Urheilujärjestöt vetoavat ministeriin: Lasten ja nuorten on päästävä harrastamaan

Järjestöt ovat huolissaan toiminnan keskeytymisestä ja sen vaikutuksista lapsiin ja nuoriin. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Kaija Yliniemi / STT

Olympiakomitea ja seitsemän lajiliittoa vetoavat liikunnasta vastaavaan tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikkoon (kesk.), jotta lapset ja nuoret pääsivät harrastamaan koronavirusrajoituksista huolimatta. Järjestöt ovat huolissaan toiminnan keskeytymisestä ja sen vaikutuksista lapsiin ja nuoriin.

Tiistaina julkaistussa avoimessa kirjeessä ministerille järjestöt korostavat, että liikunta- ja urheiluyhteisö on toiminut vastuullisesti pandemian aikana ja noudattanut viranomaisten ohjeistuksia koronavirusepidemian vastaisessa taistelussa. Se on tarkoittanut monilla alueilla liikunta- ja urheiluharrastusten osittaista rajoittamista tai keskeyttämistä.

– Rajoitustoimenpiteiden vaikutusta tulisi tarkastella myös lasten edun näkökulmasta. Urheiluseuratoimintaan liittyvät koronavirustartunnat, altistumistilanteet ja karanteenitoimenpiteet ovat olleet Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen selvityksen mukaan harvinaisia urheilun kokonaisuuteen nähden, järjestöt kirjoittavat.

Niiden mukaan liikuntaharrastusten keskeyttäminen uhkaa lasten ja nuorten hyvinvointia ja vaikuttaa myös perheisiin.

– Monen lapsen ja nuoren kaveripiiri muodostuu siitä urheiluyhteisöstä, jota ei nyt saa tavata. Lasten ja nuorten aktiivinen harrastustoiminta ennaltaehkäisee tutkimusten mukaan yksinäisiä iltapäiviä, passiivista elämäntapaa ja syrjäytymistä.

Järjestöjen mukaan seuratoiminnasta on jättäytynyt pois merkittävä määrä lapsia ja nuoria, joita korvaava, ulkotiloissa tehtävä harjoittelu ei motivoi.

– Liikunta on lasten fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin peruspilari. Liikuntaan opitaan, eikä tätä oppimisprosessia saa perusteetta häiritä, järjestöt vetoavat ministeriin.

Harrastajamäärät pudonneet

Valtion liikuntaneuvoston raportin mukaan lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt koronapandemian aikana merkittävästi, ja ero kahden vuoden takaiseen on jopa kymmeniä prosentteja. Lisäksi jako liikunnallisesti aktiivisiin ja vähän liikkuviin on korostunut.

Järjestöjen mukaan sisäurheilulajeissa, kuten koripallo, käsipallo, lentopallo, salibandy ja voimistelu, lasten ja nuorten harrastajamäärät ovat pudonneet noin 5–10 prosentilla. Harrastajamäärien vähenemisen seurauksena myös seurojen toimintaa voidaan joutua lakkauttamaan.

– Mitä pidemmäksi harrastustauko venyy, sen vaikeampi "uudesta normaalista" on palata fyysisesti aktiiviseen harrastamiseen, järjestöt korostavat.

Avoimen kirjeen ovat allekirjoittaneet Olympiakomitea, Palloliitto, Salibandyliitto, Lentopalloliitto, Voimisteluliitto, Käsipalloliitto, Jääkiekkoliitto ja Koripalloliitto.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut