Eder pettyi MM-pikamatkalla sekä ammuntaan että hiihtoonsa – "Valot sammuivat"

Eder selviytyi ainoana suomalaisena 60 parhaan joukkoon sunnuntain takaa-ajoon. AFP / LEHTIKUVA

Reima Rautiainen / STT

Ampumahiihtäjä Mari Ederin MM-kisat henkilökohtaisilla matkoilla alkoivat Sloveniassa synkeästi. Pokljukassa jo 14-vuotiaana kilpaillut Eder laukoi lauantaina naisten pikakisassa pystypaikalta kolme kutia ohi ja romahti tuloslistalla 56:nneksi.

Eder selviytyi ainoana suomalaisena 60 parhaan joukkoon sunnuntain takaa-ajoon. Hän hävisi ilman sakkoja ampuneelle norjalaiselle maailmanmestarille Tiril Eckhoffille yli kaksi ja puoli minuuttia.

Ederin sutjakasti sujunut makuuammunta herätteli suomalaistoiveita. Ne haihtuivat Pokljukan pakkasessa ja auringonpaisteessa savuna ilmaan, kun pystypaikalla toinen, neljäs ja viides laukaus karkasivat vaihtelevassa tuulessa ohi.

– Pystypaikalla oli hankala väli, mutta niin se oli tänään monella muullakin. Taistelin ja taistelin, mutta en saanut siihen mitään otetta, Eder muisteli Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle ammuntaansa.

Hän pettyi myös hiihtoonsa.

– Viimeinen kierros oli vaikea. Valot sammuivat. Olen tosi pettynyt. Kisa lähti liikkeelle hyvin, päättyi huonosti, Eder kuvaili.

Murheita ampumapenkalla

Suomalaisilla oli ampumapenkalla murheellinen päivä. Luotettavana ampujana tunnettu Suvi Minkkinen kiersi sakkokierroksen neljästi, Nastassia Kinnunen laukoi jo makuulta neljä sakkoa.

Poikkeus oli sakotta ampunut Erika Jänkä. Hiihtovauhti oli niin kesyä, että hän jäi viimeisestä takaa-ajopaikasta vajaat kuusi sekuntia ja oli sijalla 62.

Eckhoff voitti maailmancupissa 7,5 kilometrin sprintin neljännen kerran peräkkäin ja kipusi cupin kokonaiskilpailun johtoon.

Toiseksi sijoittui Eckhoffia 12 sekuntia hitaampana Ranskan Anais Chevalier-Bouchet. Yllätykset kuuluvat MM-kisoihin, ja lauantaina sellaisen järjesti kolmanneksi yltänyt Valko-Venäjän Hanna Sola.

Sola oli yltänyt maailmancup-urallaan vain kerran aiemmin kymmenen parhaan joukkoon. Tiistaina 25 vuotta täyttävä Sola on Suomen MM-joukkueessa debytoineen Kinnusen takavuosien joukkuetoveri Valko-Venäjältä.

Suuntaa on vaikea kääntää

Suomen maajoukkue on päävalmentajansa Jonne Kähkösen johdolla painottanut harjoittelussa sprinttimatkoja. Takaa-ajoa edeltävä pikakisa määrittelee pitkälle suuntaa tulevaan.

Jos pikamatka menee pieleen, tie takaa-ajoon voi tyssätä tykkänään ja suunnan muuttaminen MM-kisojen loppupuolella on vaikeaa. Suomalaisnaisille alku MM-Pokljukan henkilökohtaisilla matkoilla ei olisi voinut olla vaikeampi.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Keski-Uudellamaalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut