Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karl Geiger pyrkii samaan temppuun kuin Jari Puikkonen – suomalaiset toivovat MM-suurmäessä kauden parhaita hyppyjä

Suurmäen maailmanmestarina on kukitettu tällä vuosituhannella kymmenen miestä, mutta joukosta kukaan ei ole pystynyt maailmanmestaruuteen kotimaassaan järjestetyissä MM-kilpailuissa.

Edellinen kotimaassaan suurmäen maailmanmestaruuden voittanut mäkihyppääjä pitää etsiä peräti 32 vuoden takaa. Hän on Jari Puikkonen, joka teki voittoisan alastulon Lahden betonin alastulorinteeseen 1989.

Saksan Oberstdorfissa hypätään torstaina suurmäen karsinta ja kilpailu perjantaina. Yksi suurimmista ennakkosuosikeista on Saksan Karl Geiger, joka Puikkosen tavoin jahtaa menestystä kotimäessään.

Saksalainen on saavuttanut Oberstdorfissa jo normaalimäen MM-hopean ja sekajoukkuemäen MM-kullan.

– Pieni mäki sopii minulle paremmin, Geiger viittasi Süddeutsche Zeitungin haastattelussa normaalimäkeen.

Geiger tuntee Oberstdorfin mäkien metkut ja on todistanut pärjäävänsä myös suurmäessä, mutta 28-vuotiaan kausi on ollut vuoristoratamainen.

Geiger voitti joulukuun puolivälissä lentomäen maailmanmestaruuden Slovenian Planicassa, mutta sairastui sen jälkeen koronavirukseen. Hän toipui Keski-Euroopan mäkiviikon alkuun mennessä ja voitti avauskilpailun Oberstdorfin suurmäessä. Saksalainen hukkasi vireensä alkuvuodesta, mutta vertyi mitalikuntoon arvokilpailuihin mennessä.

– Saksalaiset alisuorittivat valtavasti ennen MM-kilpailuja. Sitä ihmeteltiin. Heillä oli tosi vaikeaa, mutta he saivat hyviä onnistumisia viime viikonloppuna. Suureen mäkeen siirtyessä jonkinlainen putki on heiltä auennut, Suomen päävalmentaja Janne Väätäinen kommentoi puhelimitse STT:lle.

"Peli on auki"

Geigerilta puuttuu suurmäen maailmanmestaruus. Sen tavoittelu helpottui ikävällä tavalla, kun maailmancupia ylivoimaisesti hallinnut ja Oberstdorfissa jo sekajoukkuemäen MM-hopeaa saavuttanut Norjan Halvor Egner Granerud sairastui koronavirukseen.

– Peli on auki, mutta tuskin suurta yllätystä tulee. Saksalaisten lisäksi puolalaiset ovat kovia, ja norjalaisista Robert Johanssonilla on mahdollisuutensa, Väätäinen jutteli.

Suurmäen aiemmista maailmanmestareista keskiviikon harjoituksiin ilmoittautuivat Sveitsin Simon Ammann (2007), Puolan Kamil Stoch (2013), Saksan Severin Freund (2015), Itävallan Stefan Kraft (2017) ja Saksan Markus Eisenbichler (2019), joista Stoch voitti mäkiviikon ja Eisenbichler säväytti kauden alussa.

Antti Aallon kantapää ei enää aiheuta huolta

Puikkonen ja edellisissä Oberstdorfin MM-kilpailuissa (2005) suurmäen voittanut Janne Ahonen kuuluvat aikakausiensa ykköshyppääjien joukkoon, mutta 2020-luvulla suomalaisodotukset ovat maltilliset.

Mäkiviikolla Antti Aalto oli Oberstdorfissa 23:s ja Niko Kytösaho 31:s. MM-kilpailujen normaalimäessä molemmat selvisivät toiselle kierrokselle.

– Vauhti kovenee, mutta hyppääminen muuten pysyy samana. Pojat saivat hyvän treenijakson alle ennen MM-kilpailuja ja tulivat normaalimäkeen kolmen viikon kilpailutauolta. Ajattelen, että tulevaan viikonloppuun on helpompi lähteä kuin viime viikonloppuun, päävalmentaja sanoi.

– Arvokilpailut olisi kiva päättää niin, että tulisi kauden parhaat tulokset vaikka molemmilta.

Aalto jätti väliin sunnuntaisen sekajoukkuemäen kantapäävaivan vuoksi.

– Se ei aiheuta enää huolta. Tiistaina hän oli jo salilla, mutta vältti iskuja. Tänään aamulla hän ei pelannut lentopalloa, vaan teki omat hommat, helpottunut Väätäinen avasi Suomen viime vuosien ykköshyppääjän tilannetta.

Italia vetäytyy hiihdon MM-kisoista, syynä koronatartunnat

Italian maajoukkue jättää pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat Saksan Oberstdorfissa kesken. Asiasta kertoo Italian hiihtoliitto .

Italian joukkueessa on todettu koronavirustartuntoja. Italian hiihtoliitto kertoo vetäytyvänsä kisoista, koska se haluaa turvata Italian urheilijoiden terveyden ja MM-kisojen jatkumisen.

Italia ei saavuttanut MM-kisoissa mitaleja.

Ruotsalaislehti Expressen kertoi, että koronatartunnat levisivät Italian mäkimaajoukkueesta maastohiihtojoukkueeseen.

Koronavirus on päässyt leviämään Oberstdorfissa mäkihypyn puolella. Expressenin mukaan positiivisen koronanäytteen ovat kisoissa antaneet Norjan kultatoivo Halvor Egner Granerud, Italian hyppääjä Jessica Malsiner ja Slovenian valmentaja Zoran Zupancic.

Granerudin kisat ohi

Norjan hiihtoliitto kertoi keskiviikkoaamuna Granerudin koronatartunnasta.

– Olen todella surullinen, mutta oloni on oikein hyvä, lieviä oireita kärsinyt Granerud sanoi tiedotteessa.

Granerud vahvisti Instagram-tilillään , että hänen MM-kisansa ovat ohi.

– Se on sääli, mutta sellaista elämä on joskus. Kaikkein tärkeintä on päästä jälleen täysiin voimiini, Granerud kirjoitti.

Norjan mäkihyppyjoukkueen johtaja Clas Brede Bråthen kertoi, että Norjan joukkueen muut hyppääjät eivät ole olleet lähikontaktissa Granerudin kanssa. Joukkueelle tilattiin uudet koronatestit keskiviikkona.

– Teemme kaikkemme, jotta saisimme tilanteen täysin hallintaan, Bråthen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Granerud, 24, on rohmunnut peräti 11 miesten maailmancupin osakilpailuvoittoa tällä kaudella ja johtaa cupia ylivoimaisesti. Oberstdorfin normaalimäen kisassa hän jäi kuitenkin neljänneksi.

Sunnuntain sekajoukkuekilpailussa Granerud hyppäsi Norjan joukkueessa MM-hopeaa yhdessä Silje Opsethin, Robert Johanssonin ja Maren Lundbyn kanssa.

Lähteenä myös NTB.