Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratamestari tarvitsee myös tuuria

Kevät on ravi-ihmisille usein juhla-aikaa: varsoja syntyy ja huippuravurit palaavat talvitauolta kilparadoille. Kaikille vuodenaika ei kuitenkaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Tämän sai jälleen huomata Vermon ratamestarina vuodesta 2009 saakka toiminut Juha Keskimaunu.

Maan pääradalla ajettiin lauantaina kovatasoiset ravit, mutta ilta oli ehtinyt jo pitkälle ennen kuin ensimmäinen lähtö pääsi matkaan. Normaalisti lauantairavit starttaavat kello 13, mutta Vermon ravirata joutui alkuviikosta tekemään päätöksen siirtää ravit alkamaan vasta kello 19.

Yöpakkaset jäädyttävät radan pohjan, mutta päivän aikana aurinko sulattaa sen, mikä johtaa siihen, että radan pinnasta tulee liejuinen. Silloin hevoset eivät saa kunnon pitoa, eikä alusta ole tasapuolinen kilpailijoille.

– Minulla oli sellainen näkemys, että kello 19 pystymme takaamaan turvalliset ja tasapuoliset olosuhteet, Keskimaunu sanoo.

– Aurinko laskee kello 18 jälkeen. Kylmä maa kuivahtaa aika nopeasti sen jälkeen. Nämä tämänhetkiset lämpötilat eivät vielä kuivata tuollaista hiekkamäärää, mutta viikon tai puolentoista päästä tilanne on jo eri.

Toinen vaihtoehto olisi ollut siirtää ravit toiselle paikkakunnalle. Raviradat eivät ole kuitenkaan lähtökohtaisesti kovin innokkaita luopumaan etenkään lauantaitapahtumistaan, koska muun muassa ravintolamyynti on viikonloppuna eri luokkaa kuin arki-iltoina.

Kun säätiedotukset lupasivat ongelmia lauantaille, kokoontuivat Vermon, peliyhtiö Veikkauksen ja raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Hippoksen edustajat ratkomaan pulmaa.

– Yksimielisesti päätimme, että tehdään ratkaisu ajoissa, ja tämä oli kaikille ok, Vermon kilpailupäällikkö Miika Lähdeniemi taustoittaa.

– Kilpailijoita infosimme tekstiviestipalvelun avulla. Ainakaan poisjääntejä ei tullut aikataulumuutoksen takia.

Radat ympäri Suomen painivat saman ongelman kanssa. Keskimaunu toimii Etelä-Suomen pääratamestarina. Tehtävään kuuluu muun muassa kollegoiden konsultointi ja koulutus. Vaikka hänellä on monen vuoden kokemuksen tuoma vankka ammattitaito, ei hänkään mahda sään vaihteluille mitään.

– Se on tuurista kiinni, mihin kohtaan ravipäivä osuu. Kivahan se olisi sanoa, että taidolla selvitään, mutta jos tästä tänään (lauantaina) selvitään, siinä on tuurilla isompi osuus, Keskimaunu naurahtaa.

Ja kyllähän siitä selvittiin. Vermon ravit päästiin lopulta aloittamaan niin hyvällä kaviouralla kuin olosuhteet huomioon ottaen oli lupa toivoa.