Intiassa onnettomuus kemiantehtaalla – ainakin viisi kuollut ja useita satoja ihmisiä sairaalassa

Paikallisviranomaisten mukaan eri sairaaloihin on viety ainakin tuhat ihmistä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Intian itärannikolla ainakin viisi ihmistä on kuollut ja useita satoja on joutunut sairaalaan kemikaalitehtaalla tapahtuneen kaasuvuodon vuoksi, kertoo poliisi.

Viranomaiset varoittivat, että uhrimäärä kasvaa todennäköisesti vielä päivän aikana. Paikallisviranomaisten mukaan eri sairaaloihin on viety ainakin tuhat ihmistä. Lähistön asunnoista saattaa löytyä vielä lisää uhreja.

– On vielä kovin varhaista, ja ihmiset ovat vaipuneet tajuttomuuteen, kun he ovat olleet nukkumassa. Viranomaiset tarkistavat taloja, ja yritämme saada ihmiset sairaalaan. He tarvitsevat happihoitoa ja raikasta ilmaa, selvitti pelastustoimia koordinoiva B. K. Naik.

Poliisin mukaan kaasua oli vuotanut kahdesta 5 000 tonnin säiliöstä, jotka oli jätetty vartioimatta koronarajoitusten vuoksi.

– Säiliöiden jättäminen huomiotta johti kemialliseen reaktioon. Säiliöt kuumenivat ja kaasua pääsi vuotamaan. Lähdimme paikalle heti kun paikalliset asukkaat hälyttivät meidät. Kaasua oli ilmassa niin paljon, ettemme voineet olla paikalla muutamaa minuuttia kauempaa, selvitti poliisin apulaispäällikkö Swaroop Rani.

LG Polymers -yrityksen operoima tehdas sijaitsee satamakaupunki Visakhapatnamin laitamilla Andhra Pradeshin osavaltiossa. Kaupungissa ja sitä ympäröivällä alueella asuu noin viisi miljoonaa ihmistä.

Vuoto poiki paniikin

Intian median mukaan kaasuvuoto johti paniikkiin usean kilometrin säteellä tehtaasta. Paikan päältä otetuissa kuvissa näkyy jalkakäytäville lyyhistyneitä ihmisiä, jotka näyttävät tajuttomilta. Monet kärsivät hengenahdistuksesta tai pahoista iho- ja silmäoireista.

Intian lähihistorian pahin teollisuusonnettomuus tapahtui joulukuussa 1984 Bhopalissa maan keskiosassa. Kaasuvuoto Union Carbide -yhtiön kemikaalitehtaalta johti ainakin 3 500 ihmisen välittömään kuolemaan. Virnaomaisten myöhempien tilastojen mukaan ainakin 100 000 ihmistä sairastui onnettomuuden seurauksena.

Onnettomuus vaikuttaa edelleen ihmisten elämään kaupungissa: muun muassa lasten sairaudet ja vauvojen epämuodostumat ovat yleisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.