Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tilasta ristiriitaista tietoa, ollut ehkä leikkauksessa

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on suuressa vaarassa leikkauksen jäljiltä, kertoo yhdysvaltalainen tiedustelulähde uutiskanava CNN:n mukaan. Toisen CNN:n lähteen mukaan Kimin terveyteen kohdistuvia huolenaiheita pidetään luotettavina, mutta tilanteen vakavuutta on vaikea arvioida.

Kimiä ei näkynyt hänen isoisänsä, Pohjois-Korean ensimmäisen johtajan Kim Il-sungin syntymäpäivän juhlinnassa 15. huhtikuuta, vaikka se on Pohjois-Koreassa tärkeä juhlapäivä. Hän ei ole koskaan ennen valtakaudellaan jättänyt merkkipäivää väliin, joten poissaolo herätti spekulaatioita hänen terveydentilastaan. Kim oli nähty muutama päivä ennen tätä hallituksen kokouksessa.

Etelä-Korean presidentin edustaja sanoi, ettei heillä ole asiasta mitään vahvistettavaa eikä maa ole havainnut mitään erityistä liikehdintää pohjoisnaapurinsa rajojen sisällä.

Eteläkorealaisen Pohjois-Koreaa seuraavan Daily NK -sivuston tietojen mukaan Kimille tehtiin sydänleikkaus 12. huhtikuuta. Daily NK:n mukaan syynä Kimin sydänvaivoihin olisivat tupakointi, ylipaino ja liiallinen työnteko.

Sivuston mukaan leikkaus olisi suoritettu pääkaupunki Pjongjangissa ja Kim olisi sittemmin siirretty toipumaan huvilalleen. Muut eteläkorealaislähteet ovat kyseenalaistaneet tietojen luotettavuuden. Uutistoimisto Yonhapin mukaan nimetön viranomaislähde on kertonut, etteivät tiedot Kimin vakavasta sairaudesta ole totta.

Pohjois-Korea on maailman sulkeutunein maa, joten luotettavien tietojen saaminen on tiedusteluorganisaatioillekin vaikeaa.

Pitkät poissaolot herättävät kysymyksiä terveydestä

Koska kaikki valta on Pohjois-Koreassa keskitetty Kimille, hänen terveydentilallaan on suuri merkitys maan tulevaisuuden kannalta.

Kimin terveydentilalla on spekuloitu useita vuosia, ja hänen pidemmät poissaolonsa julkisuudesta ovat herättäneet kysymyksiä hänen terveydestään. Joskus epäilyt ovat osoittautuneet aiheellisiksi, toisinaan eivät.

Vuonna 2014 Kim katosi julkisuudesta lähes kuudeksi viikoksi. Kun hän vihdoin näyttäytyi uudelleen, hän turvautui liikkuessaan yllättäen keppiin. Muutamaa päivää myöhemmin Etelä-Korean tiedustelupalvelu kertoi, että Kimiltä oli leikkauksella poistettu nilkassa ollut kysta.

– Kukaan ei tiedä, mitä Pohjois-Korean sisällä tapahtuu. Kim Jong-il oli ollut kuolleena useita päiviä ennen kuin asiasta ilmoitettiin ja se yllätti kaikki, muun muassa Pohjois-Koreaa seuraavan 38North-analyysisivuston parissa toimiva journalisti Martyn Williams kertoi Twitterissä .

– Kim Jong-un on ollut "kadoksissa" aiemminkin ja on aina palannut. Siitä huolimatta hänen poissaolonsa tällä viikolla oli huomionarvoisempaa.

Johtajan huonot elintavat puhuttavat

Niin nyt kuin aiemmin esiin on tuotu Kimin kuormittavat elintavat.

Asiaa on käsitelty myös Aasiaan perehtyneen toimittajan Anna Fifieldin viime vuonna ilmestyneessä kirjassa Loistava toveri Kim Jong-un. Fifield työskentelee Washington Postin Pekingin-toimiston johtajana.

Kirjassaan Fifield kertoo, että lääketieteen asiantuntijat ovat tehneet päätelmiä sensuroimattoman kuvamateriaalin pohjalta, jota on kertynyt Kimin virallisten tapaamisten yhteydessä.

He ovat muun muassa luokitelleet Pohjois-Korean johtajan vakavasti ylipainoiseksi. Hänen painoindeksinsä on asiantuntijoiden arvion mukaan 45 tai 46, mikä on erittäin korkea luku. Kustannus Oy Duodecimin tuottaman Terveyskirjasto -palvelun mukaan ihminen luokitellaan sairaalloisesti lihavaksi, kun hänen painoindeksinsä on yli 40.

Kirja kertoo lääkärien myös arvelleen, että Kim söi valtavasti työnsä aiheuttaman stressin vuoksi.

– Tällainen liikalihavuus yhdistettynä tupakointiin vähentää ihmisen elinajanodotetta yleensä 10–20 vuodella, totesi Inhan yliopistollisen sairaan professori Huh Yun-seok kirjan mukaan.

Huh myös oletti, että Kimillä on jo diabetes.

Kimin uskotaan kärsivän kuninkaiden taudista

Ylipaino vaikuttaa kirjan mukaan myös Kimin kävelytyyliin. Kimin varpaiden ja käsien kerrotaan sojottavan ulospäin.

– Hänen ”vaappumisensa” on niin ikään osoitus heikosta ruumiinkunnosta, kirjassa kuvaillaan.

Lääkärit ovat laskeneet Kimin hengenvetoja kuvamateriaalista ja päätelleet Kimin olleen joko hyvin hermostunut tai hänen keuhkojensa tilavuuden pienentyneen liikunnan vähäisyyden vuoksi.

Fifield kertoo kirjassaan, että Kim oli vuonna 2014 tapahtuneen katoamistemppunsa aikoihin vasta 30-vuotias. Kävelykepin kanssa julkisuuteen palanneen johtajan spekuloitiin vetäytyneen parrasvaloista kihdin vuoksi.

– Kun Kim Jong-un katosi vuonna 2014 puoleksitoista kuukaudeksi julkisuudesta ja esiintyi seuraavan kerran kädessään kävelykeppi, hänen väitettiin mieltyneen Sveitsin-aikoinaan niin suuresti emmentaljuustoon, että hänen nilkkansa olivat antaneet lopulta periksi, Fifield kirjoittaa.

– Todennäköisemmältä kuitenkin tuntuu, että hän kärsi ylellisen elämäntyylinsä seurauksena kihdistä eli kuninkaiden taudiksikin kutsutusta niveltulehduksesta. Kimin katoamisen todellinen syy on yhä tuntematon.

Lähteenä myös AFP.