Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän antidopingtoimisto ei rankaissut dopingkohun keskelle joutunutta taitoluistelija Valijevaa – Wada on huolissaan päätöksestä

Venäjän antidopingtoimisto Rusada ei antanut taitoluistelija Kamila Valijevalle rangaistusta, vaikka nuori venäläinen antoi positiivisen dopingnäytteen Pekingin talviolympialaisten alla. Asiasta kertoi perjantaina Maailman antidopingtoimisto Wada.

Valijeva antoi positiivisen dopingnäytteen maansa mestaruuskisoissa joulukuussa 2021. Rusadan mukaan Valijeva "ei tehnyt virhettä tai osoittanut huolimattomuutta".

Wada ilmoitti olevansa huolissaan Rusadan päätöksestä ja sanoi olevansa valmis viemään tapauksen taas urheilun välitystuomioistuimen CAS:n käsittelyyn. Rusada mitätöi Valijevan kisatulokset näytteenottopäivältä, mutta ei antanut luistelijalle varsinaista rangaistusta.

Valijevan dopingnäytteestä paljastui urheilussa kielletyn sydänlääkkeen käyttö, mutta tapausta ei ennätetty käsitellä ennen Pekingin olympialaisia. Kansainvälinen olympiakomitea antoi Valijevan osallistua naisten olympiakilpailuun vedoten luistelijan nuoreen ikään. Hän oli tuolloin 15-vuotias.

Viime vuoden lopulla Wada patisti Rusadaa käsittelemään Valijevan dopingtapauksen ripeämmin. Wada on pyytänyt Rusadalta perusteellista raporttia, sillä se haluaa arvioida, onko Rusadan tuore päätös maailman antidopingsäännöstön mukainen.