Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etla synkensi ennustettaan: Suomen bkt supistuu lähes 10 prosenttia

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla synkentää ennustettaan Suomen talouden kehityksestä tänä vuonna. Uusi arvio on, että Suomen bruttokansantuote supistuu todennäköisesti lähes 10 prosenttia.

Arvio perustuu siihen, että sulkutoimet ovat Suomessa voimassa arviolta kahdesta kolmeen kuukautta. Paluu entisiin kulutustottumuksiin kestää kuitenkin selvästi kauemmin, kirjoittaa ennustepäällikkö Markku Lehmus.

OECD:n laskelmien perusteella voidaan arvioida, että talouden sulkeminen yhdeksi kuukaudeksi maksaa noin kaksi prosenttia vuositason bkt:sta. Pelkästään sulkutoimien perusteella Suomen talous supistuisi siten tänä vuonna 4–6 prosenttia.

– Jotta Suomen talouden supistuminen jäisi 4–6 prosenttiin, pitäisi bkt:n palata entiselle uralleen heti sulkutoimien päätyttyä. Näin tuskin tulee tapahtumaan, Lehmus arvioi.

Kevään aikana nähdään myös useita konkursseja, hallituksen tukipaketeista huolimatta. Vaikka esimerkiksi uusia ravintoloita syntynee kriisin jälkeen nopeasti, kapasiteetin ja työllisyyden palautuminen entiselle tasolleen ottaa aikansa. Ihmiset ovat pandemian jälkeen myös aiempaa varovaisempia palaamaan kauppakeskuksiin ja ravintoloihin.

Alamäkeä koko maailmassa

Maaliskuussa Etla ennakoi, että koronaviruksen aiheuttama pandemia ja siitä seuranneet sulkutoimet painaisivat bkt:n tänä vuonna 1–5 prosentin laskuun.

Sen jälkeen arvioita maailman talouskasvusta on laskettu jyrkästi ja odotus on, että maailmantalous supistuu tänä vuonna selvästi, ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan.

– Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi, että 189 maailman maasta 170:ssä bkt henkeä kohden laskettuna supistuu tänä vuonna, Lehmus toteaa.

Vaikka Suomi ja muut kehittyneet maat saisivat taudin hallintaan kesään mennessä, voi tilanne pahentua tuntuvasti kehittyvissä maissa. Öljyn ja muiden raaka-aineiden hinnat ovat romahtaneet, mikä heikentää näiden maiden näkymiä. Suomi ei välty seuraamuksilta.

– Kehittyvien talouksien tilanne vaikuttaa myös Suomen vientipotentiaaliin ja voi siten hidastaa muuten hyvin käynnistyvää elpymistä loppuvuonna, Lehmus kirjoittaa.