Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perttu Hyvärinen herkuttelee Planican radalla – vapaan hiihtotavan 15 kilometristä tulee ankara kestävyystesti: "Tekniikalla ei ole nyt mitään merkitystä"

Perttu Hyvärinen lähtee suomalaisista rohkeimpana Planican MM-kisojen ainoaan väliaikalähtöön, 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailuun. Hyvärinen sijoittui yhdistelmäkilpailussa kymmenenneksi ja aikoo parantaa sijoitustaan keskiviikkona.

– Yhdistelmäkilpailun tulos harmitti, mutta hiihtona varsinkin skeitti (vapaa hiihtotapa) oli mukavan makuista. Se vahvisti, että kunto on taas osunut oikeaan hetkeen, Hyvärinen kertoi viiksiensä takaa.

Hyvärinen pyrkii kilpailussa hyvään sijoitukseen kymmenen kärjessä. Hänellä pitäisi olla mahdollisuudet jopa kuudenneksi.

– Ei tavoitella kuuta taivaalta, mutta olen ollut maailmancupissa skeitillä kahdesti putkeen 11:s ja nyt edestä on cupiin verrattuna poissa muutama norjalainen. Eli perustasoni pitäisi olla täällä 11 miinus jotain, Hyvärinen laskeskeli.

Hyvärinen herkutteli jo etukäteen Planican rankalla radalla.

– Tulee kaunis kisapäivä. Tekniikalla ei ole nyt mitään merkitystä, sillä kilpailusta tulee rehellinen kestävyyskisa. Se pärjää, joka jaksaa survoa pitkät nousut, Hyvärinen ennakoi kilpailun luonnetta.

– Tällä radalla ei menesty vahingossa.

Hyvärisen mielestä nousut sopivat hänen wassberg-tekniikalleen (käsityöntö joka potkulle).

– Nousukulma pitkillä työpätkillä on sopiva wassulle ja se on vahvuuteni muita vastaan. En ole kuokalla (jyrkemmissä nousuissa käsityöntö etummaiselle jalalle) yhtä vahva.

Vuorelan suksipulma ratkesi

Loukkaantuneen Arsi Ruuskasen tilalle kutsuttu Markus Vuorela oli Hyvärisen kanssa samaa mieltä reitistä.

– Rata edellyttää kovaa kuntoa. Reitti on niin raaka, että nyt eivät huonokuntoiset pärjää, Vuorela naurahti.

Matkaan pitää lähteä hieman varovaisesti.

– Tällä reitillä ei tarvitse riehua, kerkeää varmasti muutenkin, Vuorela totesi.

– Pyrin siihen, että ensimmäinen 3,75:nen olisi aika maltillinen, sillä happo tappaa tällä radalla hullunkin.

Pikahälytyksellä kisoihin saapunut Vuorela oli etukäteen huolissaan suksistaan, mutta valikoimasta pitäisi löytyä sopiva pari keskiviikon kilpailuun.

– Sain täällä useamman parin uusia suksia, mutta ne eivät päässeet kisatestiin. Vanhoista pareista löytyi parempia, Vuorela kertoi.

– Sain Riseltä (Ristomatti Hakola) suksia lainaan, joten kasassa on aika kattava 16 suksiparin setti.

Anttolalle arvokasta kokemusta

Nuorten MM-kisoissa mestaruuden ja hopean saavuttanut Niko Anttola, 20, hiihtää ensi kertaa aikuisten arvokisoissa. Päävalmentaja Teemu Pasanen arvioi kokemuksen arvokkaaksi.

– Ei kannata hirveästi asettaa paineita hänelle. Tärkeintä on nyt se, että Niko pääsee hiihtämään aikuisten tasolla ja voi tutustua aikuisten arvokisalatuihin. Tällaisia ei juuri muualla koe, ei varsinkaan Suomessa, Pasanen korosti.

Anttola kertoi nauttivansa kokemuksesta.

– Mukavaa täällä on ollut. On treenailtu ja yritetty valmistautua kilpailuun. Tavoite on, että pystyisin perushyvään kisaan kuten aiemmin tällä kaudella, Anttola kertoi.

– Reitti on yksi raskaimmista, mitä olen kokenut. Mutta olen hiihtänyt nousuja ja laskuja ennenkin. Ei siinä ole sen kummempaa.

Toki Anttola tunnusti, että 15 kilometrin kilpailu vaatii erityistä tarkkuutta.

– Tällä radalla pitää olla koko ajan hyvä keskittyminen. Pitkissä nousuissa pitää mennä itselle sopivaa vauhtia. Laskuissa on paljon mutkia, joten niissäkin pitää olla hereillä.

Nuorten MM-kisoissa Anttola voitti 10 kilometrin kilpailun vapaalla hiihtotavalla. Hopea heltisi 20 kilometrin yhteislähdöstä. Nuorten kisat hiihdettiin tammi–helmikuun vaihteessa Kanadan Whistlerissä.