Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suvi Minkkinen teki maailmancup-historiaa veren maku kielellään – "Sauva tökkäsi suuhun"

Ampumahiihdon maailmancupin avaustapahtuman päätöspäivän suomalaisnimi Kontiolahdella oli Suvi Minkkinen. Joutsan Pommin ampumahiihtäjä nousi naisten takaa-ajossa 15:nneksi, mikä on hänen parhaansa cupissa toistaiseksi.

Tätä ennen Minkkinen oli parhaimmillaan 18:s viime kaudella Saksan Ruhpoldingissa, silloinkin takaa-ajossa. Hän päätti Kontiolahden cup-urakkansa maalissa kirjaimellisesti veren maku suussa.

– Yritin lopussa jarruttaa, mutta kun koordinaatio oli huono, sauva tökkäsi suuhun, Minkkinen selitti hymyillen.

Hän ampui tavoilleen uskollisesti hyvin. Minkkinen selviytyi neljältä paikalta kahdella sakolla ja hävisi kisan voittaneelle ranskalaiselle nolla-ampujalle Julia Simonille minuutin ja 50 sekuntia.

Gradu valmistui maailmancupin alla

Minkkinen yllätti viimeisten satojen metrien aikana kiertueen ehdottomasti yhden parhaista hiihtäjistä, saksalaisen olympiavoittaja Denise Herrmann-Wickin.

– Imin Denisen etumatkan kiinni seinänousussa ja lähdin yrittämään lopun betonisillalla ohi, Minkkinen muisteli urotekoaan.

– Fysiikka on kohentunut, vahvisti Minkkinen, joka ampui takaa-ajossa tismalleen viime kauden cup-kisojen keskiarvoprosenttinsa 90 mukaisesti.

Suomen norjalainen päävalmentaja Erik Kulstad piti Minkkisen suoritusta arvossa.

– Suvi ampui ja hiihti omalla hyvällä tasollaan. Hänen viimeisen hiihtolenkin loppunsa teki minut erityisen onnelliseksi, Kulstad sanoi.

Kontiolahden henkilökohtaisissa cup-kisoissa lupaavan sijoitussarjan 40–27–15 napanneella Minkkisellä on näinä aikoina monessa mielessä aihetta juhlaan.

– Olen lukenut Joensuun yliopistossa (Itä-Suomen yliopistossa) markkinointia, ja graduarvostelu tuli pari päivää sitten. Kauppatieteen maisterin paperit pitäisi saada keväällä.

Ederkin lähelle 20:n kärkeä

Maailmancup-karavaanista on kevätkauden jälkeen pudotettu vahvat lajimaat Venäjä ja Valko-Venäjä Venäjän helmikuussa Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia.

Jää arvattavaksi, kuinka hyvin Minkkinen olisi sijoittunut, jos Venäjä ja Valko-Venäjä olisivat olleet mukana Kontiolahdella. Hiusten halkomisen sijaan kannattaa muistaa, että naisampumahiihdossa on harvoin viimeksi kuluneen 15 vuoden aikana maailmancup-kisan parhaan suomalaissijoituksen haalinut joku muu kuin Kaisa Mäkäräinen tai Mari Eder.

Eder oli sunnuntain takaa-ajossa kuudella sakolla 24:s.

Kolmelta ensimmäiseltä ampumapaikalta kultakin yhden sakon laukonut Eder ajoi takaa kisan kärkikymmenikköä, kunnes sortui toisella pystypaikalla kolmeen ohilaukaukseen.

– Viimeinen pystykään ei ollut huono. Siinä oli ainesta, tyytyväisen oloinen Eder sanoi.

Hän oli hiihtoajoissa viides, latuvauhdissa runsaat 14 sekuntia kärkeä jäljessä.

– Ampumapenkalla minun tapauksessani sijoitukset ratkotaan. Saa nähdä, milloin siinä onnistun, Eder lisäsi.

Koko viisikko takaa-ajomaaliin

Huomionarvoista on se, että kaikki viisi suomalaisnaista selviytyivät Kontiolahdella maailmancup-sprintistä takaa-ajoon.

Muista suomalaisista viiden sakon rasittama Nastassia Kinnunen oli 48:s, neljän sakon Erika Jänkä 54:s ja kuusi sakkoa ampunut Venla Lehtonen 58:s.

---

Juttua muokattu klo 19.50. Suoraan Minkkisen sitaattiin jossa hän kertoo opiskelusta Joensuun yliopistossa tarkennettu sulkuihin Itä-Suomen yliopisto.