Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratakelaaja Manni kannustaa urheilijoita kertomaan kokemuksiaan kilpaurheilusta – tieto auttaa puuttumaan epäkohtiin

Ratakelaaja Henry Manni toivoo, että tutkimustietoon pohjaava tilannekuva suomalaisesta kilpaurheilusta edistää ongelmakohtiin puuttumista. Mannilla on uraltaan myös ikäviä kokemuksia, mutta nykyään arvokisamitalistin asiat ovat kohdallaan.

– Aikaisemmin uralla olen kokenut sellaista, mitä en haluaisi urheilijoiden joutuvan kokemaan, Manni sanoi STT:lle, mutta ei halunnut valottaa menneisyyden tapahtumia tarkemmin.

Tutkimustuloksia urheilun nykytilasta on luvassa syksyllä. Suomen urheilun eettinen keskus (Suek) kertoi maanantaina aloittavansa noin 50 urheilujärjestön kanssa laajan tutkimuksen suomalaisesta kilpaurheilusta. Järjestöt lähettävät kyselyn tuhansille kilpaurheilijan kriteerit täyttäville urheilijoilleen. Tutkimukseen otetaan mukaan 16-vuotiaita tai sitä vanhempia urheilijoita, ja siihen vastataan nimettömänä.

– Toivon, että jokainen kokee tämän niin tärkeänä asiana, että käy kertomassa kokemuksistaan. Kokonaisuus rakentuu yksilöistä, Manni muistutti.

Tutkimuksessa on haussa tietoa epäkohdista, mutta yhtä lailla onnistumisista ja hyvistä kokemuksista urheilumaailmassa.

Suek oli päättänyt tutkimuksesta jo ennen Olympiakomiteaan liittyviä häirintäepäilyjä. Manni on seurannut Olympiakomitean tilannetta naapurista, sillä hän työskentelee osa-aikaisena Paralympiakomiteassa lasten ja nuorten liikunnan suunnittelijana.

– Paralympiakomiteassa on kokemuksieni mukaan hyvä työilmapiiri. On pysäyttävää, että samassa toimistotalossa on ikäviäkin kokemuksia, Manni sanoi.

Tieto auttaa puuttumaan epäkohtiin

Manni, 29, valmistautuu toukokuun lopussa Sveitsissä alkavaan kilpailukauteen. Luvassa on paraurheilijoille erikoinen vuosi ilman arvokisoja, mutta Manni on tyytyväinen, että voi rakentaa uraansa rauhassa kohti tulevaa. Mahdollisen häirinnän takia kaikilla ei välttämättä ole yhtä hyvä tilanne, kun energiaa kuluu muuhun kuin urheilemiseen.

– Hyvä, että tilannetta selvitetään, jotta epäkohtiin voidaan puuttua, Manni sanoi.

Maanantaina julkistettu tutkimus on jatkoa kaksi vuotta sitten julkaistulle Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimukselle. Siinä selvitettiin urheilussa esiintyvän seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan häirinnän yleisyyttä ja taustoja.