KHL-soppa ei ole häirinnyt Leijonien yöunia

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen tämän viikon EHT-joukkueeseen ja MM-leiriryhmään kuuluvat puolustaja Mikko Lehtonen ja hyökkääjä Miro Aaltonen eivät myönnä menettäneensä yöuniaan, vaikka pelaajien KHL-sopimuksien aiheuttama soppa on porissut voimakkaasti viime ajat.

Suurin osa suomalaisista KHL-pelaajista lähti sarjasta helmikuun lopussa Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mutta Lehtonen pelasi kauden loppuun Pietarin SKA:ssa ja joutui Suomessa kritiikin kohteeksi.

Onko MM-kotikisoihin valmistautuminen häiriintynyt asian vatvomisen takia?

– Ei ole häiriintynyt. En halua kommentoida sen enempää, Lehtonen vastasi STT:lle tiistaina Tampereella järjestetyssä maajoukkueen mediatilaisuudessa.

Soppa sakeni vielä loppuviikosta, kun Avtomobilist Jekaterinburg julkaisi maalivahti Juha Metsolan, puolustaja Jyrki Jokipakan ja hyökkääjä Aaltosen sopimukset. Ne oli tehty jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Suomen jääkiekkoliitto kertoi maanantaina, että Venäjällä ensi kaudella pelaavat pelaajat eivät voi pelata maajoukkueessa.

– Sopimus on tarkoitus purkaa lähiaikoina, ja agentit tekevät hommia, että se saataisiin purettua. En ole menossa sinne ensi kaudeksi, Aaltonen vakuutti STT:lle.

Myöskään Metsola ja Jokipakka eivät ole menossa Venäjälle.

NHL:ää ei ole poissuljettu

Aaltonen kiekkoili menneellä kaudella tehokkaasti Vitjaz Podolskissa ja voitti Lehtosen tavoin olympiakultaa Pekingissä. Motiivi Jekaterinburgiin siirtymiseen olisi ollut kilpailukykyisempään joukkueeseen pääseminen, mutta nyt hän joutuu etsimään uuden työpaikan.

– Ajatukset ovat olleet maajoukkueessa ja mahdunko MM-joukkueeseen. Tavoitteena on jatkaa ulkomailla, Aaltonen sanoi.

Lehtonen on päässyt urallaan NHL:ään asti eikä poissulje taalajäille paluuta.

– Minulla on nyt täysi fokus Leijonissa. Minulla on hyvät asianhoitajat ja agentit ja täysi luotto, että he hoitavat minulle hyvän seuran ensi kaudeksi. Sen suhteen ei tarvitse olla huolissaan, turkulaislähtöinen puolustaja tuumi.

Lehtonen kuului päävalmentaja Jukka Jalosen luottomiehiin jo MM-kultakeväänä 2019, joten kisapaikkaa tuskin tarvitsee jännittää.

– En ole koskaan pelannut kotikisoissa, joten nälkä on kova. Kotikisat tulevat olemaan spesiaalijuttu. Meillä on tosi hyvä joukkue pelillisesti, mutta myös ilmapiiriltään rento.

"Onneksi olen vielä mukana"

Maajoukkue kokoontui tiistaina ja pääsi tutustumaan Tampereen areenaan, jossa torstaina vastassa on Sveitsi. Lauantaina Suomi kohtaa Tukholmassa Tshekin ja sunnuntaina Ruotsin. MM-kilpailut alkavat ensi viikolla Tampereella ja Helsingissä.

– Olimme harkkahallin puolella jäällä, mutta oli siisti päästä näkemään, millainen halli oli muutenkin, Lehtonen avasi ensikokemuksiaan uudesta areenasta.

MM-leiriryhmästä karsitaan vielä pelaajia pois, joten joensuulaislähtöinen Aaltonen joutuu jännittämään paikkaansa.

– Isot odotukset tämän viikon suhteen. Viimeinen leiriviikko, ja kaikki antavat tärkeitä näyttöjä. Toivottavasti saamme pelattua hyvät pelit. Kausi on mennyt hyvin ja olin olympialaisissakin, jotka menivät hienosti joukkueelta. Olisi hienoa kruunata kausi MM-kilpailuissa, Aaltonen toivoi.

Aaltosen pelit KHL:ssä loppuivat jo runkosarjaan, joten olympialaisten jälkeen peleistä oli taukoa. MM-leirityksen aikana pelituntuma on palannut.

– Viikko kerrallaan olen mennyt ja onneksi olen vielä mukana.

NHL-miehiä odotetaan maajoukkuekaukaloon viikonlopuksi

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen MM-leiriryhmään nimetty 28-vuotias hyökkääjä Joel Armia läpäisi lääkärintarkastuksen ja liittyy suunnitelman mukaan torstaina maajoukkueeseen muiden NHL-vahvistusten maalivahti Harri Säterin, puolustaja Henri Jokiharjun ja hyökkääjä Juho Lammikon tavoin.

GM Jere Lehtinen korosti tiistaina maajoukkueen mediatilaisuudessa, että kyseessä on suunnitelma. Suomi kohtaa torstaina EHT-turnauksen ottelussa Tampereella Sveitsin ja jatkaa pelejä lauantaina Tukholmassa Tshekkiä ja sunnuntaina Ruotsia vastaan. Lehtinen ja päävalmentaja Jukka Jalonen toivoisivat NHL-vahvistusten pääsevän tositoimiin viikonloppuna.

– Pitää katsoa, että aikataulut menevät hyvin. Katsomme tilanteen pelaamisen suhteen, kun olemme siellä (Tukholmassa). Ideaalitilanne olisi, että saisimme pelin alle. Turha mennä asioiden edelle, Lehtinen sanoi.

"Hän on muuttanut pelaajaprofiiliaan"

Säteri on tuore olympiavoittaja ja Lammikko sekä Jokiharju maailmanmestareita kolmen vuoden takaa. Armia on tahkonnut NHL:ssä lähes 400 runkosarjaottelua, mutta ei ole pelannut yhtään A-maaottelua. Hän kolusi läpi ikäkausimaajoukkueet ja edusti Suomea peräti kolmissa alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa.

Tampereella ja Helsingissä ensi viikolla käynnistyviin MM-kilpailuihin tähtäävä hyökkääjä Miro Aaltonen pelasi Armian kanssa kahdesti alle 20-vuotiaiden ja kerran alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa.

– Nuorempana pelasimme paljon maajoukkueissa, mutta nyt emme ole olleet yhteyksissä moneen vuoteen. Kun hän lähti Pohjois-Amerikkaan, hän oli aika taitava, mutta on muuttanut pelaajaprofiiliaan. Hän on huippupelaaja ja vahvistaa meitä panoksellaan, Aaltonen luonnehti.

Jalonen nosti esiin Armian pitkän uran Pohjois-Amerikassa.

– Taitava kaveri, mutta rooli NHL:ssä on ollut puolustavampi. Löytyy käsiä ja hyökkäysvoimaa. Katsotaan millainen rooli keksitään hänelle. Hän on pelannut satoja pelejä Pohjois-Amerikassa ja pelasi viime vuonna Stanley Cupin finaaleissakin, päävalmentaja alleviivasi Montreal-hyökkääjän monipuolista taustaa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut