Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onnettomuustutkintakeskus aloittaa alustavan tutkinnan varusmiesten bussiturmasta – "Kyseessä on sen verran vakava paikka"

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kertoo aloittavansa alustavan tutkinnan sunnuntain bussionnettomuudesta. Varusmiehiä lomalle kuljettanut bussi suistui tieltä ulosajossa Iisalmessa Pohjois-Savossa sunnuntai-iltana.

Otkes kertoo alustavasta tutkinnasta Twitterissä .

Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo STT:lle, että alustava tutkinta aloitetaan, sillä kyseessä on sen verran vakava tilanne.

– Jos täydessä lastissa oleva bussi ajautuu ulos ja kaatuu, se on aina vakava paikka ja siinä on mahdollisuus ties mihin, Nurmi sanoo.

Hänen mukaansa onnettomuudesta voidaan ottaa opiksi ja selvittää, mikä meni pieleen ja missä onnistuttiin.

– Jos bussi kaatuu eikä siinä tule vakavia loukkaantumisia, siinä on ollut joku asia hyvin, hän tähdentää.

Linja-autossa oli kuljettaja ja 45 Kainuun prikaatin varusmiestä, jotka kaikki pääsivät pelastuslaitoksen mukaan omin avuin ulos autosta. Ulosajossa ei Itä-Suomen poliisin mukaan aiheutunut vakavia loukkaantumisia.

Varusmiehistä 13 kuitenkin vietiin jatkotarkastukseen ja 32 pääsi jatkamaan lomamatkaansa uudella bussikyydillä, Kainuun prikaatin tiedotteessa kerrottiin.

Varusmiehiä oli tiedotteen mukaan paikan päällä pyydetty soittamaan läheisilleen ja kertomaan tapahtuneesta sekä ohjeistettu hakemaan tarvittaessa kriisiapua.

Alustavassa tutkinnassa selvitetään, mitä on tapahtunut

Bussi oli matkalla Kajaanista Jyväskylään. Sunnuntai-illan tietojen mukaan bussi suistui suoralla tieosuudella oikealle puolelle ojaan kyljelleen ja osui matkalla lyhtypylvääseen, Itä-Suomen poliisi kuvailee Twitterissä . Onnettomuus tapahtui Pielavedentiellä lähellä Itikan siltaa.

Poliisi selvittää ulosajon syytä.

Nurmi kertoo, että Otkesin alustavassa tutkinnassa selvitetään sitä, mitä on oikeastaan tapahtunut. Alustava tutkinta kestää muutaman päivän. Sinä aikana myös päätetään, aloitetaanko varsinainen tutkinta.

Alustava tutkinta koostuu paikkatutkinnasta eli teknisestä tutkinnasta sekä kuulemisista. Teknisessä tutkinnassa tutkitaan muun muassa linja-auto, sen ajopiirturi ja muut olosuhteet.

Varsinainen tutkinta on pidempi. Nurmen arvion mukaan tässä tapauksessa varsinainen tutkinta kestäisi 6–9 kuukautta.