Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lassi Etelätalo teki sen taas: Kalevan kisojen mestaruus heltisi viimeisellä heitolla – "Aina se tulee takaa ohi. Ihan sama, mihin itse heittää", EM-paikan ja SM-hopean ottanut Toni Kuusela ihmetteli

Keihäänheittäjä Lassi Etelätalolla on käsittämätön kyky kääntää kotimaiset keihäskilpailut edukseen viimeisellä yrityksellään. Hän tekee temppunsa, vaikka parhaat voimat ovat jo huvenneet kilpailun alkupuolella.

Etelätalo otti Joensuun Kalevan kisoissa keihäsmestaruuden viimeisellä heitollaan, joka kaarsi uran toiseksi parhaaseen tulokseen 84,62.

Kilpakumppanitkaan eivät käsitä Etelätalon kykyä.

– Perkele. Tiesin, että Lassi tulee ohi, toiseksi tipahtanut Toni Kuusela manasi kilpailun jälkeen.

– En tiedä, miten Lassi sen tekee. Aina se kuitenkin tulee takaa ohi. Ihan sama, mihin itse heittää.

Kuusela johti Kalevan kisojen keihäsfinaalia tuloksella 84,01 ennen Etelätalon viimeistä yritystä. Kuusela jäi hopealle, mutta varmisti silti paikkansa Etelätalon ja Oliver Helanderin seuraksi Münchenin EM-kisoihin.

Pakko herättää laiskurin

Etelätalollakaan ei ollut aivan pitävää selitystä tavalleen venyä parhaaseen vasta viimeisellä kierroksella.

– Laiskuutta. Heitän kunnolla vasta, kun on pakko, Etelätalo veisteli.

Selvää oli kuitenkin se, ettei Etelätalo tykännyt viimeistä yritystään edeltäneestä tilanteesta. Hän oli kilpailussa vasta kolmantena tuloksella 82,13. Edellä oli myös Toni Keränen, joka avasi kilpailun tuloksella 82,52 ja sijoittui lopulta kolmanneksi.

– Kolmas sija kuulosti tylsältä, enkä halunnut hävitä kotikisaa, Etelätalo kertoi tunnelmistaan.

Viimeiseen heittoon Etelätalo otti rajumman vauhdin. Heitto ei ollut muuten täysosuma.

– Väkisin vedetty. Juoksin kovaa ja toivoin, että osuu. Sain heiton vähän tukeen kiinni, mutta keihäs ei edes lähtenyt ihan asentoon, Etelätalo kertasi ihmeheittoaan.

Etelätalo tunsi, ettei hän ollut kilpailun lopussa edes terävimmillään.

– Kahdella ensi yrityksellä tuntui, että voisin heittää tänään pitkälle. Sitten oli puhti loppu, ja piti välillä vähän kerätä voimia, Etelätalo tunnusti.

EM-kisoissa mitalitavoite

Etelätalolla on neljännet sijat Dohan 2019 MM-kisoista ja Zürichin 2014 EM-kisoista. Tokion 2021 olympialaisissa hän oli kahdeksas ja Eugenen MM-kisoissa heinäkuussa kuudes.

Münchenin EM-kisoihin Etelätalo lähtee mitalitavoittein.

– Kunto on hyvä, ja mitali on selkeä tavoite. Mitali vaatii vain hyvän onnistumisen finaalissa, Etelätalo totesi.

EM-kisojen kolmas edustaja Oliver Helander oli Kalevan kisoissa vasta seitsemäs. Hän heitti ensimmäisellä kierroksella tuloksen 76,22 ja jätti loput vuoronsa käyttämättä.

– Selkä kramppasi ensimmäisen heiton jälkeen. Sen jälkeen ei ollut oikeastaan mitään mahdollisuutta heittää, Helander kertoi.

– Vähän harmittaa, kun lämmittelyssä tuntui todella hyvältä. Eka heittokin oli ihan hyvän tuntuinen, mutta lähti maailman huonoimpaan asentoon.

Helander aikoi käydä magneettikuvissa ja varmistaa, ettei kyse ole kramppia vakavammasta.