Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wimbledonin tennisturnauksen johtaja torjuu kritiikin

Wimbledonin tennisturnauksen järjestäjät vastasivat tiistaina venäläisten ja valkovenäläisten sulkuun kohdistuvaan kritiikkiin todeten, ettei sulkupäätökselle ollut "varteenotettavaa vaihtoehtoa". Sulkupäätöstä ovat vastustaneet tenniksen kattojärjestöt ATP ja WTA sekä luonnollisesti myös Englannissa pelattavista turnauksista suljetut pelaajat.

Sulkupäätös tehtiin Venäjän Valko-Venäjän tuella Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia.

Englannin ruohokenttäturnaukset järjestävän All England Clubin (AELTC) puheenjohtaja Ian Hewitt puolustaa huolellisesti harkittua päätöstä, joka noudattaa Britannian hallituksen suosituksia.

– Harkitsimme pitkään vaihtoehtoja. Käytännössä niitä oli kaksi eli sulku tai sodanvastaisen kannanoton perusteella yksittäisille pelaajille myönnettävä osallistumislupa, Hewitt taustoitti ratkaisua.

– Punnitsimme vaihtoehtoihin liittyviä tekijöitä ja huolellisen harkinnan jälkeen päädyimme sulkuun.

Sulkupäätöksellä lujat perustelut

Hewitt nosti esiin kaksi keskeistä näkökohtaa.

– Jos olisimme hyväksyneet turnaukseen Venäjän tai Valko-Venäjän pelaajia kirjallisen sodanvastaisen kannanoton perusteella, Venäjän hallinnon propagandakoneisto olisi voinut edelleen hyödyntää heidän mahdollista menestystään, Hewitt jatkoi.

– Toiseksi velvollisuutemme on huolehtia siitä, ettemme saata (sodanvastaisella kannanotolla) pelaajia tai heidän perheitään vaaraan.

Hewitt arvioi, että sulkupäätös oli "vastuullisin vaihtoehto", jolle ei lopulta ollut "varteenotettavaa vaihtoehtoa".

Sulku karsii osanottajien joukosta muiden muassa Daniil Medvedevin, Andrei Rublevin, Arina Sabalenkan ja Viktoria Azarenkan. Sulku koskee myös venäläistä mediaa.

Djokovic arvioi sulun "hulluksi"

Pelaajista Rublev tuomitsi päätöksen syrjinnäksi. Wimbledonin turnauksen mestaruutta puolustava serbitähti Novak Djokovic tuomitsi päätöksen "hulluksi".

Myös ATP ja WTA tuomitsivat Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n suositusta noudattavan sulkupäätöksen yllättävän terävästi. Järjestöt vetosivat siihen, että sääntöjen mukaan turnaukseen osallistuvat pelaajat pitää seuloa järjestöjen rankingpisteiden perusteella.

ATP ja WTA ovat jopa uhanneet, ettei Wimbledonin perinteisestä turnauksesta jaettaisi tällä kertaa lainkaan rankingpisteitä.

Venäläiset ja valkovenäläiset pelaajat voivat osallistua Britannian ulkopuolella pelattaviin ATP- ja WTA-turnauksiin ilman kansallistunnuksia, mutta molemmat hyökkäyssotaan osallistuneet maat on suljettu maiden välisistä cupkilpailuista.

AELTC selvittää edelleen Britannian hallituksen kanssa, voivatko venäläiset valmentajat osallistua liiton järjestämiin turnauksiin.