Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apple piti tuloksensa lähes ennallaan, mutta ei tarjonnut arviota kuluvan neljänneksen näkymistä

Teknologiayhtiö Apple onnistui koronaviruspandemian aiheuttamista vaikeuksista huolimatta pitämään tammi–maaliskuun tuloksensa lähes viime vuotta vastaavalla tasolla.

Liikevaihto kasvoi noin prosentin 58,3 miljardiin dollariin eli noin 53,6 miljardiin euroon. Tulos puolestaan laski 11,7 miljardista dollarista 11,2 miljardiin.

Helmikuussa Apple antoi tulosvaroituksen, jonka mukaan sen liikevaihto oli jäämässä tammi–maaliskuussa odotettua pienemmäksi. Yhtiö sanoi tuolloin, ettei se ole pystynyt valmistamaan ja myymään puhelimia Kiinassa odotusten mukaisesti, kun sen tehtaita ja kauppoja on ollut suljettuna koronaviruksen vuoksi.

Apple kertoi tehneensä tammi–maaliskuussa kaikkien aikojen ennätyksen palvelujen myynnissä. Yksi keskeisistä tulonlähteistä eli iPhone-puhelinten myynti kuitenkin putosi seitsemän prosenttia vuoden takaisista luvuista ollen nyt 29 miljardia dollaria.

Apple ei tarjonnut tulosjulkistuksessaan ohjeistusta kuluvan vuosineljänneksen näkymistä, kuten sillä yleensä on tapana.

Torstain tulosjulkistuksen jälkeen Applen osake lähti jälkimarkkinoilla parin prosentin laskuun.

Yhtiö aikoo käyttää 50 miljardia dollaria omien osakkeidensa takaisinostoon. Lisäksi se kertoi aikovansa korottaa maksamaansa osinkoa kuudella prosentilla 0,83 dollariin osakkeelta.

Kiinaan ei luvassa muutoksia

Applen toimitusjohtajan Tim Cookin mukaan sen toimitusketjut ovat jo alkaneet toipua hyvin koronaviruskriisin aiheuttamista sulkemisista. Cookin mukaan yhtiö ei suunnittele vähentävänsä yhteistyötä kiinalaisten toimittajiensa kanssa. Pientä rukkaamista voi tosin olla luvassa.

– Jos tarkastellaan toimitusketjuille tällä neljänneksellä aiheutunutta shokkia, voisi sanoa, että nopea palautuminen osoittaa sen olevan kestävällä tolalla, Cook muotoili.

Applen mukaan myös myynti Kiinassa on palautunut jonkin verran sen jälkeen kun maa on purkanut liikkumisrajoituksia ja sallinut kauppojen avautua uudelleen. Yhtiö odottaa samankaltaista kehitystä myös muualla maailmassa.