Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Qatarin siirtotyöläisiä on epäilty "feikkifaneiksi", jotka on ostettu nostattamaan kisatunnelmaa, mutta 32-vuotias Shafeeq Saqafi tuli nauttimaan

Shafeeq Saqafi maksoi kolme dollaria Argentiinan pelipaidasta, jota hän kantoi ylpeänä seuratessaan Argentiinan ja Meksikon ottelua jalkapallon miesten MM-kisoissa lauantaina. Saqafi oli yksi noin 15 000 siirtotyöläisestä, joka katsoi ottelua Dohan laitamilla olevalla krikettistadionilla. Argentiinan 2–0-voitto herätti katsomossa riemua.

Saqafi ystävineen tuhahtaa eurooppalaismedian väitteisiin siitä, että he ovat "feikkifaneja", Qatarin "ostamia" kannattajia MM-tunnelman edesauttamiseksi. Saqafi kuitenkin myöntää, että päällä ollut pelipaita on väärennös, ei 90 dollaria maksava aito versio.

– Minulla ei ollut varaa ostaa nimeä pelipaidan selkämykseen, mutta kyllä tämä paita oli sellainen, jonka todella kovasti halusin, 32-vuotias hotellityöntekijä Saqafi kertoi ja lisäsi, että hän tienaa hieman yli 400 dollaria kuussa ja lähettää siitä yli puolet perheelleen Bangladeshiin.

Saqafin ohella Qatarissa työskentelee noin 2,5 miljoonaa muuta ulkomailta tullutta työläistä. He ovat Qatarin talousihmeen selkäranka – öljyntuotannossa, MM-stadionien ja -infran rakentamisessa, kymmenien uusien hotellien eri työtehtävissä. Ihmisoikeusjärjestöt kertovat, kuinka näitä siirtotyöläisiä sorretaan karulla tavalla. Qatar puolestaan puolustelee, että työturvallisuutta ja palkkausta on kohennettu ja maan armottoman kuuman kesäkauden aikana työtunteja on vähennetty.

Työ on kovaa - mutta kotiin ei lähdetä

MM-kisat omin käsin rakentaneet työläiset pääsevät lähimmäksi kisoja Asian Town -krikettistadionilla ja sen fanialueella. Turisteille ja paikallisille tutut loistoravintolat ja -kauppakeskukset ovat muualla. Virallinen minimipalkka on 1 000 Qatarin rialia eli noin 260 dollaria, ja kisojen halvimmat pääsyliput, noin 40 rialin (10 dollarin) hintaiset, menivät kuin kuumille kiville. Sitä kalliimpiin ei perussiirtotyöläisellä ole varaa.

Ja moni jättää ostamatta myös dollarin hintaisen kupin teetä, liian kalliina. Jonoja ei teepisteellä ole. Noin kymmenen kilometrin päässä olevalla Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan fanialueella sadat ihmiset jonottavat olutta, joka kustantaa 13,5 dollaria.

– Tulen (tänne kriketti)stadionille nauttimaan – halvalla. Qatarissa on kovaa, työ on raskasta ja kesä on todella kuuma. Mutta palkkani on noussut, enkä lähde kotiin, toteaa vuosikymmenen Qatarissa sähköalan yrityksessä työskennellyt Yaseen Gul.

– Olen kiitollinen siitä, että täällä ei ole mikään pakko ostaa mitään, päättää toinen siirtotyöläinen Shaqeel Mahmoud, joka ei ehtinyt nähdä Argentiina–Meksiko-peliä loppuun asti – hänen oli lähdettävä töihin.