Jasmin Kähärää jännittää jo nyt, mutta syke hakkaa korkealla vasta olympialaisten lähtöviivalla

Toisen epäonni on toisen onni. Maajoukkuehiihtäjien Krista Pärmäkoski ja Jasmin Kähärä kohdalla sanonta osui, kun ajatellaan Kähärän kautta ja lähestyviä olympialaisia.

Pärmäkosken epäonni koitui Kähärän onneksi joulukuun alussa ja poiki kauaskantoisia seurauksia.

– Krista tuli kipeäksi ennen Lillehammeria eikä päässyt sinne. En tiedä, olinko edes ensimmäinen varahiihtäjä, mutta pääsin mukaan ja heti pisteille, Kähärä kertasi viime viikolla Vantaan Hakunilassa.

Kähärä sivakoi Lillehammerissa jatkoon sprinttikarsinnasta, jäi puolivälieriin ja oli 30:s, mutta kisasta kertynyt piste oli hänelle ensimmäinen maailmancupissa. Hiihtovire jatkui Davosin 23. ja Dresdenin 10. sijoilla. Saksalaiskaupungin puistohiihtoladulla Kähärä taisteli ensimmäisen kerran välieriin.

– Potentiaalia on ollut jo parin viime vuoden aikana, mutta nyt tuli hyvä kisavire oikeaan aikaan. Kaikki toimi hyvin joulukuussa ja ylipäätään sain mahdollisuuden lähteä hiihtämään maailmancupia. Kisa kisalta onnistumiset veivät eteenpäin.

Unelma toteen

Dresdenissä Kähärä ylsi Jasmi Joensuun kanssa finaaliin pariviestissä. Suomalaiskaksikko säkenöi neljänneksi, mutta Kähäräkään ei ole tähdenlento vaan monipuolisen liikunnan tuloksia kirjataan nyt.

Urheiluperheen kasvatin äiti Catarina Svenlin on entinen huippulentopalloilija ja pikkusisko Jessica Kähärä on saavuttanut esimerkiksi yleisurheilun 17-vuotiaiden EM-kilpailujen hopean korkeushypyssä ja pronssin kolmiloikassa ja ponnistanut pronssille nuorten olympialaisten korkeushypyssä.

Jasmin on lähipiirin ensimmäinen urheilija varsinaisissa olympialaisissa.

Tällä kaudella vauhti on ollut hurja, mutta epäonnea on osunut omallekin kohdalle. Kultaa tavoitellut Kähärä kaatui SM-sprinttifinaalissa ja oli viides.

– Olympiavalinta tuli hyvään kohtaan, ja sain ajatukset muualle. Valinta oli tosi iso juttu. Minulla on ollut yksi iso unelma hiihdossa. Se on ollut olympialaisiin pääseminen. Nyt se on toteutumassa. Tosi hyvä fiilis.

Ajatus ei karkaa vielä liikaa olympialaduille, mutta pienen alkulämmittelyn jälkeen ajatukset siirtyvät tiukemmin Pekingiin.

– Toivon, että saan kunnon kauden parhaimpaan Pekingin sprinttipäivänä. Sitten tietäisin, mihin se riittää oikeasti. Ensimmäinen tavoite on karsinnasta jatkoon, ja sen jälkeen kaikki on auki ja plussaa siitä eteenpäin.

Ylioppilas hiihtää

Kähärä on hiihtänyt maailmancupin pisteensä vapaan sprinteissä, mikä tuki valintaa Pekingiin. Oletko valmis hiihtämään muita matkoja?

– Totta kai aina pitää olla, ja tällaisessa maailmantilanteessa ei tiedä, mitä tapahtuu kenellekin. Menen hiihtämään sprinttiä, ja kaiken teen, että olisin sinä päivänä huippuvedossa, 21-vuotias hiihtäjä vastasi STT:n kysymykseen.

Vuosi sitten nuorten MM-kilpailujen edellä Kähärä mietiskeli opiskelemaan pyrkimistä. Onko suunnitelma konkretisoitunut?

– Ei ole. On ollut mahdollisuus tehdä vain hiihtoa, joten en ole opiskellut, ylioppilas päivitti tilannettaan.

Hakunilan Suomen cupin jälkeen hän kiiruhti Vuokattiin viimeistelemään olympiakuntoa. Kähärä on asunut Vuokatissa lukioajoista lähtien, mutta vaihtoi vasta täksi kaudeksi Mikkelin Hiihtäjien värit Vuokatti Ski Team Kainuun edustusasuun. Seuraavaksi päälle puetaan olympialaisten kisa-asuja, jotka olisivat saattaneet jäädä sovittamatta ilman Pärmäkosken epäonnea.

Mutta palataan lopuksi vielä muutenkin Pärmäkoskeen, joka debytoi olympialaduilla 19-vuotiaana Vancouverissa 2010. Kympin vapaa toi 52. sijan, mutta perinteisen 30 kilometrin yhteislähdössä hän oli 25:s. Vastaava sija on mahdollinen myös Kähärälle, jos hän täyttää tavoitteensa ja etenee sprintin karsinnasta jatkoon.

Poikkeusajan kisat jännittävät Kähärää, mutta varsinainen kilpailujännitys nousee myöhemmin.

– En ole huomannut kisajännitystä. Se tulee, kun olen paikan päällä ja kisaympäristössä. Varmasti lähtöviivalla syke hakkaa aika korkealla, Kähärä arveli.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut