Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joukkuekaveritkin ihastelivat Summasen unelmamaalia – "Täydellinen veto yläkulmaan"

Keskikenttäpelaaja Eveliina Summanen nosti sunnuntaina kahdella maalillaan Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen 2–2-tasapeliin maaottelussa Itävaltaa vastaan. Maalit olivat Summaselle maajoukkueuran neljäs ja viides. Varsinkin 76. minuutilla syntynyt 2–2-tasoitusmaali oli upea kaukolaukaus, jota kehuivat myös joukkuetoverit.

– Se oli mahtava veto. Eveliina sai pallon ja harhautti yhden pelaajan. Täydellinen veto yläkulmaan, todella hieno maali, kehui laidalla 90 minuuttia urakoinut Adelina Engman.

Suomi oli saada Ritzingissä unelma-alun, kun Engman pääsi jo toisella minuutilla murtautumaan rangaistusalueelle. Itävallan maalivahti Manuela Zinsberger ohjasi hieman vaisuksi jääneen laukauksen kuitenkin kulmapotkuksi.

– Pallo jäi vähän jalkojen väliin, eikä vetoon saanut ihan kunnolla voimaa, Engman harmitteli.

Alku oli kehno

Potentiaalinen unelma-alku muuttui painajaismaiseksi, kun juhlaotteluaan pelannut Anna Westerlund potkaisi peliä avatessaan ohi pallosta, kun peliä oli takana kuusi minuuttia. Irtopallon riistänyt Nicole Billa karkasi läpiajoon ja viimeisteli varmasti ohi Tinja-Riikka Korpelan.

Ottelu oli Westerlundille uran 131. A-maaottelu. Hän nousi yksin kaikkien aikojen eniten naisten maaotteluita pelanneeksi pelaajaksi ohi 130 maaottelun Laura Österberg Kalmarin.

Ennen 20 minuutin täyttymistä Suomi oli jo kaksi maalia tappiolla. Toisen takaiskun takana oli menetys keskialueella, josta Itävalta pääsi käynnistämään nopean vastahyökkäyksen. Marie Therese Höbinger viimeisteli 2–0-maalin laukomalla pallon Korpelan yli.

– Alku oli ehkä vähän shokki meille, mutta parannettiin koko ajan ja uskallettiin pelata enemmän, Engman puntaroi.

Prässi toimi

Suomi oli toisella jaksolla huomattavasti paremmin pelissä mukana ja pystyi vyöryttämään hyökkäyksiä Itävallan maalille. Valokeilan varasti Summanen. 53. minuutilla Summanen pukkasi kulmapotkun tolpan kautta maaliin. Tasoitusmaalissa hän asetteli aikansa palloa rangaistusalueen ulkopuolella, harhautti Itävallan pelaajan ja täräytti lopuksi pallon maalin oikeaan yläkulmaan.

Engman arveli, että Suomi olisi voinut rynnistää vielä ohikin.

– Musta tuntuu, että meidän prässi toimi toisella jaksolla hyvin. Jos peli olisi jatkunut vielä, niin olisimme voineet tehdä vielä maalin.

Päävalmentaja Anna Signeul oli valinnut yhtä vaille saman avauskokoonpanon kuin voitokkaissa EM-karsinnoissa. Elli Pikkujämsä korvasi topparina Natalia Kuikan, mutta muut pelasivat omilla paikoillaan. Pelaajille ei kerrottu etukäteen, että kokeiluja ei tehdä, vaikkei pelissä ole panosta.

– Se ei ollut tiedossa, mutta treenattiin viimeiset treenit tällä kokoonpanolla. Silloin sen näki, että näillä mennään, Engman sanoi.

Suomi ei ole vielä sopinut seuraavaa maaottelua. Seuraava tärkeä päivämäärä on 30. huhtikuuta, jolloin arvotaan karsintalohkot syksyllä alkaviin MM-karsintoihin.