Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakriisin ratkominen jatkuu – Eurooppa-neuvoston, EU-komission, EKP:n ja euroryhmän johtajat koolle tänään

Koronaviruspandemian aiheuttaman talouskriisin selvittäminen jatkuu tiiviinä Euroopan unionissa. Tänään illalla Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Christine Lagarde sekä euroryhmän puheenjohtaja Mario Centeno pitävät yhteisen kokouksen.

Videokokouksen on määrä alkaa kello 18 Suomen aikaa.

EU-maiden valtiovarainministerit kokoontuvat huomenna euroryhmän kokoukseen, jossa keskustellaan talouskriisin ratkaisemisesta. EU-maiden johtajat antoivat euroryhmälle tehtäväksi löytää pääsiäiseen mennessä ehdotuksia uusista yhteisistä keinoista.

Viikonloppuna viidelle eurooppalaiselle sanomalehdelle antamassaan haastattelussa euroryhmän puheenjohtaja Centeno kertoi, että euroryhmässä sommitellaan kolmiosaista pakettia.

Ensimmäiseksi Euroopan kriisirahaston EVM:n kautta jäsenmaille kanavoitaisiin luottoa 240 miljardin euron edestä. Toiseksi Euroopan investointipankin takausvaltuuksia nostettaisiin, jotta yrityksille pystyttäisiin osoittamaan lisää tukea.

Kolmas pala olisi komission viime viikolla ehdottama lainaohjelma työpaikkojen turvaamiseksi.

Centenon mukaan nämä toimet muodostaisivat yhdessä noin 500 miljardin euron turvaverkon.

Eripuraa seuraavista askelista

EU-mailla on ollut eripuraa siitä, mitä talouskriisissä pitäisi seuraavaksi tehdä. Esimerkiksi euroryhmän toissaviikkoisessa kokouksessa ei onnistuttu saavuttamaan yhteistä päätöstä siitä, otetaanko kriisirahasto EVM käyttöön.

Yksi polttavimmista kysymyksistä on koskenut ajatusta yhteisestä velasta. Italia, Ranska, Espanja ja kuusi muuta EU-maata on vaatinut euroalueelle niin sanottuja koronabondeja eli yhteisiä velkakirjoja.

Pohjoiset jäsenmaat Saksa etunenässä ovat olleet ajatusta vastaan. Myöskään Suomi ei ole innostunut asiasta.

Viikonlopun haastattelussa Centeno kertoi, että euroryhmän valmistelevat kokoukset ovat osoittaneet, että keskittymistä solidaarisuuteen ja yhteisen ratkaisun löytymiseen on aiempaa enemmän.

Euroryhmän kokouksia valmistelevan työryhmän johdossa on nyt myös suomalaisosaamista, sillä valtiovarainministeriön alivaltiosihteerinä toiminut Tuomas Saarenheimo aloitti työryhmän puheenjohtajana viime viikolla.

Komissio ehdotti uutta lainaohjelmaa

EU:ssa on tehty useita toimia taloustilanteen helpottamiseksi. EU-komissio on esimerkiksi tuonut joustoja budjetti- ja valtiontukisääntöihin.

Viime viikolla komissio ehdotti 100 miljardin euron suuntaamista työpaikkojen ja yritysten turvaamiseen. Komissio aikoo tarjota lainoja niille jäsenmaille, jotka tarvitsevat niitä työpaikkojen säilyttämiseen.

Käytännössä rahaa ohjattaisiin esimerkiksi järjestelyihin, joissa yritykset voivat vähentää työntekijöidensä tunteja niin, että valtio samalla tukee työntekijöiden toimeentuloa.

Lainaohjelma olisi väliaikainen, ja sen toteuttamiseksi komissio kertoo tarvitsevansa jäsenmailta takuita yhteensä 25 miljardin euron edestä. Osuudet takuista jaettaisiin jäsenmaiden talouksien koon mukaan.

EKP puolestaan on luonut 750 miljardin euron hätärahoitusohjelman ja ilmoittanut, ettei siinä noudateta maakohtaisia ostorajoituksia.

Lisäksi kukin jäsenmaa tahollaan on ottanut käyttöön omia toimia talouden tukemiseksi. Von der Leyen arvioi viime viikolla, että EU ja sen jäsenmaat olivat osoittaneet koronaviruskriisin hoitamiseen 2 770 miljardia euroa.