Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-komissio ehdottaa 100 miljardin euron suuntaamista työpaikkojen säilyttämiseen

EU-komissio ehdottaa 100 miljardin euron suuntaamista työpaikkojen ja yritysten turvaamiseen koronaviruskriisin keskellä. EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan komissio aikoo tarjota lainoja niille jäsenmaille, jotka tarvitsevat niitä työpaikkojen säilyttämiseen.

Käytännössä rahaa ohjattaisiin esimerkiksi järjestelyihin, joissa yritykset voivat vähentää työntekijöidensä tunteja niin, että valtio samalla tukee työntekijöiden toimeentuloa.

Ehdotuksesta on määrä keskustella ensi viikolla euroryhmässä. Von der Leyen kertoo olevansa luottavainen, että ehdotus saadaan toimeen mahdollisimman pian.

Von der Leyenin mukaan kaikilla jäsenmailla on mahdollisuus hyötyä ehdotuksesta.

Hän korostaa työpaikkojen turvaamisen olevan tärkeää erityisesti siksi, että yrityksillä olisi käytössään osaavaa työvoimaa siinä vaiheessa, kun epidemia laantuu ja talouden moottori käynnistyy jälleen.

– (Jos yrityksillä) ei ole osaavaa työvoimaa ottamassa tarjouksia vastaan, menetämme markkinoita ja se rajoittaa toipumistamme, von der Leyen sanoi.

Lainaohjelma olisi väliaikainen, ja sen toteuttamiseksi komissio kertoo tarvitsevansa jäsenmailta takuita yhteensä 25 miljardin euron edestä. Osuudet takuista jaettaisiin jäsenmaiden talouksien koon mukaan.

Komission mukaan ohjelma alkaisi vasta sitten, kun kaikki jäsenmaat ovat tulleet takaajiksi.

Kaikki jäljellä olevat varat koronakriisin hoitoon

Komissio ehdottaa myös kaikkien käytettävissä olevien EU-varojen uudelleensuuntaamista koronakriisitoimiin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi joustavuuden lisäämistä rakennerahastojen käytössä, jotta rahoja voidaan ohjata koronavirustoimiin.

Komissio ehdottaa esimerkiksi, että yhteisrahoitusvaatimuksista luovutaan, koska jäsenmaat käyttävät jo nyt kaikkia keinojaan kriisin ratkaisemiseksi.

Lisäksi komissio esittää joustavuutta Euroopan meri- ja kalatalousrahaston käyttöön, jotta jäsenmaat voisivat tukea kalastajia ja maataloustuottajia kriisin keskellä.

Von der Leyen kertoo, että EU ja sen jäsenmaat ovat tähän mennessä osoittaneet koronaviruskriisin hoitamiseen jo 2 770 miljardia euroa.

Von der Leyen huomauttaa, että kriisistä toipumisen tulee näkyä myös monivuotisen rahoituskehyksen laadinnassa. Neuvottelut tulevien vuosien budjetista ovat vielä kesken jäsenmaiden kesken.