Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Psyykkinen valmennus siirtyi moderniin aikaan: "Vastuullisen toimintakulttuurin kehittäminen on vahvasti tapetilla yli lajirajojen"

Keski-Uudellemaalle vahvasti linkittyvä Onit Sport Oy on siirtänyt lasten ja nuorten psyykkisen valmennuksen uuteen ja moderniin aikaan.

MIND@sport App -nimellä kulkeva psyykkisen valmennuksen sovellus nimittäin yhdistää valmentajat, nuoret urheilijat ja heidän vanhempansa aiempaa helpommalla ja aina mukana kulkevalla tavalla.

Kesällä julkaistua sovellusta on kehitetty yhteistyössä psykologian, urheiluvalmennuksen, liikuntatieteiden ja opetusalan ammattilaisten kanssa. Yhteinen tavoite on ollut ja on yhä selkeä: lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantaminen.

Järvenpäässä kotipaikkaansa pitävä mutta nyt jo eri puolille Suomea palvelujaan levittänyt Onit Sport on urheilevien lasten ja nuorten psyykkiseen valmennukseen erikoistunut asiantuntijayritys Suomessa.

Yritys korostaa, että monipuoliset mielen taidot eivät palvele lapsia ja nuoria ainoastaan urheiluareenoilla, vaan myös muussa elämässä.

Haluamme poistaa stigmaa urheilupsykologian ympäriltä.

Reko Luojumäki

– Sovelluksen lapsille ja nuorille sekä heidän läheisilleen tarjoama tuki osuu kuitenkin nyt tärkeään urheiluaikaan, kun vastuullisen toimintakulttuurin kehittäminen on vahvasti tapetilla yli lajirajojen. Viime vuosien aikana olemme huomanneet, että monet urheiluseurat haluaisivat tukea ja kehittää lasten ja nuorten mielen taitoja, mutta arkeen sopivia keinoja ei ole ollut. Sovelluksen avulla olemme löytäneet tähän ratkaisun, kertoo sovelluksen myynnistäkin vastaava psyykkinen valmentaja Tuomas Forss.

Onit Sport näkee uuden sovelluksen vahvuudeksi sinne ladatut konkreettiset, helpot ja nopeat harjoitukset niin urheilijoille, valmentajille kuin vanhemmillekin. Kaikki harjoitteet on luotu niin, että niissä on kausittainen ja suunnitelmallinen jatkumo, jossa huomioidaan urheilevan lapsen tai nuoren ikä.

Sovellukseen ladatuista harjoituksista on luotu tarkoituksella nopeita, jotta ne voi helposti upottaa osaksi joukkueharjoittelua. Kuhunkin aihealueeseen liittyviä harjoituksia tehdään 3–4 kertaa viikossa yksittäisen harjoitteen kestäessä vain kymmenistä sekunneista muutamiin minuutteihin. Kyse on toistoista, ihan kuten fysiikkaakin harjoiteltaessa.

Aihealueet vaihtelevat itseluottamuksen parantamisesta muun muassa keskittymiseen ja sosiaalisiin taitoihin. Väliin mahtuu monenlaista.

– Valmentajalle tämä on lisätyökalu auttaa lapsia aikaa säästäen, sillä applikaatiosta on pyritty luomaan helppokäyttöinen. Idea on yksinkertainen – toteuta laadukasta psyykkistä valmennusta osana joukkueen arkea. Minkäänlaista lisäkoulutusta ei valmentajilta vaadita. Sovellus ei tietenkään poista valmentajalta muuta valmennusta, mutta tämän avulla hän saa uusia keinoja lasten tukemiseen. Ja totta kai hän pystyy samalla kehittämään itseään ja myös kontaktoimaan harrastavan lapsen vanhempia aiempaa paremmin, sanoo Forss.

Kahden harrastavan lapsen isänä ja valmennuksen ammattilaisena Forss tietää ajan rajallisuuden.

– Moni vanhempi tuskailee sen kanssa, miten ehtisi olemaan enemmän mukana lapsensa harrastuksessa. Tämä on siihen helppo ja konkreettinen tapa. Eikä kyse ole tietenkään vain urheilusta, sillä kyllähän vanhemmat haluavat tukea lapsiaan ennen muuta arjessa – kehitystä ja hyvinvointia. Uskomme, että meidän harjoitteiden avulla vanhemmat saavat työkaluja sillekin puolelle.

Forssin kanssa samoilla linjoilla on sovellusta vahvasti kehittämässä ollut lahtelaislähtöinen tohtoriopiskelija Reko Luojumäki, joka toimii tällä hetkellä myös liikuntapsykologian apulaisprofessorina Jyväskylän yliopistossa.

– Totta kai haluamme sovelluksen avulla madaltaa kynnystä psyykkisten taitojen harjoitteluun ja myös säästää ihmisten aikaa. Samalla haluamme kuitenkin korostaa psyykkisten taitojen tärkeyttä ja poistaa tietynlaista, yhä valloillaan olevaa stigmaa urheilupsykologian ympäriltä. Ja tässä uudessa sovelluksessa teemme sen tieteellisesti todistettuja keinoja käyttäen. Koen sen erittäin tärkeäksi nuorten psyykkisen vahvuuden kehittymisen kannalta, Luojumäki sanoo.