Rastaanpesä on linnani – Blackbirds juhlii 10-vuotistaivaltaan: "Uskon vahvasti lajin elinvoimaan alueella"

Mikko Kivi on ollut Blackbirdsissä monen roolin mies. Nyt Kivi operoi seuran puheenjohtajana. Salibandyn tulevaisuuden Keski-Uudellamaalla mies näkee hyvänä. Arkisto / Toni Vähämaa

Heikki Löfman

Blackbirds Unitedin 10-vuotistaipaleeseen on mahtunut kattava määrä värikkäitä vaiheita, vaikka seura vasta ensimmäisiä pyöreitään tiistaina 30.3. juhliikin.

Keravalaisseurojen SC Kaneetin ja Keravan Bandyn sekä pohjoistuusulalaisen Deriuksen liittona kymmenen vuotta sitten perustettu seura on vallannut tanakan aseman paikallisessa salibandykentässä, mutta helppoa ei aina ole ollut.

Miesten edustusjoukkue on pitkään nähty seuran lippulaivana, vaikka panoksia ollaan laittamassa koko ajan vahvemmin myös nais- ja tyttöjoukkueiden toiminnan kehittämiseen.

Seuran nykyinen puheenjohtaja Mikko Kivi on nähnyt miesten ”edarin” koko matkan Kerava Areenan divarivuosista tämän hetken Suomisarjapeleihin Kurkelaan – ensin pelaajana, sitten valmentajana ja taustahenkilönä ja nyt siis seuran puheenjohtajana.

– Hankalin aika koitti sen jälkeen, kun halli lähti alta. Sen jälkeen pelasimme seuraavan kauden kotipelit Sipoossa ja tipuimme 2. divariin, Kivi muistelee aikaa, jolloin salibandyväki menetti käytöstään Kurkelassa sijainneen Keravan Areenan eli entisen squash-hallin yhteydessä olleen salibandyhallin.

Vuonna 2014 tapahtuneen hallin menettämisen jälkeen koittivat BBU:n edustusjoukkueen evakkovuodet, jotka veivät joukkueen muun muassa Sipooseen, Tuusulaan ja Vantaalle.

Tavoitteena on kehittää hyvä polku myös tyttöjen puolelle.

Mikko Kivi

Kotihallia ei Keravalta löytynyt, vaikka monenlaista oli pöydällä. Seura ehti jo solmia 10-vuotisen vuokrasopimuksen Kalevan urheilupuistossa sijaitsevaan ja Keravan harjoitusjäähallina tunnettuun halliin, mutta moninaisten vaiheiden jälkeen halli säilyi kuin säilyikin jääurheilun käytössä.

Omaa halliaan BBU suunnitteli Saviolle, mutta hanke kaatui viimeistään valtionavun saamatta jäämiseen.

Kotihallin puuttuminen näkyi seurassa laajemminkin kuin vain edustusjoukkueen toiminnassa.

– Klondykella oli tuolloin vain yksi kenttä – se oli ainoa tila, mikä oli silloin seuran käytössä Keravalla. Seurassa oli parhaimmillaan yli 1 100 lisenssipelaajaa, mutta hankalina vuosina luku tippui alle 500:n. Silloinen puheenjohtaja Juha Pitkä teki kovan työn, että seura ylipäätään pysyi pystyssä. Jo olosuhteiden pakosta toimintaa oli silloin pakko pyörittää talous edellä.

Valoa reikäpallon koloista alkoi näkyä loppuvuodesta 2016, kun Klondykelle valmistui toinen kenttä. Vajaata vuotta myöhemmin koitti paluu juurille ja Kurkelaan, kun Kurkelan koulun yhteyteen valmistui liikuntasali, joka soveltuu enemmän kuin hyvin salibandyn tarpeisiin.

