaan käyttöön sarjalisenssijärjestelmä. Sarjalisenssi myönnettiin muun muassa Haukoille.

– Osin tämänkin päätöksen perusteella on muissa kaupungeissa päästetty SM-tason ringettejoukkueita harjoittelemaan, mutta Järvenpäässä näin ei ole toimittu.

– Turvallisesti pitää tässä tilanteessa toimia, totta kai. Mutta jos on puhuttu, että pääkaupunkiseudulla vedetään yhtenäistä linjaa, niin nyt se ei meidän kohdalla toteudu. Meillä ei ole tasavertaisia harjoitusmahdollisuuksia muiden saman sarjatason joukkueiden kanssa – se ei tunnu reilulta. Lisäksi meillä on joukkueessa viisi U21-ikäluokan maajoukkueringissä mukana olevaa pelaajaa, joille ei heillekään ole tarjottu harjoitusmahdollisuutta Järvenpäässä.

Tuominiemen mukaan ringette kuuluu tällä hetkellä niihin lajeihin, joissa SM-sarjatason joukkueiden harjoitusmahdollisuudet on turvattava. Nyt näin ei Järvenpäässä tapahdu.

Tilanteella uhkaa olla pitkäkestoisia vaikutuksia monessa eri lajissa.

Tommi Tuominiemi

Tuominiemi ei ole katkera muille ringetteseuroille tai muille lajeille. Silti muutama ajatus hiipii mieleen.

– Raidersin miehet saavat pelata divarikoripalloa Järvenpäässä – ja se on hyvä juttu. Mutta me pelaamme pääsarjaa – miten tasa-arvo ja tasavertaiset mahdollisuudet toteutuvat yli lajirajojen? Väkisin mieleen hiipii ajatus, että jos olisimme miesten pääsarjassa, niin olisiko tilanteemme erilainen. Ringeten puolella yhteistyö yli seurarajojen on toiminut korona-aikana hyvin.

Haukat aloitti tauon jälkeisen joukkueharjoittelun tällä viikolla – Sipoossa. Tietoa siitä, milloin joukkue pääsee kotihalliinsa harjoittelemaan, ei ole.

– Olemme Kylmäsen Jyken (Haukkojen toiminnanjohtaja Jyrki Kylmänen) kanssa olleet yhteydessä useaan otteeseen liikuntatoimen päättäviin ihmisiin. Sieltä ei ole tullut edes vaaleanvihreää valoa neuvottelujen ja mahdollisen harjoittelun aloittamiseksi. Meidän kriteerimme eivät heidän tulkintansa mukaan täytä harjoittelun sallimista Järvenpäässä.

Tuominiemen huoli ei koske ainoastaan ringetteä tai sen huipputason toimintaa.

– Kilpaurheilu on vain yksi juttu – isoin huoli kohdistuu lapsiin ja nuoriin. Näkisin, että seuratoiminnassa harjoituksia pystytään tarjoamaan turvallisesti kun näemme joka kerta, ketkä harjoittelevat missäkin ja tapaavat keitäkin. Nythän kaikki ovat ulkojäillä sikin sokin.

– Ja miten seuratoiminnot pysyvät tässä tilanteessa pystyssä? Mistä saat uusia harrastajia mukaan toimintaan? Millaisia drop out -määriä nähdään? Tilanteella uhkaa olla pitkäkestoisia vaikutuksia monessa eri lajissa. Haukoissa hyvää on yhteistyö muiden seuratoimijoiden kanssa, ja koko ajan mietimme yhdessä, miten saamme turvallista pienryhmätoimintaa aktivoitua käyntiin. Kaupungin pitäisi nyt vain saada päätöksiä aikaan.

Järvenpään kaupungin hyvinvoinnin palvelualueen vt. palvelualuejohtaja Jari Lausvaara sanoo nähneensä kaupungin liikuntapäällikön vastauksen Haukkojen kyselyyn.

– Asia pitää ehdottomasti tarkastaa, sillä linjan pitäisi olla yhtenäinen koko pääkaupunkiseudulla, mutta ennen muuta Keusote-alueella. Se on lähtökohta. Ongelma lienee ollut siinä, että OKM:n marraskuisessa listauksessa ringette ei ole ollut mukana sillä listalla, jossa huippu-urheilulajeja on listattu. Nythän tilanne on voinut muuttua, kun ringette aivan hiljattain otti sarjalisenssijärjestelmän käyttöön. Liikuntapäällikkö varmasti tarkastaa tämän asian maanantaina, Lausvaara kertoo.

Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen ei ole ollut tietoinen Haukkojen ringeten edustusjoukkueen tilanteesta.

– Tarkoitus ja lähtökohta on, että koko Uudellamaalla saman sarjatason joukkueita käsitellään tasapuolisesti – eli meidän linjamme on lähtökohtaisesti sama kuin koko pääkaupunkiseudulla. Emme siis halua olla ainoana kieltämässä jonkin joukkueen toimintaa, jos muut Uudenmaan kaupungit ja kunnat sallivat vastaavan sarjatason joukkueen toiminnan. Jos Haukat lähettää poikkeuslupahakemuksen niin kuin esimerkiksi Raiders teki, niin varmasti sen käsittelemme ja varmennamme asian Uudenmaan koronaryhmältä, sillä kyseessä on koko maakunnan tasoinen linjaus, Naukkarinen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut