Falunin yhteislähdöt kehittyivät selviytymiskamppailuiksi – "Ei ollut enää taidosta vaan tuurista kiinni, pysyikö siellä pystyssä"

Krista Pärmäkoski teilasi moninkertaisen arvokisamitalistin arvovallalla Falunin yhteislähtökilpailun ja Falunin kilpailureitit. Kovalla tykkilumella jäiset laskut olivat vaarallisen vauhdikkaita, mikä teki yhteislähdöistä pelottavan kokemuksen.

Maajoukkueen tulos jäi vaikeissa oloissa alavireiseksi. Ristomatti Hakola oli miesten perinteisen hiihtotavan kilpailussa parhaana suomalaisena 14:s. Kerttu Niskanen oli naisten kympillä 12:s ja Pärmäkoski 16:s.

– Nyt on mielestäni mietinnän paikka, onko tämä ratana oikea paikka hiihtää yhteislähtöjä, Pärmäkoski arvioi Falunin kilpailuja.

Pärmäkoski todisti kilpailun ensimmäiseksi ongelmaksi helpon ja syheröisen reitin, joka piti pääjoukon varsinkin miesten kilpailussa yhdessä nipussa ja aiheutti ruuhkaa. Lisäksi tykkilumella tehty latu-ura oli kova ja jäinen, mikä teki laskut kohtuuttoman vauhdikkaiksi.

Myös latu-urat jäivät kovapohjaisen tykkilumen takia mataliksi.

– Vauhdit kasvoivat, ja se korostui miehillä. Ei ollut enää taidosta vaan tuurista kiinni, pysyikö siellä pystyssä, Pärmäkoski totesi.

Laskut säikäyttivät jopa Bolshunovin

Pärmäkoski harmitteli Falunin kisojen kaatumisia ja loukkaantumisia. Suomalaiset säästyivät pahimmilta kolhuilta, mutta kilpakumppaneita vietiin sairaalahoitoon.

Venäjän Natalia Neprjajeva kaatui ja loukkaantui perjantaina vapaan hiihtotavan väliaikalähdöissä. Venäläislähteiden mukaan häneltä murtui käsi kahdesta kohtaa ja kilpailukausi päättyy häneltä leikkaushoitoon.

Lauantain yhteislähdöissä britti Andrew Musgrave kaatui pian puolimatkan jälkeen, ja maailmancupia johtava Aleksandr Bolshunov osui samaan rytäkkään. Bolshunov toipui kuitenkin kuperkeikastaan kilpailun voittajaksi.

– Oli vaarallinen kilpailu. Se johtui mielestäni hankalasta lumesta ja sen alla olevasta jäästä, Bolshunov kommentoi kilpailua Ruotsin uutistoimistolle TT:lle.

Youngilla epäiltiin reisimurtumaa

Hieman Musgraven ja Bolshunovin törmäilyä myöhemmin britti Andrew Young ajoi laskussa mainosaidan läpi. Young vietiin ambulanssilla sairaalaan, ja alustavien tietojen mukaan häneltä murtui törmäyksessä reisiluu.

– Hänellä oli kovat tuskat, kun häntä siirrettiin ambulanssiin. Koronamääräysten takia emme voineet seurata häntä sairaalaan, mutta yritämme saada hänelle siirron kotipaikkakunnalleen Trondheimiin niin pian kuin mahdollista, Britannian joukkueen valmentaja Jostein Svinjerui kertoi ruotsalaiselle Sportbladetille.

Falunin maailmancup jatkuu sunnuntaina perinteisen hiihtotavan sprinttikilpailuilla.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut