Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sateen kirjaimellisesti vesittämä Belgian tynkä-gp jää historiaan formuloiden lyhyimpänä kisana – "Takasuoralla en nähnyt yhtään mitään"

Sadekelin ja yli seitsemän kilometrin mittaisen maastossa kumpuilevan radan piti olla yhdistelmä, joka takaisi F1-faneille unohtumattoman Belgian gp:n. Sellainen kilpailusta tuli, mutta aivan muista syistä. Formula ykkösten kauden 12:tta kilpailua "ajettiin" kaksi kierrosta ja kilpailun MM-pisteet puolitettiin.

Todellisuudessa kisan ajamisesta puhuminen olisi autourheilua halventavaa. Kuljettajat köröttelivät kolmen tunnin odottelun jälkeen kisajärjestäjien päätöksestä turva-auton takana pakolliset kierrokset, koska F1-sääntöjen mukaan kilpailu voidaan laskea ajetuksi, jos sitä on ajettu vähintään kaksi kierrosta.

Täysiin MM-pisteisiin vaadittava vähintään 75 prosentin raja ei ollut kilpailussa lähelläkään. Edellisen kerran F1-kisan pisteet oli puolitettu Malesiassa 2009.

– Olihan se vähän outoa, koska piti pysyä keskittyneenä, mutta ei voi olla täysin keskittynyt kolmea tuntia putkeen. Piti myös yrittää rentoutua. Yritin seurata tilannetta, jutella teknikoille ja odottaa, Mercedeksen Valtteri Bottas kuvaili.

Turva-auton takana ei voi ohittaa, joten suomalaisittain kisasta ei jäänyt mitään käteen. Bottas oli 12:s ja Alfa Romeon Kimi Räikkönen 19:s.

Kahden kierroksen kisa on F1-historian lyhyin. Edellinen ennätys oli niin ikään sateen takia keskeytetystä vuoden 1991 Australian gp:stä, jossa kisattiin 14 kierrosta.

Radasta ei saatu turvallista

Sade murjoi Spa-Francorchamps'n rataa koko viikonlopun, mutta sunnuntaina vesikeli muuttui ylitsepääsemättömäksi F1-autoille. Lääkintäauto ja turva-auto kiersivät rataa vuorovedoin kolmen tunnin ajan vain todetakseen, ettei rata ollut missään vaiheessa turvallinen.

Lääkintäauton kuljettajan Alan van der Merwen mukaan radalla ei ollut kisan kannalta haitallista seisovaa vettä, mutta jatkuva sade ja autojen taakseen nostama vesisuihku olisivat tehneet ajamisesta tarpeettoman vaarallista.

– Näkyvyyden takia meillä ei ollut kisaoloja. Takasuoralla en nähnyt yhtään mitään, eikä se parantunut edes ajaessamme. Tietysti päätösten tekeminen on vaikeaa, mutta minusta tämä ei ollut kilpailu, Bottas muotoili.

Russell kirjasi uransa parhaan sijoituksen

Kisan voitto kirjattiin Red Bullin Max Verstappenille, joka saa voitosta 12,5 MM-pistettä. Hän on MM-sarjassa kolme pistettä Belgiassa kolmanneksi ajanutta Mercedeksen Lewis Hamiltonia perässä.

Sensaatiomaisesti lauantain sateisessa aika-ajossa toiseksi yltänyt Williamsin George Russell ei joutunut edes puolustamaan sijoitustaan. Hän kuittasi Belgiassa uransa ensimmäisen palkintopallisijoituksen ja yhdeksän MM-pistettä. Tätä ennen Russellilla oli neljä pistettä.

MM-sarja jatkuu ensi viikonloppuna Verstappenin kotikisassa Hollannissa. Zandvoortin rata on uusi F1-kalenterissa.