Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Inola ja Kaario ovat ladulla kuin rallikuski ja kartturi

Kilpahiihto ja hiihtoharjoittelu vaativat monin verroin tavallista enemmän ennakkosuunnittelua, kun hiihtäjä näkee tarkasti eteensä vain metrin suksien kärkiä pidemmälle. Paralympialaisiin valittu Inkki Inola piirtää kilpailuun valmistautuessaan reitin kurvit ja nyppylät visusti mieleensä.

– Kisaladut käydään opettelemassa etukäteen ulkoa, jotta muistan, että tuon kurvin jälkeen latu kääntyy oikealle ja että pitkän laskun jälkeen on tiukka vasen. Näin pystyn hiihtämään kovempaa, Inola kertoo STT:n haastattelussa.

Inola, 22, hymähtää vertaukselle rallin nuotteihin, joilla kartanlukija opastaa kuljettajaa. Inolalla kartturin roolissa opashiihtäjänä on Arttu Kaario, jonka tehtävä on varoittaa hiihtäjää yllättävistä tilanteista.

– Arttu huutaa, jos latu on mennyt huonoksi tai joku on vaikka kaatunut, niin tiedän, kummalta puolelta ohitetaan. Näin voin tuijottaa oppaan selkää ja keskittyä hiihtämiseen, Inola kertoo.

Inolan ja Kaarion, 21, yhteistyö alkoi viime vuonna. Lauantaina kaksikko kilpailee yhdessä ensimmäisessä arvokisastartissaan, Lillehammerin MM-kisojen sprintissä.

Korona-altistus oli perua kisamatkan

Pitkään odotettu kisareissu Norjaan oli kariutua Kaarion altistuttua Imatran SM-hiihdoissa koronalle. Helpotus oli suuri, kun Kaario pysyi terveenä, ja kaksikko huoltojoukkoineen pääsi keskiviikkona matkaan. Inolan onneksi kolmesta kilpailumatkasta tärkein jäi jäljelle.

– Sprintti on kulkenut tähän asti parhaiten. Nopeus on vahvuuteni, Inola kertoo ja odottaa innolla tasonmittausta maailman muihin kärkihiihtäjiin.

Kisakauden ohjelmassa oli tätä ennen vain joulukuinen Vuokatin Euroopan cup, jossa Inola koki hiihtäneensä kilpailukykyisesti esimerkiksi Valko-Venäjän Juri Holubiin verrattuna. Norjassa ladulla on koko maailman parhaimmisto.

Kisatahti vaikuttaa verkkaiselta, mutta sitä hiljentävät arjen realiteetit.

– En voi näön takia lähteä hiihtämään tuntemattomille laduille ilman opasta. Keski-Suomessa tutuilla laduilla on ollut koronan takia alkutalvesta aika vähän kisoja, Inola selittää starttien vähäisyyttä.

Alppimajan kautta Pekingin korkeuksiin

Inola opiskelee Joensuussa oikeustieteitä neljättä vuotta, mutta asustaa perheensä luona Laukaassa. Hän ahnehti syksyllä etänä opintopisteitä, jotta on voinut keskittyä urheilemiseen joulukuun alkupuolelta. Harjoittelua valvoo isä Jouni Inola, joka lähettää treenivideoita Tuusulassa asuvalle valmentajalle Tuomas Törröselle.

Jämsänkosken Ilvestä edustava opashiihtäjä Kaario asuu Lappeenrannassa, joten kaksikko harjoittelee yhdessä lähinnä leireillä.

Paralympialaiset alkavat Pekingissä 4. maaliskuuta. Niihin Inola viimeistelee kuntoaan muun muassa leireilemällä Sotkamossa, jossa pääsee alppimajaan totuttelemaan paralympialaisten vuoristo-oloihin.

– Lillehammerista oli tarkoitus jatkaa Östersundiin maailmancupiin, mutta päätimme jättää sen väliin sairastumisriskin takia. Käytännössä olemme lähes karanteenioloissa Pekingiin asti, Inola kertoo.

Laukaassa toimivaa Ski Team Kuusaa edustava Inola oli 18-vuotiaana tutustumassa paralympiameininkiin Pyeongchangissa, Etelä-Koreassa. Perinteisen kympiltä heltisi kahdeksas tila.

– Iso tapahtuma se oli. Volyymi oli kymmenkertainen maailmancupeihin verrattuna, mutta mitä isommat kisat, sitä vähemmän minua on jännittänyt. Pystyin kilpailemaan rennosti, Inola muistelee.

Pekingistä Inola odottaa jo mitalia. Ohjelmassa ovat sprintin lisäksi 12,5 kilometrin keskimatka ja 20 kilometrin pitkä matka.