Trump haluaa Yhdysvallat auki jo pääsiäiseksi – New Yorkin pormestari pitää aietta mahdottomana

Presidentti toivoo, että maa saadaan jälleen auki pääsiäiseen mennessä 12. huhtikuuta. / BRENDAN SMIALOWSKI AFP / BRENDAN SMIALOWSKI / LEHTIKUVA
STT

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa maan alkavan purkaa koronaviruksen vuoksi käyttöön otettuja kokoontumis- ja liikkumisrajoituksia jo lähiviikkoina. Presidentti toivoo, että maa saadaan jälleen auki pääsiäiseen mennessä 12. huhtikuuta, kertoo muun muassa Guardian .

Trump puhui halustaan purkaa rajoituksia pääsiäiseen mennessä jo aiemmin päivällä Fox Newsille ja toisti aikeensa lehdistötilaisuudessa.

– Tavoitteena on lopulta löyhentää rajoituksia ja avata kaikki uudelleen, Trump sanoi.

– Pääsiäinen on hyvin erityinen päivä monista syistä. Mikä hieno aikajänne se olisikaan.

Trump nosti esiin ajatuksen, että rajoituksia puretaan ehkä ensin vain osassa maata.

Trump puhui myös siirtolaisuudesta ja sanoi koronaviruskokemuksen korostavan sitä, kuinka tärkeitä valtion rajat ovat.

Presidentin rinnalla lehdistötilaisuudessa esiintyi myös Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci, joka ei kommentoinut Trumpin aikataulun realistisuutta. Hänen mukaansa aikataulun suhteen täytyy olla hyvin joustava.

Fauci korosti, että nyt on tärkeää testata paljon ja kerätä tietoa.

– Itsensä eristäminen kahdeksi viikoksi on nyt hyvin tärkeää, Fauci sanoi ja korosti sen olevan erityisen tärkeää New Yorkin kaupungissa, josta on tullut Yhdysvalloissa koronaviruksen pahin epidemia-alue.

New Yorkissa hätä kasvaa

New Yorkin pormestari Bill de Blasio pitää Trumpin pääsiäissuunnitelmaa täysin mahdottomana. Pormestarin mukaan näyttää siltä, että huhtikuu on pandemian kannalta vielä maaliskuuta pahempi, ja toukokuu vielä sitäkin pahempi.

Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan kaupungissa on lähes 15 000 tartuntaa.

New Yorkin osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo vaati liittovaltiota antamaan osavaltiolle hengityskoneita, joista New Yorkilla on kova pula. Osavaltiolla on 7 000 hengityskonetta, mutta se tarvitsisi 30 000 lisää.

– Me tarvitsemme liittovaltion apua, ja me tarvitsemme sitä nyt. New York on kanarialintu hiilikaivoksessa. Meillä on korkein ja nopein tartunta-aste, Cuomo sanoi CNN:n mukaan.

Cuomo lupasi New Yorkin lähettävän hengityskoneita muualle maahan sitten, kun se on päässyt tartuntakäyrän pahimman vaiheen ohi. Cuomo arvelee, että pahin tilanne New Yorkissa on tartuntojen määrän suhteen edessä kahden viikon päästä.

Kuvernöörin mukaan osavaltiossa tarvitaan silloin 140 000 vuodepaikkaa, kun niitä on nyt vain 53 000. Lisävuodepaikkoja yritetään saada muun muassa hotelleihin.

Cuomo ja monet muut kuvernöörit ovat vaatineet presidentti Trumpia käyttämään puolustustuotantolakia, jonka mukaan valtio voi määrätä yhtiöt tuottamaan erilaisia tarvikkeita, tässä tapauksessa muun muassa hengityskoneita. Trump sanoi tiedotustilaisuudessaan, että monet yritykset ovat alkaneet tuottaa lääkintätarvikkeita muutenkin.

