Euroalueen talous "pysähtyi kuin seinään" – ostopäällikköindeksissä ennennäkemätön romahdus

Euroalueen talous törmäsi seinään. Ruoan verkkokauppojen tuotteille on sentään kysyntää. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

STT–AFP

Euroalueen talousnäkymät ovat romahtaneet ennennäkemättömän rajusti, ilmenee analyysiyhtiö IHS Markitin keräämistä tiedoista. Yhtiön ostopäällikköindeksi on maaliskuun aikana romahtanut lukemaan 31,4, alemmaksi kuin koskaan aiemmin sinä aikana, kun tietoja on kerätty.

Alle 50 pisteen luvut kertovat talouden supistuvan. Vielä helmikuussa lukema oli 51,6.

Pudotusta oli odotettu, mutta IHS Markitin mukaan se oli jyrkempi kuin mikään finanssikriisin aikana nähty.

Koronavirus on iskenyt kovaa euroalueelle, koska taudin rajoittamiseksi on pantu toimeen kovia rajoituksia alueen suurissa maissa eli Italiassa, Ranskassa, Saksassa ja Espanjassa. Rajat ylittävälle liikenteelle määrätyt rajoitukset ovat panneet talouden säästöliekille, mutta suuret elvytys- ja tukitoimet eivät vielä ole ehtineet vaikuttaa.

IHS Markitin tietojen perusteella palveluala on joutunut pahimpaan kurimukseen. Myös teollisuus on kärsinyt, kun tuotantoketjut ovat katkeilleet ja rajat ylittävä kauppa seisahtunut.

Työntekijöitä on irtisanottu ja lomautettu enemmän kuin koskaan sitten vuoden 2009 kesäkuun.

Analyysiyhtiö Capital Economic s ennakoi, että huhtikuun luvut voivat olla vielä huonommat. Yhtiön mukaan tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen bkt voi laskea ainakin kolme prosenttia verrattuna viime vuoden viimeiseen neljännekseen.

ING -pankin analyytikot totesivat IHS Markitin kyselyn luovan kuvan taloudesta, joka on "pysähtynyt kuin seinään".

– Vielä emme tiedä, kuin syväksi tämä lasku osoittautuu. Tärkeintä on se, kuinka paljon työttömyyden ja konkurssien lisääntymistä voidaan estää, ING totesi kommentissaan.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut