Sarjakuristaja Michael Penttilä tuomittiin murhasta elinkautiseen myös hovioikeudessa

Michael Penttilä Helsingin hovioikeudessa kesällä 2019. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

STT

Sarjakuristaja Michael Penttilä on tuomittu murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen myös hovioikeudessa.

Penttilä, 54, kuristi käsin, nahkavyöllä ja sukkahousuilla 52-vuotiaan naisen hengiltä keväällä 2018 Helsingin Kalliossa. Penttilä oli kertomansa mukaan mennyt uhrin asunnolle tarkoituksenaan saada intiimihierontaa. Henkirikoksen jälkeen Penttilä vietti uhrin asunnossa yli kaksi vuorokautta ja oikeuden mukaan pyrki hävittämään jälkensä.

Käräjäoikeus oli toissa vuonna tuominnut Penttilän elinkautiseen murhasta, ja tiistaina myös hovioikeus päätyi tähän lopputulokseen.

Penttilälle tehdyn mielentilatutkimuksen perusteella Helsingin hovioikeus katsoi, että Penttilä oli tekohetkellä syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa seurauksen. Syyntakeisena hänet voidaan tuomita rangaistukseen normaalisti.

Oikeus piti tekoa erityisen raakana ja julmana

Hovioikeus piti käräjäoikeuden tavoin tekoa erityisen raakana ja julmana sekä kokonaisuutena arvioiden törkeänä. Hovioikeuden mielestä usean eri tekovälineen käyttäminen kertoi sitkeästä surmaamispyrkimyksestä. Lisäksi pitkittynyt tekotapa aiheutti uhrille suuria tuskia, ja Penttilä jatkoi vielä puolustuskyvyttömän uhrin kuristamista, tuomiossa todetaan.

Vakaasta harkinnasta ei kuitenkaan hovioikeuden mukaan ollut riittävää näyttöä.

Vaikka Penttilällä oli mukanaan uhrin asunnolla kassi ja kuristamiseen soveltuvia välineitä, ne eivät oikeuden mukaan sellaisenaan tue sitä, että Penttilä olisi vakaasti harkinnut tappavansa naisen niiden avulla.

Kuristusvideon katsominen kaksi päivää ennen tekoa ei oikeuden mukaan myöskään osoittanut Penttilän tehneen henkirikoksen vakaasti harkiten.

Penttilän asianajaja Kari Eriksson kertoi STT:lle puhuttuaan päämiehensä kanssa, että jutussa aiotaan hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Penttilä on myöntänyt henkirikoksen, mutta katsonut, että kyseessä oli tappo.

Tuomittu aiemmin kolmesta kuristamalla tehdystä henkirikoksesta

Penttilä on aiemmin kuristanut hengiltä äitinsä, 12-vuotiaan tytön ja naistuttavansa. Hänet on tuomittu näistä rikoksista eripituisiin vankeusrangaistuksiin. Henkirikosten lisäksi hänellä on tuomiot muun muassa törkeästä raiskauksesta, vapaudenriistosta ja kolmesta törkeästä pahoinpitelystä.

Vuonna 2018 hovioikeus tuomitsi Penttilän kahden ja puolen vuoden vankeuteen törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Hovioikeuden tuomion mukaan hän oli laatinut suunnitelman kuristaa samassa taloyhtiössä asuvaa 17-vuotiasta tyttöä. Oikeuden mukaan päämääränä oli vähintäänkin pahoinpidellä tyttöä törkeästi, mutta ei välttämättä käyttää kuolemaan johtavaa väkivaltaa.

Hovioikeudelle toissa vuoden tuomiota varten lausunnon antanut erikoispsykologi totesi, että Penttilällä on seksuaalinen tarve, jota tämä ei kykene täysin hallitsemaan. Hovioikeus katsoi lausuntoon ja aiempaan rikoshistoriaan nojaten, että Penttilällä on pakonomainen tarve kuristaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut