Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sveitsin nestori Ambühl on MM-jääkiekon ylhäinen ykkönen – Ville Peltonen suomalaiskärki

Sveitsin Andres Ambühl ylsi Suomessa pelattavassa jääkiekon MM-turnauksessa merkittävään ennätykseen. Sveitsiläishyökkääjä kiilasi tilastokärkeen eniten MM-kisaotteluita pelanneena pelaajana, kun hän ohitti 119 peliä kokeneen Saksan Udo Kiesslingin.

Suomalaisista eniten MM-kaukalokokemusta on 105 ottelun Ville Peltosella.

– Mahtava suoritus. Kertoo Andresin kovasta kilpailullisuudesta, vuoden 1995 MM-finaalin kolmen maalin suomalaissankari Peltonen kehuu.

Peltosta, 49, kymmenen vuotta nuoremman Ambühlin piti debytoida MM-kisoissa juuri Suomessa.

Ensiesiintyminen tapahtuikin Tshekissä 2004, kun Prahan areenan rakentaminen viivästyi. Sen vuoksi Suomi isännöi jo vuoden 2003 MM-turnausta ja Tshekki vasta seuraavia kisoja.

– Hän on lyönyt itsensä aina täysillä likoon ja ollut hyvä luistelunsa ansiosta, Peltonen alleviivaa.

Tshekin kisoissa Ambühlille kertyi seitsemän MM-ottelua, kun Sveitsin tie tyssäsi silloinkin torstain tavoin puolivälierässä. Lyhyehkö, 176-senttinen sveitsiläishyökkääjä oli silti huomattu.

– Nuoruudessamme laidunsimme karjaa kesäisin. Minulla oli myös tapana siskoni Erikan kanssa juosta Sertigin laaksosta Alpeille Jakobshorniin päivällä ja illalla sitten takaisin, Ambühl paljastaa Helsingissä.

– Tiedostamattomalla harjoittelulla loin fysiikkaani. Hyödyn siitä edelleen tänä päivänäkin, Ambühl lisää.

Mr. Davos

Ambühl syntyi maatalousperheeseen Davosissa, jossa on vain reilut 10 000 asukasta ja joka tunnetaan Alpeistaan sekä turismista.

Jääkiekkoon Andres Ambühl hurahti varhain. Davosin junioreista edustusjoukkueeseen hän nousi 17-vuotiaana.

– Hän on ollut kova pelaaja jo kaksi vuosikymmentä. Ambühl on ollut yksi johtavia sveitsiläisiä pelaajia sekä siellä että maajoukkueessa, Peltonen tietää.

Peltonen pelasi sveitsiläisessä Luganossa 2003–06 toimien ensin varakapteenina ja sitten kipparina.

Valmentajaperspektiivistä Bernistä ja Lausannesta Peltonen havainnoi Ambühliä 2016–20.

– Ambühl osaa kaikki roolit ja lukeutuu ehdottomasti avainpelaajiin, Peltonen suitsuttaa.

Pohjois-Amerikkaa sveitsiläislaituri koki AHL:ssä 2009–10, kunnes teki loikan Sveitsiin Zürich Lionsiin kolmeksi sesongiksi. Sitä seurasi paluu juurille Davosiin, jonka kapteenina Ambühl on toiminut kahdeksan viime kautta.

– Hän on pelaaja, joka toisena aikakautena olisi murtautunut NHL:ään, Peltonen arvioi.

Lukemat ja tavoitteellisuus

Ambühl on osallistunut 17 MM-turnaukseen Kiesslingin tavoin, mutta pelimäärällään 123 peittoaa saksalaisen ennätyksen 119 ottelua.

Suomalaisista Top-20:een yltävät sijalla 10 Ville Peltonen (13 MM-turnausta/105 MM-kisaottelua), sijalla 13 Petteri Nummelin (15/102) ja sijalla 20 Lasse Oksanen (11/101).

– Sitten kun peliura on ohi, voi katsoa taakseen ja miettiä hurjaa määrää. Sen aika ei ole nyt, Ambühl muistuttaa.

Ambühl pohtii tavoitteitaan tarkasti ennalta ja poimii rekisteriinsä yksityiskohtia peleistä.

– Asettamani tähtäimet kirittävät minua henkilökohtaisesti. Jääkiekon MM-turnauksessa voin tehdä vertailua parhaimpiin – miettiä, missä minun pitää petrata, Ambühl kuvaa.

Sveitsiläistähden tunteiden paloa kuvaa esimerkki. Häneltä jäi väliin Tanskan 2018 MM-turnaus, jossa Sveitsi hävisi loppuottelun rankkarikilpailulla Ruotsille.

Ambühl ei halunnut katsoa tv:stä MM-finaalia itseään kiduttaen – se olisi sattunut liikaa, koska pelimies olisi toivonut voivansa olla pelaamassa.