Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niskanen pyrkii Johaugin kyytiin – kaikki odottavat norjalaisveturilta vauhdinpitoa

Norjan Therese Johaug lähtee uransa viimeiseen olympiakilpailuun voittajasuosikkina. Häntä veikataan 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähdössä myös vauhdinpitäjän rooliin, kun naishiihtäjät päättävät sunnuntaina kisaurakkansa.

– Kilpailussa pitää olla alusta asti hereillä. Hiihtäjäjoukko alkaa pirstaloitua nopeasti pieniin porukoihin, naisten maajoukkueen valmentaja Ville Oksanen laskeskeli kaksi päivää ennen kilpailua.

Suomalaisista tuimimmin tavoittein kilpailuun lähtee kympin hopeamitalisti Kerttu Niskanen. Hän yhtyi Oksasen käsitykseen kilpailun luonteesta.

– Therese varmaan määrittää vauhdin, Niskanen arveli.

– Katsotaan, miten muut reagoivat siihen. Uskon, että kuulun itsekin niihin, jotka lähtevät alusta asti kovaan vauhtiin.

Niskasella on Pekingin olympialaisista hopeamitalin lisäksi nelossijat yhdistelmäkilpailusta, pitkästä viestistä (4x5 km) ja pariviestistä. Arvokisojen 30 kilometrillä hän on ollut parhaimmillaan neljäs sekä vapaalla että perinteisellä hiihtotavalla.

Niskanen oli vapaalla neljäs Sotshin 2014 olympialaisissa ja perinteisellä 2015 MM-kisoissa.

– Neljäs sija on se ikävin sija, varsinkin, jos mitali on lähellä. Sotshissa olin kuitenkin sijoitukseeni tyytyväinen, sillä se oli minulta nappisuoritus.

Vapaan panostus puntarissa

Elämänsä kuntoon päässyt Niskanen piti päätöslajia ennalta toiseksi tärkeimpänä matkanaan Pekingin kisoissa. Hän luottaa kuntoonsa kaikesta aiemmasta rasituksesta huolimatta, muttei määritä itselleen sijoitustavoitetta.

– Vielä on nälkää ja kova halu hiihtää, Niskanen kuvaili asennettaan viimeiseen Zhangjiakoun hiihtokeskuksen kilpailuun.

– Tähtään siihen, että kaikki jää ladulle. En halua päästää itseäni helpolla.

Niskanen muistuttaa, että hän kohtasi perinteisen hiihtotavan kympillä vain yhden ja ainoastaan 0,4 sekunnin erolla itseään vahvemman hiihtäjän eli Johaugin.

– Se ei harmita yhtään, että nyt matka pitenee. Samalla vaihtuu kuitenkin myös hiihtotapa ja mukana on kovia vapaanmenijöitä. Katsotaan, miten siinä vauhdissa jaksaa, Niskanen pohdiskeli.

Niskasella on vahva perinteisen hiihtäjän maine, vaikka hän harjoittelee molempia hiihtotapoja tasapuolisesti.

– Pertsa on silti ollut aina mieluisampi tapa ja olen saanut sillä hiihtotavalla parhaat tulokset, Niskanen arvioi hiihtotavan vaikutusta mahdollisuuksiinsa.

– Varsinkin viime vuosina olen tehnyt paljon töitä myös vapaalla, kivunnut nousuja ja yrittänyt saada säärikulmaa pienemmäksi. Nyt nähdään, miten se harjoittelu on vaikuttanut.

Viimeiset voimat lipunkantoon

Myös Krista Pärmäkoski kuuluu ennalta joukkoon, josta mitalistit seulotaan palkintopallille 30 kilometrin kilpailussa. Hän vahvistaa ennakkoasetelmat, joiden mukaan kilpailusta tulee 1 600–1 700 metrin korkeudessa, hitaassa pakkaskelissä ja Johaugin vedolla äärirankka.

– Lähden taistelemaan. Tulossa on varmaan uran raastavin kilpailu, josta ei varmasti saa nautintoa, mutta jää silti muistot, Pärmäkoski sanoi päätöslajista.

Pärmäkoskella on Pekingin kisoista kympin pronssi, yhdistelmäkilpailun seitsemäs sija sekä Niskasen tapaan nelossijat molemmista viesteistä. 30 kilometrin matkalla Pärmäkoski on saavuttanut olympiahopean Pyeongchangin 2018 kisoista, mutta silloin matka hiihdettiin perinteisellä.

Päättäjäisissä hänellä on vielä kunniatehtävä kantaa Suomen lippua.

– Otan tehtävän ylpeänä vastaan. Toivottavasti energiat riittävät kantamaan lippua vielä päätösmatkan jälkeen, Pärmäkoski kommentoi valintaansa.

Vauhdinjako ratkaisee paljon

Pekingin kisoissa kolme matkaa urakoineet Johanna Matintalo ja Anne Kyllönen ovat saaneet Niskasta ja Pärmäkoskea enemmän lepoa, kun heiltä jäi pariviesti väliin. Kyllönen kokee, että lepoa on nyt alla riittävästi.

– Viestin (4x5 km) jälkeen olen levännyt ja myös treenannut aika hyvin. On ollut mukavasti aikaa valmistautua 30 kilometrille. Sain tehtyä kaiken, mitä tarvitsee, Kyllönen kertoi.

Kyllönen pitää tärkeimpänä päästä sunnuntain kilpailussa alusta alkaen sopivaan rytmiin.

– Oma vauhdinjako on ratkaisevin asia. Pitää löytää heti sopiva vauhti ja porukka.

Kyllösellä on Pekingin kisojen henkilökohtaisilta matkoilta 16. sija kympiltä ja 22. sija yhdistelmäkilpailusta. Arvokisoissa hän on hiihtänyt 30 kilometrillä parhaimmillaan kahdeksanneksi Val di Fiemmen 2013 MM-kisoissa.

Myös Matintalolla on vahva näyttö 30 kilometrin matkalta. Hän oli Oberstdorfin 2021 MM-kisoissa 13:s, mutta hiihtotapa oli silloin hänelle sopivampi eli perinteinen.

– Tulee rankka kilpailu raskaalla 7,5 kilometrin lenkillä. Rata on vielä rankempi kuin aiemmista kilpailuista tuttu vitonen, Matintalo kertoi.

– Minulla ei ole tulostavoitetta. Lähden taistelemaan.

Pekingin kisat Matintalo aloitti yhdistelmäkilpailun 12. sijalla. Sen jälkeen hän hiihti kympillä 14:nneksi ja viestissä neljänneksi.