Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäkimiesten hypyistä puuttui "letkeys" – päävalmentaja Janne Väätäinen kokee alkukauden kehityksen taittuneen tammikuun uupumukseen

Miesten mäkimaajoukkueen hyppyyn ei löytynyt Oberstdorfin MM-kisoissa sopivaa rentoutta. Päävalmentaja Janne Väätäinen sulatteli sunnuntaina suomalaishyppyjen sanomaa, muttei vielä tarkkaan tiennyt, miksei alkukauden noususuuntaus jatkunut tammikuun puolivälistä.

Väätäinen keskittyi hyppyihin, mutta totesi myös tuloksen jääneen odotuksista. Niko Kytösaho oli normaalimäessä 26:s ja suurmäessä 30:s sekä Antti Aalto samoissa kisoissa sijoilla 27 ja 31. Joukkuemäestä tuli yhdeksäs sija yhdessä Eetu Nousiaisen ja Arttu Pohjolan kanssa.

– En tiedä, miten paljon me voimme puhua pettymyksestä, mutta enemmän oli mielessä, kun tulimme kisoihin, Väätäinen arvioi kokonaisuutta kisojen päätteeksi.

– Nikon suoritus normaalimäessä, uran ensimmäisessä arvokilpailussa, oli positiivinen. Muuten emme saaneet täällä hyppäämiseen sopivan letkeää menoa.

Väätäinen näkee käännekohdaksi tammikuun, kun maailmancupia kiertänyt kaksikko Kytösaho ja Aalto alkoi väsyä hotellielämään Keski-Euroopassa.

– Meno alkoi olla väsynyttä, ja oli otettava askeleita taakse. Pojat palasivat kotiin, tekivät kotona hyvän harjoituksen, jota jatkettiin Lahdessa. Emme kuitenkaan pystyneet enää jahtaamaan sitä, mitä olimme tavoittelemassa, Väätäinen tunnusti.

Pandemia karsi virikkeet minimiin

Ennen taitekohtaa kärkikaksikko sai homman haltuun hyppyrin keulalla. Sen jälkeen Väätäisen ajatus oli keskittyä hypyissä kokonaisuuteen ja jättää yksityiskohtien viilailu vähemmälle.

Hetki todisti Kytösahon ja Aallon alkukauden kehityksen, mutta suunta ei jatkunut.

– Tapahtui jotain, jonka seurauksena jatko on ollut tahmeampaa, Väätäinen vahvisti.

– Hyppyihin ei lopulta löytynytkään tasaisuutta kavereiden omalla tasolla.

Väätäinen uskoo, että koko kauden jatkuneet Keski-Euroopan koronarajoitukset ovat ainakin yksi syy pienen joukkueen kulumiseen.

– Virikkeet olivat minimissä, kun aikaa sai viettää vain hotellilla ja kilpailupaikalla.

Hyppy silputtiin liian pieniin osiin

Käänteestä tuli joka tapauksessa hyvää oppia sekä valmennukselle että urheilijoille. Valmennus ymmärtää tarkkailla henkisen väsymyksen merkkejä valppaammin olympiakaudella.

– Ja urheilijat osaavat reagoida seuraavalla kerralla itse, jos valmennus ei aisti tilannetta ajoissa, Väätäinen vakuutti.

Kauden opetuksiin kuuluu myös se, ettei varsinkaan kisojen yhteydessä pitäisi enää kiinnittää huomiota liian pieniin yksityiskohtiin.

– Perusasioiden täytyy mäkihypyssä olla kunnossa, mutta huippusuoritus ei saa riippua liian pienistä asioista, Väätäinen totesi.

Parhaassa tapauksessa perusasiat hypätään jengoilleen jo harjoituskaudella ja kisakuukaudet säästyvät "letkeän" hypyn nautiskeluun.