Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Linda Sällström laukoi lisäajalla Suomen EM-kisoihin

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajien kasvot loistivat perjantai-iltana suuresta ilosta. Joukkue oli voittanut hetkeä aiemmin Helsingin pakkassäässä Portugalin 1–0 ja varmistanut EM-lopputurnauspaikkansa.

Ottelun ratkaisu oli jalkapallodraamaa parhaimmillaan, kun Linda Sällström laukoi pallon päätössekunneilla vastustamattomasti maaliin.

– Olen jotenkin niin sokissa vielä, etten ole sisäistänyt tätä. Ehkä tämä iskee huomenna tai sitten, kun olen palannut leiriltä kotiin. Yksi iso unelma on käynyt toteen: kisapaikka on saavutettu. Uskomattomat karsinnat koko joukkueelta, Sällström sanoi ottelun jälkeen.

Lähes loppuun asti näytti siltä, että kisapaikan ratkaisu jää ensi tiistain Kypros-otteluun, mutta toisin kävi. Ottelu lohkojumbo Kyprosta vastaan päättää Suomen karsintaurakan, mutta paikka ensi vuonna Englannissa pelattavassa lopputurnauksessa on jo varma.

Suomi on nähty kolmesti aiemmin naisten EM-kisoissa. Tuorein lopputurnauspaikka on vuodelta 2013.

– Mahtava ja hieno saavutus. Olisin ollut tyytyväinen tasapeliinkin. Mahtavaa seurata miesten joukkueen jalanjälkiä, Suomen päävalmentaja Anna Signeul sanoi viitaten Huuhkajien EM-kisapaikkaan.

Suomi varmisti samalla lohkovoittonsa. Joukkue on kerännyt seitsemästä pelistään 19 pistettä, kun toisena oleva Portugali on 16 pisteessä.

– Nyt täytyy juhlia ja nauttia, mutta samalla miettiä, miten voimme tulla vielä paremmiksi. Odotan todella, miten tämä joukkue kehittyy, Signeul sanoi.

Portugali jäi vähille paikoille

Ilman yleisöä pelatussa Portugali-ottelussa ei avauspuoliajalla huippupaikoilla juhlittu. Kumpikin joukkue pelasi puolustussuuntaan tiiviisti, eikä puolustusten selustoista löytynyt tilaa.

Suomen avauskokoonpanossa puolustuslinjassa pelasivat Tuija Hyyrynen, Anna Westerlund, Natalia Kuikka ja Emma Koivisto. Keskikentän laidoilla olivat Ria Öling sekä Adelina Engman ja keskustassa Eveliina Summanen sekä Emmi Alanen. Kärjessä viilettivät Sanni Franssi ja Sällström. Hyökkäyssuuntaan Suomen ryhmitys oli pitkälti 4–2–2–1–1 ja puolustussuuntaan 4–4–2.

– Eihän se meidän parasta osaamistamme ollut. Portugali veti avauspuoliajalla tempon todella alas. Jotenkin odotin, että he olisivat hakeneet hanakammin maalia, Sällström sanoi.

Suomi prässäsi toisen puoliajan alkupuolella vahvasti, painosti ja loi paikkoja. Muun muassa Kuikka, Sällström ja Öling hätyyttelivät vieraiden maalia.

Toisen puoliajan edetessä Portugali pääsi peliin paremmin mukaan, mutta sen huippupaikat jäivät lopulta vähiin.

Suomi erikoistunut päätöshetkien maaleihin

Sällström nosti maalimääränsä kuluvissa karsinnoissa jo yhdeksään.

– Varmasti tämä tulee olemaan yksi ikimuistoisimmista maaleistani, kunhan olen sisäistänyt asian. Eiköhän tunnemyrsky tästä vielä lähde. Tämä on joukkue isolla jiillä, Sällström sanoi.

Suomen puolustusvahvuudesta kertoo, että joukkueelle on tehty vain kaksi maalia. Sällströmin lisäaikamaali oli samalla jatkumoa Helmarien päätöshetkien osumille. Edellisessä vierasottelussa Amanda Rantanen teki lisäajalla maalin Skotlantia vastaan. Portugali-vieraspelissä Sällström viimeisteli tasoituksen päätösminuuteilla.

– Pelaamme viimeiseen sekuntiin ja uskomme itseemme, Sällström sanoi.

Hän sanoi puolileikillään, että ehkä ruotsalainen Signeul on tuonut ruotsalaisvaikutteita, kun Helmarit paukuttaa päätöshetkien maaleja alvariinsa.

Niin tai näin, mutta Suomen pukukopista kaikui riemu vielä hyvä tovi pelin päätyttyä. Ne juhlat olivat EM-paikan kunniaksi.