Media: USA hakenut liittolaisilta apua koronataisteluun, vaikka Trump uhoaa maan omavaraisuutta

Presidentti Trump korosti tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessaan, että maan on oltava omavarainen koronaviruksen vastaisessa kamppailussa.

– Meidän ei koskaan pitäisi olla riippuvaisia vieraasta valtiosta eloonjäämisen välineistä. Amerikasta ei koskaan tule anelijoiden kansakuntaa, Trump sanoi.

Kuitenkin kulisseissa maan hallinto on hakenut apua liittolaisiltaan, kertoo Guardian .

Trump soitti tiistaina puhelun Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inille ja pyysi maalta terveydenhoitotarvikkeita, kertoo korealainen uutistoimisto Yonhap . Uutistoimiston mukaan puhelu oli sovittu Trumpin "kiireellisestä pyynnöstä".

Korealaismedian mukaan Moon Jae-in kertoi tarjoavansa Yhdysvalloille apua, "kun ylijäämää on jaettavaksi asti".

Maanantaina Foreign Policy kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriön painostaneen useita liittolaismaita kasvattamaan lääkintätarvikkeiden vientiä Yhdysvaltoihin.

Koronatilanteen arvellaan lisäävän jännitteitä Trumpin hallinnon ja Yhdysvaltojen perinteisten ulkopoliittisten liittolaisten välillä.

Trumpin hallinto on aikaisemmin vaatinut Etelä-Koreaa maksamaan suuremman summan Yhdysvaltojen sotilastukikohtien ylläpidosta ja uhannut erottaa tuhansia sotilastukikohtien korealaisia työntekijöitä, mikäli maan hallinto ei suostu sen vaatimuksiin.

Perusterve teini kuoli koronavirukseen Kaliforniassa

Yhdysvalloissa perusterve alaikäinen on kuollut koronavirukseen. Kyseessä on ensimmäinen covid-19-tautiin vahvistetusti kuollut alaikäinen Yhdysvalloissa, ja vasta kolmas koko maailmassa.

Los Angelesin pormestari Eric Garcetti kertoi, että kuollut oli Los Angelesin pohjoispuolelta kotoisin ollut teini, jonka terveys oli hyvä ennen koronavirustartuntaa.

– Sanon teille nuorille ihmisille, että tämä voi osua teidänkin kohdallenne. Tietäkää, että teidän käytöksenne voi pelastaa hengen, tai viedä hengen. Ja se henki voi olla teidän, Garcetti painotti.

Kuolleen sukupuolta tai tarkkaa ikää ei kerrottu.

Koronavirus on yleisesti ottaen aiheuttanut vakavan sairauden enimmäkseen iäkkäille tai perussairaille. Nuorilla tartunta on yleensä aiheuttanut vain lieviä oireita. Valtaosa covid-19:n tappamista on ollut yli 70-vuotiaita.

Aiemmat kaksi alaikäisen kuolemantapausta sattuivat Kiinassa. Ainakin toisella heistä oli perussairaus.

Kaliforniassa on todettu yli 2 000 koronavirustartuntaa, joista 662 Los Angelesin piirikunnassa. Nyt yhteensä 11 ihmistä on kuollut koronavirukseen Los Angelesissa.

Yhdysvalloissa oli tiistaina koronaviruspandemian toistaiseksi tuhoisin päivä. Viranomaiset kertoivat CNN:n mukaan päivän aikana 163 koronaviruskuolemasta.

Maassa on nyt yhteensä 52 976 vahvistettua tartuntaa, ja kuolleita on 704. Kuolemantapauksista 210 on sattunut New Yorkin osavaltiossa, 123 Washingtonin osavaltiossa ja 46 Louisianassa.

Tartuntoja on havaittu kaikissa 50 osavaltiossa. Useat osavaltiot ja piirikunnat ovat käskeneet asukkaita pysymään kodeissaan, mutta liittovaltion tasolla kieltoja ei ole tehty.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut