Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moukarinheittäjä Silja Kosonen tempaisi yli 70 metrin, mutta tulos ei kantanut finaaliin saakka

Tuore nuorten Euroopan mestari Silja Kosonen pyöräytti olympialaisten moukarikarsinnassa hallitun kolmen heiton sarjan. Heittojaan joka kierroksella venyttänyt Kosonen sai lopulta aikaan uran seitsemännen 70 metrin ylityksen, mutta tulos 70,49 ei riittänyt paikkaan loppukilpailussa.

Kosonen oli karsinnassa 14:s, ja finaalipaikka jäi vain 1,2 metrin päähän. Hän aloitti karsinnan harkitun varovaisella 69,01 metrin heitolla, paransi toisella 69,59:ään ja taiteili viimeisellään 70-metrisen.

– Heitot tuntuivat perushyviltä, Kosonen tiivisti.

Kosonen pyrki varmistamaan ensimmäisellään tuloksen ja oli tyytyväinen 69 metrin avaukseen. Toiseen hän lisäsi tehoja, mutta moukari ei ylettynyt toivotulle radalle.

– En saanut jaloista ihan niin paljon irti kuin olisin toivonut, Kosonen jatkoi.

Viimeisen heiton jälkeen Kososen kasvoilla välähti tyytymätön ilme.

– Se tuntui heittona ihan hyvältä, muttei mennyt niin kauas kuin toivoin, Kosonen selitti harmiaan.

– Siinä vaiheessa se vähän ärsytti, mutta nyt alan jo olla tyytyväinen päivään. Meni loppujen lopuksi aika hyvin, vaikka harmittaa, kun en päässyt finaaliin. Karsinta oli kaikin puolin hieno, opettavainen kokemus. Pakko olla jopa tyytyväinen.

Fanitusta kisakylässä

Heitoista näki, ettei 18-vuotias Kosonen tuntenut olympiaringissä ahdistusta.

– Kilpailua edeltävänä päivänä en jännittänyt oikeastaan yhtään, mikä oli tosi outoa. Kilpailupäivän aamuna jännitin niin, että tuli oikein huono olo, Kosonen paljasti.

– Siinä kohtaa aloin rentoutua, kun pääsin stadionille ja huomasin, ettei mitään ole unohtunut matkasta. Aloin samalla nauttia tästä. Olin vaan, että "wau, täällä ollaan", kun pääsimme kentälle.

Kosonen nautti olympiakokemuksesta.

– Tosi hienoa, että olen päässyt kisaamaan huippujen kanssa, nähnyt heitä ympäri kisakylää, päässyt fanittamaan vähän kaikkia ja olen jopa uskaltanut parille puhuakin, Kosonen kertoi.

– Kisakylä ja stadion olivat hienot, ja kaikki superhienoa muutenkin. Myös joukkuehenki. Älyttömän siisti kokemus.

Seuraavaksi nuorten MM-kisat

Kososen vuosi on ollut kiireinen ylioppilaskirjoituksineen. Kilpailut hän aloitti heittämällä naisten Suomen ennätyksen 72,44 jo maaliskuussa. Kesäkuun lopulla hän paransi 73,43:een, joka on myös nuorten maailmanennätys.

Heinäkuun puolivälin jälkeen hän saavutti Tallinnassa nuorten Euroopan mestaruuden ja kiiruhti sen jälkeen olympiamatkalle.

Kososen kiireet jatkuvat, kun hän pääsee Tokiosta kotimatkalle.

– Suunnilleen viikon ehdin olla kotona. Sitten on edessä matka Nairobiin nuorten MM-kisoihin, Kosonen muistutti.

Nuorten MM-kisoissa on pitkälti samat vastustajat kuin EM-kisoissa Tallinnassa.

– Tilastoissa 12 parhaan kärjessä ei ole montaa heittäjää Euroopan ulkopuolelta, Kosonen vahvisti.

Nairobin kisat järjestetään 17.–22. elokuuta.

Sama tekniikkavirhe vaivannut Tervoa koko kesän

Aiemmassa karsintaryhmässä heittänyt Krista Tervo jäi myös ilman finaalipaikkaa. 23-vuotiaan Tervon raivoisa yritys Tokion olympialaisten moukarikarsinnassa pilasi pyörähdysten ajoituksen. Tervo tavoitteli loppukilpailupaikkaa eli selvää 70 metrin ylitystä, mutta jäi vaille tulosta.

Tervo lipsautti ensimmäisellä yrityksellä moukarin sektorin ulkopuolelle. Muut heitot tupsahtivat moukarihäkin kehyksiin.

– Lähdin karsintaan finaali mielessä enkä varmistelemaan. Ei tullut mitään tulosta, mutta jäi fiilis, että yritin kaikkeni, Tervo kertasi kokemusta.

– Kostautui sama tekniikkavirhe, joka on vaivannut koko kesän. En saanut heiton loppua niin terävästi kiinni, että heitto olisi osunut oikeaan kohtaan häkin suuaukkoa. Ajoitusongelma korostui, kun yritin vauhdittaa liikettä niin kovasti.

Karsiutuminen finaalista siirsi Tervon ajatukset nopeasti jatkoon.

– Uran suurin tähtäin on seuraavissa olympiakisoissa. Töitä on sitä ennen paljon edessä varsinkin tekniikan kanssa, mikä on tullut esille tällä kaudella, Tervo jatkoi.

– Ensi vuonnakin on kaksi kovaa kilpailua (MM- ja EM-kisat) edessä.

Kuluvan kauden lopulla Tervo tavoittelee kahta voittoa, jotka hieman lievittäisivät olympiareissun pettymystä.

– Kalevan kisat ja Ruotsi-ottelu ovat vielä jäljellä, Tervo muistutti.

Kalevan kisat järjestetään Tampereella 26.–29. elokuuta, Ruotsi-ottelu Tukholmassa 4.–5. syyskuuta.