Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ei voi sanoa enää yksinkertaiseksi" – Murrolle jälleen EM-kultaa

Wilma Murto on suomalainen tähtiurheilija, joka ylittää itsensä tiukassa paikassa. Tuo ajatus miellyttää.

Yleisurheilun EM-hallikisoissa Istanbulissa lauantaina Murto ei ollut voittajasuosikki, mutta oli ainoa, joka ylitti korkeuden 480. Näin hänestä tuli ensimmäinen suomalainen nainen, joka on voittanut hallikisoissa Euroopan-mestaruuden.

Murto on myös ensimmäinen kotimainen yleisurheilija, jolla on EM-kultaa sekä hallista että ulkoradoilta.

– Tuntuu hienolta ja huomenna voi olla kaksin kappalein. Minulla on kova luotto Reettaan (Hurske), tuore mestari iloitsi puhelimitse STT:lle.

– Eikä koutsikaan voi sanoa enää yksinkertaiseksi arvokisamitalistiksi, Murto vitsaili.

Suomen edellisen EM-hallikullan toi kuulantyöntäjä Timo Aaltonen vuonna 2000. Murron kulta on myös Suomen ensimmäinen mitali Istanbulin-kisoista.

"Voitto ei ollut itsestäänselvyys"

Murto oli hypännyt tammikuussa Kuortaneella 475, mutta helmikuussa edes 470 ei ollut ylittynyt. Vaikka suomalainen on hallitseva ulkoratojen mestari, Slovenian Tina Sutej oli ennakkosuosikki kauden parhaallaan 482.

Murto eteni puhtaalla sarjalla aina 475:een asti, mistä tuli kahdella ensimmäisellä pudotus. Sutej meni sen toisellaan ja siirtyi johtoon.

Selkä seinää vasten Murto kaivoi esiin parhaan vireensä ja meni yli paitsi 475:stä myös heti seuraavalla 480:stä, johon slovenialainen ei enää pystynyt.

– Voitto ei ollut missään nimessä itsestäänselvyys. Pidin Sutejta kovana vastuksena ja suosikkina.

Kun kulta varmistui, turkulainen kävi kahdesti kokeilemassa 491:tä, mutta yritykset siitä jäivät limboiksi.

– Vaihdoin yhden jäykempään seipääseen kuin millä Münchenissä ylitin 485. Suorituksissa myös jännitti ajatus (Jelena) Isinbajevan kisaennätyksestä.

Venäläinen Isinbajeva voitti urallaan naisten seiväshypyssä kaiken mahdollisen ja pitää hallussaan ulkoratojen maailmanennätystä 506, joka on vuodelta 2009.

Henkinen kantti on harjoiteltua

Todella harvoin puhutaan suomalaisesta urheilusankarista, joka pystyy yhä uudestaan voittamaan haastajan paikalta.

Murto ei kuitenkaan ajatellut, että on luontainen arvokisavenyjä.

– Monet nuorten arvokisat menivät alakanttiin. Voisi sanoa, että venyminen on opittua, mutta siihen auttaa, kun tietää, että on fyysisesti ja teknisesti kunnossa, hän veisteli.

Murto kertoi, että henkiseen puoleen on kiinnitetty harjoittelussa huomiota.

– Meidän lajissa keskittymistä ja mielenhallintaa pitää treenata ja olla tyynenä tiukassa paikassa, ja osa on toki kokemusta. Kuulostaa hassulta, että alle 25-vuotiaana voi sanoa noin.

Tulevana kesänä yleisurheilumaailman huomio keskittyy MM-kilpailuihin, jotka järjestetään Budapestissa Unkarissa. Murto lähtee kesäkauteen vankistamaan asemaansa maailman absoluuttisella huipulla.

– Taskussa on kaksi kultaa, niin mitali on selvä tavoite. Kuitenkin vähän eri saada maanosan mitaleja kuin globaaleja.

Rinne 11:s 800 metrillä

Joonas Rinne juoksi miesten 800 metrillä 11:nneksi yleisurheilun EM-hallikilpailuissa Istanbulissa. Suomalainen oli toisen välierän kuudes halliennätysajallaan 1.47,96.

Loppukilpailuun eteni kahdeksan juoksijaa, ja sinne päästäkseen Rinteen olisi täytynyt pinkoa noin puoli sekuntia nopeammin.

Espanjan Adrian Ben kellotti välierien ykkösajan 1.46,82.