Jääkiekkouudistuksessa vahva paikallispanos: "Tavoitteena on olla edelläkävijä ja valmennuskoulutuksen mallimaa"

Järvenpääläinen Pyry Lukkarila on isossa roolissa, kun Suomen jääkiekkoliitto uusii koulutuskokonaisuutensa. Pyry Lukkarilan kotialbumi

Heikki Löfman

Jääkiekkoliitto uudistaa koulutuskokonaisuutensa ja jatkossa osaamisen kehittämisestä vastaa liiton erotuomaripäällikkö Jere Lahti, joka jatkaa uuden toimenkuvansa ohella erotuomariorganisaation johdossa.

Koulutuskokonaisuuden uudistus on monivaiheinen ja Lahden kanssa asiaa työstää eri osa-alueilta koottu tiimi.

Valmennustoiminnan osaamisen tiimiin tuovat valmennusosaamisen kehittäjä, järvenpääläinen liiton aluevalmentaja Pyry Lukkarila, tyttöjen maajoukkueen päävalmentaja Mira Kuisma ja vahvan Järvenpää-taustan omaava liiton junioripäällikkö, jo pidempään Kuopiossa asunut Kalle Väliaho.

Pelaajakoulutuksen näkökulman tiimiin tuo alle 18-vuotiaiden päävalmentaja Petri Karjalainen, erotuomaritoiminnan asiantuntijana toimii Lahti.

Seuratoiminnan asiantuntijoina mukana ovat seurakehityspäällikkö Ari Piispanen ja aluekoordinaattori Joni Leander.

Osaamisen kehittämisen tiimin tehtävänä on Suomi-kiekon parissa toimivien tahojen osaamisen jatkuva kehittäminen ja sen mahdollistaminen.

Valmentajakoulutus on osa-alue, joka vaatii jatkuvaa kehittämistä.

Pyry Lukkarila

Yhtenä isona osana toiminnan kehittämistä on siis valmennusosaamisen kehittäminen, josta Lukkarila on vastuussa apunaan Kuisma ja Väliaho.

– Olemme paljoon tyytyväisiä valmentajakoulutuksessamme – olemme esimerkiksi juuri uudistaneet 2. ja 3. tasojen koulutukset. Mutta valmentajakoulutus on osa-alue, joka vaatii jatkuvaa kehittämistä, Lukkarila kertoo.

Paikalleen ei siis voi jämähtää.

Lukkarila ei haluakaan eteensä tilannetta, jossa kymmenen vuoden päästä todettaisiin, että kaikki on uusittava. Koulutuksen ja samalla osaamisen kehittäminen vaatii mieluummin jatkuvaa hienosäätöä.

– Jääkiekkorintamalla suomalainen valmentajakoulutus on hyvällä tiellä ja nyt haluamme varmistaa, että se elää ja voi hyvin jatkossakin. Tavoitteena on olla edelläkävijä ja valmennuskoulutuksen mallimaa.

Lahti sanoo liiton tiedotteessa yhden keskeisistä asioista olevan sen, miten jääkiekkoliiton organisaatiossa jo oleva ja koko ajan kehittyvä osaaminen saadaan entistä paremmin entistä suuremman joukon iloksi ja hyödyksi.

Uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan nykyinen koulutuskokonaisuus ja mahdolliset kehitystarpeet.

– Haluamme saada selville, mikä on koulutustemme tavoittavuus ja mitä osia olisi jatkossa syytä esimerkiksi digitalisoida niin, että myös etäoppimisen mahdollisuudet kasvavat entisestään. Samalla on hyvä pohtia muun muassa sitä, mitkä asiakokonaisuudet voisivat tulevaisuudessa olla kaikkien koulutusten yhteisiä osia ja mitkä koulutukset (tai niiden osat) voisivat toimia täydennys- tai lisäkoulutuksena joillekin toisille osapuolille, Lahti sanoo liiton tiedotteessa.

Tavoitteena on kerätä kaikki nykyinen ja tuleva osaamisen kehittäminen eli koulutukset, materiaalit, seminaarit ja järjestelmät yhteen paikkaan, josta syntyy Suomi-kiekko-akatemia.

– Voi hyvin olla, että osa-alueet vielä muotoutuvat tulevaisuudessa, mutta näillä lähdemme liikkeelle. Myös tiimi on koottu näistä lähtökohdista käsin.

– Lähdemme työstämään osaamisen kehittämistä kokonaisuutena avoimin mielin. Kaikki toimiva säilytetään, mutta päälle tuodaan varmasti myös paljon uutta: haluamme jättää tilaa innovoinnille ja asioille, joita emme vielä osaa määritellä. Isoja askelia eteenpäin mennään jo pelkästään sillä, kun satsaamme tiedon jakamiseen ja eri osa-alueiden synergioihin, Lahti miettii tiedotteessa.

Suomi-kiekko-akatemian osa-alueet

Valmennuksen osaamisen kehittäminen – valmennuskoulutus

Seurojen osaamisen kehittäminen – seurakoulutus

Pelaajien osaamisen kehittäminen – pelaajakoulutus

Maalivahtien osaamisen kehittäminen – maalivahtikoulutus

Erotuomareiden osaamisen kehittäminen – erotuomarikoulutus

Sidosryhmien (vanhemmat, valiokuntienjäsenet, yhteistyökumppanit) osaamisen kehittäminen – sidosryhmäkoulutus.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut