Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerttu Niskanen sai mitalin kaulaansa ja hyppäsi riemusta – "Kaikki loksahti kohdalleen"

Maastohiihtäjä Kerttu Niskanen hyppäsi palkintojenjaossa ilmaan ja nosti hopeamitalinsa sen jälkeen ylös. Hetkeä aiemmin Krista Pärmäkoski oli saanut Zhangjiakoun palkintoseremoniassa pronssimitalin kaulaansa.

Kaksi suomalaisurheilijaa samaan aikaan olympialaisten palkintopallilla on harvinainen näky. Edellisen kerran vastaavaan olivat yltäneet Samppa Lajunen ja Jaakko Tallus Salt Lake Cityn olympialaisten yhdistetyssä 20 vuotta sitten.

– Onhan tämä sellainen pitkäaikainen unelma, joka toteutui. Kaikki loksahti kohdalleen. Se varmasti jää muistoihin, miten tästä mitalista taistelin. En päästänyt Theresea tänään helpolla, Niskanen sanoi mitali kaulassaan.

Aiemmin torstaina hän oli hävinnyt kymmenen kilometrin perinteisen kisan olympiakullan norjalaistähti Therese Johaugille vain 0,4 sekunnin erolla. Pärmäkoski piti Venäjän olympiakomitean joukkueen Natalia Neprjajevan takanaan 0,1 sekunnin erolla.

Niskanen palasi pohjalta huipulle

Vaikka päivä oli ollut pitkä ja palkinto pantiin kaulaan paikallista aikaa vasta illalla, Niskanen ei valittanut väsymystä.

– Ei nyt sillä tavalla väsy paina. Ainakaan huomenna en katso kilpailua uudestaan, mutta joskus kyllä. Therese sanoi minulle, että tein kovan kisan enkä päästänyt häntä helpolla. Samaa mieltä olen itsekin. Huonolle en hävinnyt, Niskanen pohti.

Niskasen tunnelmat olivat palkintojenjaossa korkealla, mutta suunnilleen vuosi sitten hän eli kauheita aikoja. Tammikuun 2021 maailmancupin kilpailussa Ruotsissa iskenyt jalkakipu osoittautui pohjeluun murtumaksi.

– Lyhyessä ajassa on käyty henkisesti ja fyysisesti ääripäissä. Vähän aikaa sitten oltiin pohjalla, ja nyt hiihdin varmaan urani parhaan kisan. Nyt on onnellinen fiilis. Tänä iltana voi vielä olla tässä kuplassa, ja huomenna aletaan jo keskittyä tuleviin kisoihin. Vielä on monta hyvää kisapäivää edessä, ja yritetään ladata kaikki, Niskanen muistutti torstaina.

Seuraava naisten hiihtomatka on lauantaina kisattava viesti. Sitä ennen olympiahiihdoissa nähdään perjantaina miesten 15 kilometrin perinteisen kisa, jossa Iivo Niskanen hakee Pekingin olympialaisten toista mitaliaan.

– Toivotaan, että Iivolla kaikki onnistuu. Pronssia ensin Iivolle, nyt minulle hopeaa ja toivotaan, että seuraava meidän perheemme mitali olisi kultainen, Kerttu Niskanen lähetti veljelleen kannustusta.

Olympiahopea oli Niskaselle uran kolmas, mutta ensimmäinen henkilökohtainen. Hän voitti Sotshissa 2014 olympiahopeaa parisprintissä ja viestissä.

Väsy painoi pitkän päivän päätteeksi

Myös Pärmäkoski otti mitalinsa suurella riemulla vastaan, vaikka hänellä riittää arvokisamitaleja.

– Hyvältähän se tuntuu, vaikka toki alkaa vähän väsy painaa. Kyllä tässä jo odottaa, että suihkuun ja syömään pääsee. Taistelu kääntyi kerrankin näin päin, matka loppui Neprjajevalta kesken, Pärmäkoski naurahti.

Mitalitunnelmaa nostatti entisestään, että myös Niskanen raivasi tiensä palkintopallille.

– Onhan tämä ihan huikeaa saada kaksi suomalaista pallille etenkin, kun tiesin, että sinne on tunkua, ensimmäisen aikuisten arvokisamitalinsa parisprintissä jo 2011 saanut Pärmäkoski sanoi.