– Paluu Kurkelaan oli hieno hetki – ehdoton kohokohta monelle edustusjoukkueen keravalaispelaajalle. Pääsimme taas hienoihin puitteisiin Kurkelaan ja aloimme jälleen saada yleisöä ´oikeisiin´ kotipeleihin.

Kurkela on pysynyt BBU:n edustusjoukkueiden kotina näihin päiviin. Naiset pelaavat Divarissa ja miehet sarjajärjestelmäuudistuksen jälkeen perustetussa Suomisarjassa.

Kurkelan ”Rastaanpesän” lisäksi Klondyke on edelleen seuran toinen voimapaikka ja vahvin juniorihautomo.

– Suomisarja on miesten edustusjoukkueelle oikea sarjataso tällä hetkellä. Toimintaa on kuitenkin tarkoitus kehittää koko ajan, ja junioriputki onkin saatu toimimaan koko ajan paremmin. Divaritasolle ei ole miehissä kuitenkaan kiire – tarpeeksi hyvin kun teemme töitä, niin koko ajan pääsemme lähemmäs tuota tasoa.

– Tyttöjen puolella junioripolku ei vielä ole yhtä hyvä. Tavoitteena on kuitenkin kehittää hyvä polku myös tyttöjen puolelle. Nyt meillä ei ole tyttöjoukkuetta jokaiseen ikäluokkaan ja joudumme yhdistelemään eri ikäluokkia. Tämä on ongelma tyttöjen puolella monessa muussakin palloilulajissa, paitsi jalkapallossa, jossa tilanne on hyvä. Omaa työtäni kun mietin, niin tilanne on juuri päinvastainen, sillä meillä on parhaillaan käynnissä poikaprojekti, jolla yritetään saada poikia yleisurheilun pariin, kertoo SUL:n talousjohtajana päivätöitään paiskiva keravalainen Kivi.

Kurkelan ja Klondyken kentät ovat jatkossakin isossa roolissa seuran kehittämisessä. Nykyinen vuokrasopimus Klondykelle on voimassa vuoden 2023 kevääseen eli seuraavat pari vuotta.

– Koko ajan kartoitamme myös muita paikkoja, sillä haluamme kasvattaa seuran toimintaa samalla, kun kartoitamme myös erilaisia yhteistyökuvioita. Meille tulee ainakin joitain vuoroja Järvenpäähän valmistuviin halleihin. Edustusjoukkue pelaa kuitenkin jatkossakin kotipelinsä Kurkelassa, ja Klondyke säilyy junioreille toisena tärkeänä paikkana Kurkelan koulun rinnalla.

Yksi mahdollisista uusista paikoista on Keinukalliolle suunniteltu monitoimihalli.

– Halli on vahvasti meidänkin toiveissa ja olemme käyneet kaupungin suuntaan hyvähenkistä keskustelua siitä, että halli palvelisi myös salibandya. Meidän toiveissa on, että halliin tulisi kaksi salibandykenttää seuran käyttöön.

BBU:ssa on nyt hieman yli 700 jäsentä.

– Jäsenmäärä on pysynyt nyt korona-aikana yllättävänkin hyvin tuossa noin 700 jäsenessä. Toki koronan vaikutus saattaa eri palloilulajeissa konkretisoitua vasta kesällä ja syksyllä, kun ihmiset ilmoittautuvat harrastuksiin.

Joka tapauksessa Kivi näkee BBU:n sekä koko salibandyn aseman hyvänä Keski-Uudellamaalla.

– Olosuhteet ovat rajoittaneet kasvua, ja nyt kun laji saa parempia olosuhteita Järvenpäähän ja mahdollisesti Keravallekin, niin uskon harrastajamäärien lähtevän kasvuun ja sitä kautta myös toiminnan paranevan. Uskon, että pystymme jatkossa tarjoamaan hyvin vaihtoehtoja sekä kilpa- että harrastepuolelle. Uskon vahvasti lajin elinvoimaan alueella, Kivi niputtaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut