Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yleisurheilijoilla on poikkeuksellisen kiivas alkukausi – Paavon Nurmen kisat on alkukesän tärkein koitos arvokisoihin pyrkiville

Yleisurheilijat aloittavat toukokuun jälkipuoliskolla kisarupeaman, joka seuloo parikymmentä suomalaista Eugenen MM-kisoihin ja rapiat 40 urheilijaa Münchenin EM-kisoihin. Urheilijat tavoittelevat arvokisojen tulosrajoja ja kartuttavat kisoihin ilman tulosrajaa oikeuttavia rankingpisteitä.

Urheiluliitto on voinut vapauttaa seitsemän urheilijaa näyttöpaineista, koska Sara Kuivisto, Wilma Murto, Senni Salminen, Silja Kosonen, Krista Tervo, Aleksi Ojala ja Topi Raitanen ovat selvittäneet MM-kisojen tulosrajat.

Toisessa äärimmäisessä ryhmässä ovat urheilijat, jotka aloittavat kamppailun rankingpisteistä toukokuussa ja joutuvat jännittämään EM-paikkansa puolesta elokuun alussa järjestettäviin Joensuun Kalevan kisoihin saakka.

Huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen on jo laskeskellut arvokisajoukkueiden kokoa esimerkiksi MM-kisojen viimeistelyleirin varauksia varten.

– On kaikennäköistä laskelmaa, Salonen vahvistaa ja järjestää tietokoneen näytölle laskelmiaan.

– Tokion joukkueen koko (23) on aika hyvä lähtökohta. Myös Eugenessa pitäisi päästä yli 20:n, jos asiat menevät hyvin. Ja määrä voisi olla 25, jos menee oikein hyvin.

Viimeiset näytöt Joensuussa

Salonen tykkää lukemista 20:n yläpuolella, sillä se todistaisi tason nousua esimerkiksi Rion 2016 olympialaisiin ja Dohan 2019 MM-kisoihin verrattuna.

Münchenin EM-joukkueen kokoa Salonen vertaa Berliinin 2018 kisojen edustajien määrään. Salonen uskoo, että nyt joukkueen koko nousee selkeämmin yli 40 urheilijaan.

– EM-kisojen kokonaisurheilijamäärä on nyt pienempi kuin Berliinissä, mutta siitä lähdetään, että 40 urheilijan määrä menisi myös nyt rikki. Paljon on kiinni viestijoukkueista. Jos saamme sisään kolme viestijoukkuetta, voidaan mennä lähelle 50:tä urheilijaa.

MM-joukkuetta täydennetään seuraavan kerran toukokuun lopulla, ja joukkue saa lopullisen muotonsa 1. heinäkuuta, kun Kansainvälinen liitto WA kutsuu rankingin perusteella kisakelpoiset urheilijat Eugeneen.

Urheiluliitto julkistaa ensimmäiset EM-valinnat 1. heinäkuuta. Viimeisenä valintapäivänä 8. elokuuta nimetään kilpailevat urheilijat ja kotiin jäävät varaurheilijat lajeissa, joissa on tunkua yli kolmen urheilijan maakiintiön.

Kiivaat alkukesän viikot

Kovimmille valintamankelissa joutuvat keihäänheittäjät. Olympiaedustajat Lassi Etelätalo, Oliver Helander ja Toni Kuusela joutuvat kamppailemaan edustuspaikoista ainakin Topias Laineen, Jami Kinnusen ja Toni Keräsen sekä näin suppeasta arviosta sisuuntuvien heittäjien kanssa.

Jahti alkaa parin viikon kuluttua moniottelijoiden ja moukarinheittäjien johdolla.

– Porukka availee muutenkin kilpailukauttaan toukokuun loppua kohden, Salonen vahvistaa.

Suomalaiset suuntaavat joukolla ulkomaille. Kotimaan gp-sarja alkaa 25. toukokuuta Lahdessa. Paavo Nurmen kisoissa 14. kesäkuuta kilpailevat "kaikki, joille on laji tarjolla", samoin Kuortaneella 18. kesäkuuta.

Viimeiset MM-näyttönsä suomalaiset antavat Oulun rankingkisoissa juhannuksena 25.–26. kesäkuuta. Oulusta saa Kalevan kisojen rankingpisteet, koska SM-kisoja ei voi Suomessa sovittaa WA:n mestaruuskisoille varaamaan aikaikkunaan.

– Euroopan kilpailukalenterissa on paljon tapahtumia toukokuun viimeiseltä viikolla kesäkuun puoliväliin. Suomalaisia kilpailee vähän siellä täällä. Välillä Suomessa, välillä ulkomailla. Vähän on kiinni siitä, mihin pääsee, Salonen ennakoi.