Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brisbane valittiin odotetusti vuoden 2032 olympiaisännäksi

Ilotulitukset paukkuivat keskiviikkona Brisbanessa, kun Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) valitsi australialaiskaupungin kesällä 2032 järjestettävien olympialaisten ja paralympialaisten isännäksi. Tokiossa tehty valinta oli odotettu, sillä KOK:n 15-henkinen johtoryhmä asetti kaupungin ainoaksi kisaehdokkaaksi kesäkuussa.

Queenslandin osavaltion pääkaupunki Brisbane on Australian kolmanneksi suurin kaupunki, jossa asuu liki 2,5 miljoonaa ihmistä. Aiemmin kesäolympialaiset on järjestetty Australiassa etelämpänä sijaitsevissa Melbournessa (1956) ja Sydneyssä (2000).

– Tämä on historiallinen päivä, ei vain Brisbanelle ja Queenslandille, vaan koko maalle. Vain globaalit kaupungit voivat saada olympialaiset, joten tämä on sopiva tunnustus Brisbanen asemalle maassamme ja koko maailmassa, Australian pääministeri Scott Morrison sanoi.

Kustannuksiltaan jättimäisiksi paisuneiden olympiakisojen isäntäkaupunki valittiin nyt ensimmäistä kertaa uudella valintajärjestelmällä, jossa olympiakandidaatteja ei kilpailutettu avoimessa haussa. KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach valitti vuoden 2024 olympiavalinnan yhteydessä, että hakuprosessi tuotti "liikaa häviäjiä", kun Rooma, Hampuri ja Budapest vetäytyivät olympiahankkeesta.

Ennen Brisbanea kesäolympialaiset järjestetään Tokion lisäksi vuonna 2024 Pariisissa ja 2028 Los Angelesissa.

Kokemusta suurkisoista

Brisbanen asukkaat juhlivat olympiavalintaa kaupungin läpi kulkevan Brisbanejoen rannalla.

– Olen todella kova olympiafani. Katsoin jopa (Tokion olympialaisten) softballia tänä aamuna, 24-vuotias Rhys Cush sanoi.

Lauren Granger, 42, muisteli vuoden 2000 olympiahuumaa Sydneyssä.

– Lensimme silloin Sydneyyn, ja se oli perheellemme hieno kokemus. Siitä on 20 vuotta aikaa, joten olisi hienoa elää tapahtuma uudelleen omien lasteni kanssa vuonna 2032.

Brisbane on olympiajärjestelyjen kannalta verrattain otollisessa tilanteessa, sillä monet kisapaikat ovat jo valmiina kaupungissa ja Queenslandin lähialueilla.

Australialla ja Brisbanen seudulla on myös kokemusta suurten urheilutapahtumien järjestämisestä. Vuonna 2018 Kansainyhteisön kisat järjestettiin Brisbanen läheisyydessä Gold Coastissa.