Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moninkertainen arvokisamitalisti Liisa Lilja lopettaa urheilu-uransa – "Dialyysilaite pitää kiinni elämässä"

Paratriathlonin moninkertainen arvokisamitalisti Liisa Lilja lopettaa urheilu-uransa. Lilja, 30, on aloittanut dialyysihoidon, sillä hänen molemmat munuaisensa jouduttiin poistamaan alkuvuodesta.

Liljan munuaisvaurio kehittyi lapsena sairastetun syövän ja sytostaattihoitojen seurauksena. Munuaisten toiminta heikkeni viime vuosina hiljalleen, kunnes viime marraskuussa ilmeni aiempaa isompia ongelmia.

– Tilanteesta konsultoitiin lääkäreitä ympäri maailmaa, mutta lopulta ainoana keinona oli molempien munuaisten poisto ja dialyysin aloitus. Huippu-urheilu-uran jatkaminen on näin ollen mahdotonta, Lilja sanoi Paralympiakomitean tiedotteessa.

– Olisin halunnut päättää urani Pariisin paralympialaisiin. Tammikuussa vielä virittelin huippukuntoa, mutta muutama viikko myöhemmin minut pitää kiinni elämässä dialyysilaite.

Lilja voitti urallaan kahdeksan arvokisamitalia alaraaja-amputoitujen PTS2-luokassa. MM-kisoista Lilja saavutti kullan, hopean ja pronssin, ja EM-kisoissa hän voitti yhden kullan ja neljä hopeaa. Rion paralympialaisissa vuonna 2016 Lilja oli neljäs, vuoden 2021 Tokion paralympialaiset jäivät väliin loukkaantumisen vuoksi.

– Kiitollisena voin kuitenkin katsoa uraani. Pystyin kilpailemaan kestävyysurheilun ehdottomalla huipulla yli viisi vuotta ja 15 vuotta kestävyysurheilun parissa. Urani oli näköiseni.