Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Vanhan liiton Hautamäen tyyppinen" – Suomen mäkihyppymaajoukkueen kuopus Vilho Palosaari on tuulahdus menneestä monella tavalla

No, ei kai tuo, perusnormaalimäki.

Suomalaiset mäkihyppääjät olivat takavuosina tunnettuja pitkistä hypyistään ja lyhyistä vastauksistaan toimittajille. Suomen viime vuosien kärkihyppääjistä Antti Aalto, Eetu Nousiainen ja Niko Kytösaho ovat juttutuulella toimittajienkin edessä.

– Pitäisikö lyhentää itsekin vastauksia niin rupeaisi hyppy kulkemaan, Nousiainen murjaisi torstaina Planican mäkimontussa normaalimäen harjoitusten jälkeen.

Toistaiseksi Aallon, Nousiaisen ja Kytösahon vastaukset ovat olleet hyppyjä pidempiä, mutta Suomen MM-joukkueen kuopus 18-vuotias Vilho Palosaari on tuulahdus menneestä niin hyppyjen kuin vastaustenkin suhteen.

– Turhaa repimistä keulalla, kuusamolaislähtöinen hyppääjä jutteli sen jälkeen, kun oli käynyt selville, että kyseessä on "perusnormaalimäki".

– Ei oikein saanut luontevaa hyppyä, hän tuskaili.

"Pienet ovat tylsiä"

Palosaari debytoi maailmancupissa marraskuussa, avasi pistetilinsä Keski-Euroopan mäkiviikolla tammikuussa ja voitti helmikuussa nuorten maailmanmestaruuden. Viimeksi mainitun osalta hän on samalla tiellä esimerkiksi Matti Nykäsen ja Janne Ahosen kanssa.

Ahonen ja Nykänen olivat 18-vuotiaina jo aikuistenkin maailmanmestareita, mutta nykyisin mäkisirkuksen mukana kiertää vain harvoin teini-ikäisiä. Palosaari on tässäkin mukava poikkeus. Hän on yhdeksän vuotta Aaltoa, seitsemän Nousiaista ja viisi Kytösahoa nuorempi ja pärjää heille jo kilpailuissa.

– Aika samanlainen fiilis kuin maailmancupissa. Ei kai tässä, samoja kisoja, samat jätkät, Palosaari kuvaili lähtökohtia MM-Planicaan.

– Niin, turha on kai alkaa jännittää.

Miehet hyppäävät perjantaina normaalimäen karsinnan. Kilpailu on lauantaina. Sunnuntaina on sekajoukkuekilpailu, jonka jälkeen miehet siirtyvät suurmäkeen henkilökohtaista kilpailua ja joukkuekilpailua varten.

– Kyllähän isompi mäki aina parempi on. Pienet ovat tylsiä, Palosaari tuumi ja ilmaisi kiinnostusta myös Planican lentomäkeen, jossa maailmancup huipentuu maalis-huhtikuun taitteessa.

Oletko asettanut tavoitteita MM-kilpailuihin?

– En ole, Palosaari pyöritteli takatukan verhoamaa niskaansa.

– Kunhan saan omat hyvät hypyt tuohon, pitäisi riittää hyville sijoille, maailmancupissa parhaimmillaan 23:nneksi yltänyt Palosaari sanoi.

"Seuraavissa olympialaisissa mitaleille"

Palosaaren Kanadassa saavuttama nuorten MM-kulta palautti Suomen nuoret kultakantaan 18 vuoden jälkeen. Samalla nuorukainen lastasi harteilleen suomalaisen mäkihypyn pelastajan paineet.

– Seuraavissa olympialaisissa mitaleille. Sinne tähdätään. Jos jo parin vuoden päästä hyppy lentäisi ihan kunnolla, Palosaari naulasi tavoitteet seuraaville kolmelle kaudelle.

Marraskuussa Rukan maailmancupissa haastattelijat olivat harvassa. Onko maailmanmestaruuden jälkeinen rumba yllättänyt, kun toimittajiakin parveilee ympärillä aiempaa enemmän?

– Ei hirveästi. Tiesin, että jotain tulee, kun 18 vuotta oli edellisestä kultamitalista.

Palosaari myöntää väsymyksen välillä painaneen, koska kausi on poikennut aiemmista, mutta ajatukset ovat pysyneet olennaisessa. Myös joukkuetoverit Aalto ja Nousiainen vakuuttivat, ettei Palosaari leiju, muuta kuin alastulorinteen yläpuolella.

– Jalat eivät ole lähteneet ilmaan. Tai jos ovat, on hänet palautettu takaisin, Nousiainen sanoi.

Joukkuetoverien mukaan Palosaarella riittää jekkuja ja juttuja tutussa seurassa.

– Ihan menevä kaveri, mutta ulospäin ujo. Aika pitkälti sellainen vanhan liiton Hautamäen tyyppinen, Nousiainen mainitsi vuosituhannen alun menestyshyppääjä Matti Hautamäen, joka vei lyhyiden vastausten taiteen omiin ulottuvuuksiinsa.

– Päävalmentaja (Janne) Väätäinenkin sanoi, että tuollaisia ne ennen olivat kaikki, Nousiainen naurahti.