Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miesten hiihto jäi vaille perinteistä loppuhuipennusta – Perttu Hyvärinen taipui kolmekymppiseen protestoimatta

Rapsakan pakkasen ja voimakkaan puuskittaisen tuulen yhdistelmä typisti maastohiihdon "kuninkuusmatkan" 50 kilometrin hiihdon 28,4 kilometrin "sprintiksi" Pekingin olympialaisissa. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS perusteli ainutlaatuista ratkaisua urheilijoiden turvallisuudella.

Suomen valmennusjohto sekä hiihtäjät Perttu Hyvärinen ja Remi Lindholm hyväksyivät muutoksen.

– Varmasti perusteltu päätös, sillä keli oli ankara 50 kilometrin kilpailuun. Se olisi varmaan pystytty hiihtämään täydessä mitassa, mutta siitä olisi tullut tässä tuulessa raju kisa, päävalmentaja Teemu Pasanen kommentoi ratkaisua.

Olympiajoukkueen lääkäri Maarit Valtonen hyväksyi FIS:n perustelut.

– Paleltumahaasteita ja keskeytyksiä olisi varmasti ollut enemmän, jos olisi hiihdetty 50 kilometriä, joten oli turvallisempaa mennä näin, Valtonen totesi.

Kilpailun 8,3 kilometrin lenkistä poistettiin tuulisimmat osuudet ja se hiihdettiin neljänä 7,1 kilometrin lenkkinä, joten kokonaispituus jäi alle ilmoitetun 30 kilometrin.

Bolshunov hallitsi

Kilpailun lyhentäminen muutti sen luonnetta, mikä varmasti harmitti esimerkiksi 50 kilometrin norjalaisia erikoismiehiä. Aleksandr Bolshunov nousi kuitenkin kolmannella kultamitalillaan kisojen hiihtotsaariksi niin vakuuttavasti, ettei voittajaa tarvitse jossitella.

Ivan Jakimushkin jätti Norjan Simen Hegstad Krügerin kolmanneksi.

Hyvärinen oli miesten viimeisessä hiihtolajissa 19:s ja Lindholm 28:s.

– Minulle hiihdon lyhentäminen sopi äärimmäisen hyvin. En jättänyt vastaprotestia, Hyvärinen ilmoitti.

Hyvärisen mielestä keli myös muuttui siedettävämmäksi, kun kilpailun alkua lykättiin tunnilla.

– Ei keli lopulta niin paha ollut, kun oli pikkuisen tavallista enemmän vaatetta päällä. Tuntui, että olisimme voineet hiihtää vaikka 50 kilometriä, Hyvärinen jatkoi.

Lindholm jäi kaipaamaan kokemusta olympialaisten viisikymppisestä.

– Vähän harmitti, kun ei päästy hiihtämään kuninkuusmatkaa, Lindholm sanoi.

Toki Lindholm tunnusti olot äärimmäisiksi.

– Vastatuulipätkät olivat pahimmat ja voitte arvata, mikä oli jäässä, kun tulin maaliin. Oli aika sietämätön kipu, Lindholm paljasti.

– Kilpailun jälkeen sain joltain Saksan ukolta lämpöpussin ja laitoin sen muniin. Se auttoi, mutta vartti siihen meni.

Kärkiryhmä yllätti

Suomalaiset tipahtivat kärkiryhmästä, kun kilpailusta oli hiihdetty kolmannes ja vauhti kävi kiivaammaksi. Hyvärinen tunnusti tilanteen taktiseksi virheeksi.

– Yritin pysyä tuulensuojassa, ja jostain syystä letka katkesi. Se jäi harmittamaan, koska meidän ryhmään ei jäänyt muita vetomiehiä varsinkaan vastatuuliosuuksilla, Hyvärinen kertoi.

Lindholmilla oli ongelmia reitin ylimmissä kohdissa.

– Siellä oli kuivaa uutta lunta, jolla suksi ei toiminut parhaalla tavalla. Ylhäällä piti taistella, että pysyi letkan mukana, Lindholm kertasi kilpailua.

– Alhaalla stadionin lähellä oli jäisempää keliä. Siinä omat sukset toimivat paremmin kuin muilla.

Hyvärinen aloitti kisat yhdistelmäkilpailun seitsemännellä ja 15 kilometrin kuudennella sijalla.

– Niistä jäi hyvä fiilikset. Sain luottamusta jatkoon, kun onnistuin vihdoin ajoittamaan kuntoni kauden tärkeimpään kilpailuun. Kaikki meni viimeisen päälle nappiin harjoittelun viimeistelyvaiheessa.