Japanin taloudelle jättimäinen koronatukipaketti – maahan tulossa poikkeustila koronan vuoksi

Japanin hallitus aikoo tukea maan taloutta noin biljoonan dollarin eli tuhannen miljardin dollarin tukipaketilla, kertoo pääministeri Shinzo Abe. Japanin talous on maailman kolmanneksi suurin.

Japanilaisen ekonomistin Naoya Oshikubon mukaan tämäkään jättituki ei silti estä Japanin taloutta vaipumasta lamaan kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla, mutta auttaa sitä toipumaan jälkimmäisellä puoliskolla. Japanin keskuspankki on muiden keskuspankkien tavoin ottanut käyttöön koko joukon muitakin tukitoimia, joilla taloutta yritetään pitää pinnalla.

Japanin talous yskähteli pahasti jo ennen koronapandemiaa, ja sen pelättiin syöksyvän lamaan.

Poikkeustila ilman rangaistuksia

Hallitus aikoo niin ikään julistaa osaan Japania poikkeustilan tiistaina. Poikkeustila antaa eri alueiden johtajille valtuudet määrätä ihmiset pysymään kotona. Kielto on kuitenkin luonteeltaan enemmän virallinen kehotus kuin määräys, eikä sen rikkojia rangaista.

Japanin julkinen liikenne jatkuu poikkeustilan aikanakin, vaikka vuoroja voidaan vähentää.

– Tulemme noin kuukauden ajaksi pyytämään Japanin kansalta jatkuvaa yhteistyötä, jotta kaikki vähentäisivät henkilökohtaisia kontaktejaan, jotka voivat johtaa infektioihin, Abe pyysi.

– Vaikka julistammekin Japaniin poikkeustilan, emme sulje kaupunkeja, kuten ulkomailla. Asiantuntijoiden mukaan tällaiselle ei ole tarvetta, pääministeri jatkoi.

Japanin nykyinen lainsäädäntö estää hallintoa tekemästä sellaisia päätöksiä, jotka puuttuvat laajasti ihmisten liikkumisoikeuksiin ja kansalaisvapauksiin. Tämä on perua toisen maailmansodan ajoilta, jolloin poikkeuslakeja käytettiin laajasti sorron välikappaleena.

Japanissa on todettu vajaat 3 700 koronavirustartuntaa. Viruksen seurauksena on kuollut 85 ihmistä. Tilanne on vakavin Tokiossa, missä uusien tartuntojen määrä on kasvanut lähes päivittäin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut