Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiiveri käänsi kaksi milliä liian aikaisin kepille ja pettyi paralympialaisten päätöslajissaan

Santeri Kiiverin loistavasti sujuneet Pekingin talviparalympialaiset päättyivät harmittavaan keskeytykseen pystylaskijoiden pujottelun toisella kierroksella varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa. Kiiveri oli ensimmäisen kierroksen jälkeen neljäntenä ja vain 0,4 sekunnin päässä kolmannesta sijasta, mutta toisen kierroksen parannusyritys epäonnistui.

– Rata oli huonossa kunnossa ja hidas. Vähän turhan aikaisin lähdin kääntämään kepille, varmaan kaksi milliä liian aikaisin. Tämä on virheherkkä laji ja välillä käy näin, Kiiveri kertoi tiedotteessa.

Kilpailut olivat menestys 21-vuotiaalle suomalaiselle, joka voitti paralympiakultaa suurpujottelussa ja -hopeaa alppiyhdistetyssä. Hänestä tuli ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut mitalin alppihiihdossa paralympialaisissa.

– En missään unissani olisi ajatellut tällaisia suorituksia. Tiesin, että kunto on hyvä ja lasku kulkee, mutta sitä ei ole saanut oikein missään näytettyä, kun on ollut kaiken maailman ongelmia terveyden ja välineiden kanssa maailmancupissa ja tammikuun MM-kilpailuissa, Kiiveri avasi.

– Ei oikein itsekään ollut varma, mihin vauhti riittää, kun kaikki menee nappiin. Åren maailmancup tammikuun lopussa vähän näytti suuntaa, siellä olin suurpujottelussa kolmas. Mutta kyllä näin hyvä tulos tuli yllätyksenä.

"Olen nukkunut huonosti"

Latausta riitti vielä päätöslajiin, vaikka yöunet ovat jääneet vähiin.

– On ollut adrenaliinia aika paljon kehossa, joten olen nukkunut huonosti, mutta olin valmis kisaan ja ensimmäinen kierros oli ihan hyvä ja toiseenkin lähdin hyvin. Sitten tuli perinteinen pujotteluvirhe.

Virhe viimeisessä lajissa oli vain pieni tahra, koska Pekingin-kisat sujuivat Suomelta mukavasti. Kuuden urheilijan joukkue saalisti kaikkiaan neljä mitalia. Kiiverin tavoin myös lumilautailija Matti Suur-Hamari sai kasaan kullan ja hopean värisen yhdistelmän, kun hän otti kullan päälajissaan lumilautacrossissa ja hopean sivulajissaan banked slalomissa.

Inkki Inola säväytti maastohiihdon 20 kilometrin perinteisen kilpailun neljännellä sijalla, ja Kiiveri toi Suomelle pistesijan syöksylaskun kahdeksannella sijalla.

Seuraavat talviparalympialaiset kisataan 2026 Italian Milanossa ja Cortina d'Ampezzossa.