Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Otettavissa olleet pari metriä eivät olisi kantaneet Eetu Nousiaista toiselle kierrokselle

Suomen Eetu Nousiainen, Antti Aalto ja Niko Kytösaho eivät selvinneet toiselle kierrokselle mäkihypyn maailmancupin kilpailussa Kuusamon Rukalla.

Aalto (118,5 metriä) ja Kytösaho (116,5) mittauttivat lauantaina selkeät pettymykset, mutta Nousiaisen 127,5-metrinen piti hetken aikaa suomalaisen toiveita yllä toisen kierroksen paikasta.

– Pari metriä olisi ollut otettavissa, Nousiainen ruoti.

Parin metrin parannuskaan ei olisi kantanut Nousiaista toiselle kierrokselle.

Aamulla Kytösaho säväytti 139 metrin hypyllä, eikä Nousiaisella (129) ja Aallollakaan (126,5) ollut vaikeuksia selvittää karsintaa. Nousiaisen ei tarvitse häpeillä kilpailusuoritustaan, vaikka toive toisen kierroksen paikasta haaleni ensimmäisen kierroksen edetessä. Hän muistutti etenevänsä omaa tahtiaan.

– En ole lähtenyt voittamaan kilpailuja vaan parantamaan hyppy hypyltä.

Tuttu puristus pilasi Kytösahon kilpailun

Kytösaho oli ymmällään, mihin hän hukkasi 22,5 metriä. Kaikki niistä eivät selity matalammalla lähtölavalla.

Mitä siellä tapahtui?

– Sen kun tietäisi. Ei ole millään selitettävissä. Ei tullut energiaa ollenkaan, ja tunsin heti keulalla, että hyppy meni pieleen.

Oliko tämä sitä tuttua puristusta, joka ennenkin on pilannut kilpailusuorituksen?

– Varmaan sitä samaa.

Aalto joutui heti hyppynsä alussa liian matalalle lentoradalle.

– Se peli on menetetty siinä kohtaa.

Kuinka paljon tämä harmittaa?

– Kyllähän se tietysti jonkin verran, Aalto vastasi vedettyään ensin henkeä.

– Tästä lähdetään rakentamaan uusiksi.

Sunnuntaina hypätään jälleen aamukarsinta ja -kilpailu.

– Analysoidaan tilanne ja lähdetään parantamaan se, mitä pystytään.

Saksalaiset eivät antaneet matkatavarasekoilun häiritä

Jo karsinnan voittanut Slovenian Anze Lanisek venytti ensimmäisellä kierroksella mäkiennätyksen lukemiin 149 metriä ja sinetöi kilpailun voiton toisen kierroksen 141,5 metrin hypyllä. Itävallan Stefan Kraft oli toinen ja Puolan Piotr Zyla kolmas.

Karsinta piti hypätä alun perin perjantaina, mutta saksalaisten sukset olivat jääneet Müncheniin. Kansainvälinen hiihto- ja lumilautailuliitto FIS myöntyi karsinnan siirtämiseen lauantaiaamuksi ja päästi kilpailijat hyppäämään perjantaina ylimääräisen harjoituskierroksen.

Saksalaisilta harjoitukset jäivät väliin, mutta he eivät antaneet matkatavarasekoilun häiritä enää lauantaina. Seitsemänneksi sijoittuneen Karl Geigerin johdolla koko kuusikko läpäisi karsinnan ja pääsi toiselle kierrokselle.

Saksalaisille annettu armo ei haitannut Suomen hyppääjiä.

– Minulle oli ihan sama, milloin karsinta on. FIS:n miehet päättävät, että asia on näin. Itse asialle ei voi mitään ja on mentävä mukana, Aalto sanoi.

Arttu Pohjolaa ja Kalle Heikkistä harmitti karsiutuminen, mutta he muistuttivat myös rehdistä kilpailusta.

– Paha lähteä arvioimaan, oliko ratkaisu oikea, mutta jos meiltä jää joskus varusteet matkasta, olisi hyvä muistaa, että saksalaistenkin takia on muutettu aikatauluja, Pohjola sanoi.

Häntä varhainen alkamisaika ei haitannut.

– Sopii hyvin. Kesälläkin olen harjoitellut aikaisin. Omasta suorituksesta jäi kyllä hampaankoloon, Pohjola jutteli.

Kello soi vartin yli kuusi

Heikkinen kertoi herätyskellon soineen kello 6.15.

– Tuntuu, että kymmenen lisämetrin saaminen hyppyyn on aika lähellä.

Heikkinen on kärsinyt nilkkavammasta, joka vaivaa välillä edelleen. Etenkin varhain aamulla urheillessa, kun nilkka ei ole ehtinyt vielä vertyä päivän touhuissa.

– Hieno juttu, että saksalaiset pääsivät mukaan kilpailuun. Toivottavasti kuitenkin muistetaan, että homman täytyy toimia myös toisinpäin, hän sanoi.

Heikkisen (112 metriä) ja Pohjolan (114) lisäksi suomalaisista karsiutuivat Eetu Meriläinen (117), Vilho Palosaari (115), Henri Kavilo (112,5), Jarkko Määttä (110,5) ja Kasperi Valto (90).